Autor: Irina Papuc

Avem legi, dar nu le putem aplica. În Republica Moldova încă nu se recoltează celule stem din măduva osoasă, deși deja de un an avem o lege care permite acest lucru. Problema este una veche – nu avem un mecanism de punere în aplicare. În plus, guvernările s-au tot perindat, iar un proiect de document se prăfuiește prin sertarele instituțiilor de stat. Inclusiv, din acest motiv, transplantul medular, care urma să fie efectuat în premieră în 2014, a rămas doar o promisiune.

În iunie 2014, în premieră după mai mulți ani de blocaje, Parlamentul a votat modificările la Legea privind transplantul de organe, celule și țesuturi care permiteau recoltarea celulelor stem hematopoietice (din măduva osoasă). De atunci se face exact un an, însă prevederile au rămas pe hârtie. În raportul său de activitate pentru 2014, Agenția de Transplant a trecut „extragerea celulelor stem” – la nerealizări, la fel ca și transplantul de măduvă osoasă. Motivul – nu există un regulament de punere în aplicare a legii. Mai mult, directorul Agenției de Transplant spune că pentru prima oară un act departamental a fost trimis spre avizare mai multor ministere și instituții de stat, iar proiectul de modificare a ordinului să treacă prin Guvern.

„De două ori am trimis documentul la Guvern, înainte de alegeri. Apoi s-a schimbat conducerea și evident că l-am mai expediat o dată. Noi tot insistăm ca recoltarea celulelor stem să fie permisă. Am transmis ordinul 234 cu anexele respective la Ministerul Sănătății. Acolo s-a decis că este subiect sensibil și pentru prima oară după Uniunea Sovietică s-a decis ca documentul să meargă la alte ministere, pentru ca să fie avizat. Nu știu, poate și este corect așa. Suntem în așteptare”, spune Igor Codreanu, șeful Agenției de Transplant.

  Spitalele de stat, implicate în recoltarea de celule stem. Unii directori neagă că ar fi implicați, iar alții nu văd nicio piedică legislativă care le-ar interzise acest lucru

În septembrie 2014 era planificat și primul transplant de măduvă osoasă. Termenii însă au tot fost modificați, ca până într-un final directorul Institutului Oncologic să spună că nu sunt bani. Instituția era în așteptarea tehnicii pentru transplant, echipament scump în valoare de 15 milioane de euro, bani alocați prin proiectul JIKA. Managerul însă nu avea bani pentru instalarea unui sistem performant de ventilare care costă 4 milioane de lei și care este partea de investiție care revine Guvernului Republicii Moldova.

Recoltare de celule stem din măduva osoasă a fost interzisă până anul trecut. Legea privind transplantul de organe, celule și țesuturi din 2008, interzicea acest lucru. În iunie anul trecut, însă Parlamentul a votat mai multe amendamente la lege, printre cele mai importante fiind permisiunea recoltării țesuturilor și celulelor și în spitalele private.

Deocamdată, nicio instituție nu a solicitat autorizație pentru recoltarea celulelor stem.

 

█  Articole relaționate:

 Recoltarea celulelor stem va fi legală. Procedura se va face în clinicile private și în cele publice