Autor: Elena Cioina

Responsabilii în sănătate cercetați în dosarul licitațiilor trucate nu au fost deocamdată suspendați din funcții. Ministerul Sănătății așteaptă o dispoziție în acest sens de la procurorii care se ocupă de caz.

Totuși, responsabilitățile lor au fost preluate de către adjuncți, a declarat pentru Sănătate INFO, ministrul Sănătății Mircea Buga. De exemplu, la Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale responsabilitățile lui Alexandru Coman au fost preluate de directorul adjunct, Ludmila Bumacov. În locul lui Andrei Usatîi, director la Spitalul Clinic Republican, a fost numit responsabil Sergiu Ungureanu. Institutul de Medicină Urgentă este acum administrat de directorul adjunct Boris Leontii, iar la Institutul Oncologic – de vicedirectorul Sergiu Stepa. Responsabil de administrarea Institutului de Cardiologie este Aurel Grosu, iar la Centrul Republican de Diagnostică Medicală a fost împuternicit Eugen Țurcanu.

█ REPORTAJ-ATMOSFERĂ// Au umplut izolatoarele cu ei sau cum au ajuns azi la CNA responsabilii din sănătate - unii cu capul plecat, alții cu zâmbetul pe buze 

Responsabilitățile lui Victor Volovei, director al Unității de Coordonare, Implementare şi Monitorizare a Proiectului de restructurare a sistemului sănătăţii de pe lângă Ministerul Sănătăţii (UCIMP) nu au fost preluate, deocamdată, de nimeni. Victor Burinschi, directorul de proiect în domeniul TB de la această organizație guvernamentală a declarat pentru Sănătate INFO că o decizie în acest sens urmează să fie luată de către Ministerul Sănătății. „Urmează să avem o întâlnire cu viceministrul Sănătății, Svetlana Cotelea, dar când se va întâmpla acest lucru încă nu știm. Deocamdată nu a preluat nimeni responsabilitățile domnului Volovei. Nu este prevăzut în statutul organizației cum să procedăm în asemenea cazuri”, a precizat Victor Burinschi, pentru Sănătate INFO.

Între timp, reprezentanţi Centrului Național Anticorupție au precizat că toţi responsabilii arestați și spitalizați sunt în continuare sub supraveghere medicală și a ofițerilor CNA. Este vorba de  Victor Volovei, directorul executiv al UCIMP, directorul adjunct al Spitalului de Urgență, Liviu Vovc, Andrei Testemițanu, directorul Centrului Republican de Diagnostică Medicală, directorul Centrului de Sănătate Cahul, Alexandru Hagioglo, precum și omul de afaceri Tudor Ceaicovschi.

 FLASH//Usatîi, Coman și Ceaicovschi, în izolator

Totodată, astăzi, Curtea de Apel a respins recursul vicedirectorului Departamentului Instituțiilor Penitenciare, Sergiu Țurcanu, implicat în dosarul licitațiilor truncate în sistemul de sănătate. Avocatul acestuia, Ana Ursachi a declarat pentru Deschide.MD că a cerut eliberarea din arest preventiv a clientului său.

Sergiu Țurcanu va rămâne în izolatorul Centrului Național Anticorupție (CNA), unde a fost plasat pentru un termen de 10 zile, printr-un mandat emis vineri de Judecătoria Buiucani din Capitală.  Mâine însă, pe 17 aprilie, cu o zi înainte de expirarea mandatului de arest preventiv, procurorii vor cere magistraților prelungirea acestuia, a precizat avocatul Ana Ursachi.

 Precizăm că săptămâna trecută ofițerii anticorupție au arestat 16 responsabili din domeniul Sănătății, printre ei directori de spitale și funcționari publici. Aceștia sunt suspectați de trucarea licitațiilor publice organizate în sectorul medical. Pe numele a 10 dintre ei instanța a emis mandat de arest la domiciliu, pe când alți șase sunt cercetați în arest în izolator.

 

  Citește la aceeași temă: 

2 milioane de euro și o licitație cu acuzații de corupție de interese. „Au procurat echipamente depășite de timp” 

Achiziții publice cu probleme. Importatorii de dispozitive medicale spun că „s-au furat 18 milioane de lei” din contul unor utilaje, cumpărate pentru spitale 

Concursuri aranjate sau directori „clarvăzători”. Unele spitale au încheiat contracte pentru anumite procurări de milioane înainte ca să afle rezultatele