Autor: Irina Papuc

Anual în lume se fac milioane de avorturi, motive sunt diferite – „nu sunt pregătită”, „îmi schimbă planurile”, „sunt prea tânără”, „nu vreau ca acest copil să crească fără tată”, își spun femeile care merg hotărâte la chiuretaj. Sunt oameni absolut normali, cu nevoi și vieți normale. O tânără, care s-a tratat de mică într-un internat psihoneurologic din Bălți, a decis însă să păstreze copilul cu care era însărcinată. Așa „nebună”, cum i se spune, ea nu-și închipuie cum ar fi putut să-l omoare.

Se spune că omul are nevoie de o doză de nebunie ca să poată trece prin greutăți, desigur nu de o nebunie demonstrată clinic. Oricine devine lipsit de curaj atunci când vine vorba despre astfel de orori. Dar exemplele ne demonstrează că cei pe care îi credem nebuni, ne dau lecții de viață.

Tatiana are doar 24 de ani și a rămas gravidă deja de două ori. Să nu credeți că ea știe ce înseamnă mângâierile unui bărbat. Prima sarcină a fost rezultatul unui viol repetat, traumatizant, produs între pereții unei instituții psihiatrice. Abuzatorul, de-a lungul anilor, a fost chiar unul dintre doctorii ei care ar fi trebuit să o trateze. Tânăra a ajuns la Internatul Psihoneurologic din Bălți de mic copil – mama, spune ea, a murit, iar tata a început să bea.

 Ginecologul le verifică doar pentru a evita sarcina, deoarece „statul nu are nevoie de copii nebuni”. Cum au grijă responsabilii de sănătatea sexuală a pacienților din internatele psihoneurologice 

„Au vrut să mi-l omoare, dar am fugit”

Ororile prin care au fost nevoite să treacă cel puțin 19 femei din Internatul Psihoneurologic din Bălți, printre care și ea, se știu foarte bine. Ele au explicat în repetate rânduri de câte ori au fost supuse abuzului sexual, unde și cum erau obligate să avorteze chiar dacă rugau doctorii în lacrimi să nu le omoare pruncii.

Astfel, a ajuns o copilă care purta în burta ei o altă viață, un copil rezultat dintr-un viol. Dar și-l dorea. Nu însă și violatorul ei, care a avut grijă să-i provoace un avort spontan, la tocmai șapte luni. Singurică l-a pus într-o cutie de carton și l-a îngropat în cimitir.

Acum, Tatiana întoarce fila. „Primul copil mi l-au omorât. Avem acolo un doctor care ne omora copiii la toate. Pe acesta însă n-au putut, am fugit de-a acolo”, povestește ea, privind grijulie către micuțul care se uită liniștit în jur. Are șase zile de când a venit pe lume.

„Încă nu i-am făcut baie niciodată, doctorii au zis că mai târziu. Eu știu cum să-i schimb scutecele și cum să-l îmbrac. Nu-mi este deloc greu nici să-l alăptez. Este chiar destul de ușor”, adaugă ea și, ca să mă convingă că este o mamă responsabilă, îi schimbă micuțului scutecul în fața noastră. „Am un băiat tare frumos. O să am grijă de el, atât de mult mi l-am dorit…O femeie din salonul de alături a născut tot băiețel, dar a fugit și l-a abandonat. Eu n-am să fac niciodată așa”, îmi spune Tatiana. Micuțul ei, Artiom, este un nou-născut aproape perfect sănătos, spun doctorii. Acum, toate planurile femeii sunt legate de el.

Frizer, cu 500 de lei pe lună

„Lucrez frizer la Internat, le tai părul nebunilor de-acolo”, spune Tatiana glumind, probabil obișnuită să audă în adresa ei și oamenilor cu care a împărțit același internat acest calificativ, care sună din gura ei oarecum nevinovat. Pentru muncă este răsplătită cu un salariu lunar de 500 de lei. Din acest bani speră că va reuși să-și întrețină copilul și să-i facă mici cadouri de câte ori va avea chef.

 Doctorii care lucrează cu pacienții afectați de boli mintale nu cunosc alte metode de lucru cu aceștia, decât folosind seringa. Experții cer ca Legea privind sănătatea mentală să fie schimbată

„O să-i cumpăr un telefon și costum sport”… Atunci când își privește copilul i se luminează fața. Încearcă să se gândească mai puțin la cine îi este tată. Și asta pentru că a plecat, iar ea nu vrea să-și mai amintească de el. „N-am nevoie de bărbați, mă descurc și singură”… De haine, scutece și mâncare se ocupă deocamdată avocații Tatianei. Acum ea este în așteptarea unui cărucior, dar și să plece mai repede din spital.

În pofida prejudecăților generate de diagnosticul de tulburări mintale, copilul Tatianei este perfect sănătos, iar doctorii spun că investigațiile ecografice nu au depistat semne pe creier care ar prevesti probleme neurologice.

Înapoi la Internat...

„Copilul a fost văzut de neurolog, chirurg. Este binișor, dar desigur vom putea spune mai multe peste o lună sau două. Acum este tratat de icter neonatal fiziologic, o condiție care nu-i pune în pericol viața. Totul depinde mai departe de mamă”, a adăugat Olga Lozovanu, medic neonatolog la Institutul Mamei și Copilului. Doctorița este sceptică în privința abilităților mamei. „Totul depinde ea. Noi putem prescrie vitamine, putem da sfaturi, dar depinde de ea cum va vorbi cu el, cum îl va îngriji, dacă îl va scoate la aer curat, cum îl va alimenta”…

Tatiana se va întoarce după externare împreună cu copilul înapoi, la locul ororilor ei din copilărie și adolescență. Avocații ei, care o susțin într-un proces pornit împotriva doctorului care a abuzat- o sexual, au ajutat-o să-și amenajeze o cameră separată, unde va locui doar ea. Ei spun că acolo femeia va fi în siguranță.

Dosarul pe numele doctorului de la Internatul Psihoneurologic, conține 18 capete de acuzare și este blocat la Judecătoria Bălți deja de un an. Pe lângă faptul că bărbatul nu și-a primit pedeapsa, procurorii consideră că femeilor care au declarat că au fost violate și ulterior li s-a făcut avort fără acordul lor, nu le-a fost încălcat niciun drept. Și asta pentru că un ordin al Ministerului Sănătății prevede efectuarea avorturilor în cazurile în care mamele au afecțiuni ale sistemului nervos central, deși statisticile arată că un părinte afectat de o boală neurologică are foarte mari șanse să nască un copil sănătos.

De când a fost pornit dosarul pe rol, una dintre femei care a dat mărturii a murit înecată în baie, alta a decedat, după cum au explicat oamenii legii, din cauza unei boli cronice. În cazul uneia dintre paciente, avocații încearcă să demonstreze vinovăția inclusiv a doctorilor de la Centrul Perinatologic Bălți, care i-au făcut avort la șapte luni de sarcină, fără acordul ei. Oamenii legii insistă că avortul a avut loc în condițiile legii.

 

 Articole relaționate:

Doctorii le violează și tot ei le fac avorturi fără să le ceară acordul, dar rămân nepedepsiți. Femeile din internatele psihoneurologice mor în condiții suspecte după ce povestesc prin ce au trecut 

Cum apără justiția violatorii pacientelor din Internatul Psihoneurologic din Bălți