Autor: Sorina Bujarov

Victor Cernat, directorul Institutului Oncologic, care se numără printre învinuiți în dosarul licitațiilor trucate, a fost repus în funcție. Astăzi instanța a decis că ordinul Ministerului Sănătății cu privire la suspendarea din funcție a lui Victor Cernat nu a fost suficient argumentat și că documentul a fost emis doar în baza demersului procurorului. Informația a fost confirmată pentru Sănătate INFO de către ofițerul de presă al Centrului Național Anticorupție Angela Starinschi.

Potrivit acesteea, judecătorii au decis să anuleze ordinul de suspendare din funcție a managerului Institutului Oncologic, motivând că demersul procurorilor nu este un motiv intemeiat în baza căruia ministrul Sănătății să poată suspenda din funcție directorii de spitale. Responsabilii de la Ministerul Sănătății trebuiau să aducă alte argumente atunci când au emis acest ordin, deoarece managerii instituțiilor medicale nu sunt funcționari publici.

„Noi nu putem pune în discuție legalitatea sau ilegalitatea deciziei instanței de judecată. Nici nu știu ce trebuia să indice în ordin Ministerul Sănătății, ca acesta să fie pe plac instanței de judecată și să nu fie anulat. Din punct de vedere legal, cred eu, Ministerul Sănătății a făcut tot ce trebuie să facă atunci când a emis ordinul de suspendare din funcție pe numele directorilor de spitale”, a declarat pentru Sănătate INFO Dorin Compan, procuror anticorupție. „Această situție o să genereze precedent. Asta o să-i determine și pe ceilalți directori de spitale să conteste ordinul de suspendare din funcție și, respectiv, să obțină același rezultat. Până acum, doar Cernat a contestat ordinul de suspendare din funcție”, a mai adăugat procurorul.

Precizăm că Victor Cernat încă se află sub control judiciar.

Amintim că la mijlocul lunii aprilie CNA a anunțat că mai mulți învinuiți din dosarul licitațiilor trucate de procurare a utilajului medical, care se află în arest preventiv, au fost suspendați din funcție. Printre aceștia se numără fostul ministru al Sănătății Andrei Usatîi, care acum ocupă funcția de director al Spitalului Clinic Republican, Vitalie Moscalu, directorul Institutului de Cardiologie și de Gheorghe Ciobanu- directorul Spitalului de Urgență. Suspendați din funcție au fost și Victor Cernat, directorul Institutului de Cardiologie și vicedirectorul Agenției Medicamentului, Alexandru Spînu.

Precizăm că la începutul lunii aprilie ofițerii anticorupție au arestat 16 responsabili din domeniul Sănătății, printre ei directori de spitale și funcționari publici. Aceștia sunt suspectați de trucarea licitațiilor publice organizate în sectorul medical. Pe numele a 10 dintre ei instanța a emis mandat de arest la domiciliu, pe când alți șase sunt cercetați în arest în izolator. 

 

 Articole relaționate:

Responsabilii din sănătate, arestați de CNA, încă nu au fost suspendați din funcție. Cine le ține locul 

Primele decizii. Arest la domiciliu pentru Vitalie Moscalu, directorul Institutului de Cardiologie: „Nu doresc la nimeni să treacă prin ce am trecut eu, pentru că nu sunt vinovat” 

REPORTAJ-ATMOSFERĂ// Au umplut izolatoarele cu ei sau cum au ajuns azi la CNA responsabilii din sănătate - unii cu capul plecat, alții cu zâmbetul pe buze