Redactor: Sorina Bujarov

Vindecarea unui pacient depinde nu doar de tratamentul medicamentos, dar și de starea emoțională a bolnavului. Anume din acest motiv, oficialii din cea mai mare provincie din Argentina au emis un ordin prin care obligă spitalele pentru copii să angajeze clovni. Aceștia speră că terapia prin râs îi vor face pe micuți receptivi și le va „trata” frica de doctori.

Potrivit U.S.News, din luna mai toate spitalele pentru copii din provincia Buenos Aires sunt obligate să angajeze clovni special instruiți pentru a organiza spectacole pentru pacienții micuți. Mai mult, documentul prevede ca clovnii să fie angajați în instituțiile medicale cu funcție deplină, ca parte a personalului medical din spital.   

Andres Kogan, medic pediatru care coordonează programul clovnilor într-un  spital pentru copii din provincia Buenos Aires a afirmat că legea va fi implementată în următoarele luni, asftel încât managerii instituțiilor medicale să reușească să angajeze și să instruiască clovnii. Specialistul a mai precizat că clovnii îi vor face pe copii nu doar să râdă, dar și să vorbească. Astfel, aceștia îi vor ajuta pe doctori să obțină informații despre starea copiilor care sunt mai rușinoși, a celor care au fost abuzați sau a micuților care au frică de doctor.

Eficiența clovnilor a fost deja demonstrată. Alejo Lacone are 9 ani și a rămas paralizat în urma unui accident de mașină, produs în luna martie. Din cauza unei traheotomii, băiatul nu poate vorbi și este mereu indispus. Cei trei clovni care au venit la Spitalul Central de Pediatrie Dr. Claudio Zin, de la periferia provinciei, au reușit să-l facă pe copil să zâmbească. Aici clovnii vin în fiecare zi de joi, când reușesc să veselească toți copiii internați. 

„Clovnii se maschează, își pun nasul și invită copiii să se joace cu ei”, povestește Carlos Kambourian, directorul spitalului unde este internat Aleho.

„De când au început să vină clovnii chiar și asistentele medicale spun că atmosfera din spital s-a schimbat, așa că acestea au insistat ca clovnii să vine mai des”, povestește Ludmila Arredes, o rudă de a lui Alejo, care a mai adăugat că a văzut o asemenea practică într-un spital din Miami, SUA.

Potrivit legii ce impune spitalele pentru copii să angajeze clovni, manageri instituțiilor medicale sunt liberi să aleagă numărul clovnilor pe care să-i angajeze, dar și cât de des aceștia trebuie să viziteze copiii. 

Provincia Buenos Aires are o populație de aproximativ 15 de milioane de oameni și 70 de spitale publice. Provincia se învecinează cu orașul Buenos Aires.

 

 Articole relaționate:

Progres al medicinei care va salva mii de vieți. Problema lipsei de sânge în spitale ar putea fi rezolvată 

Medicina evoluează – doctorii au identificat un nou tratament care poate îmbunătăți viața persoanelor cu o boală genetică incurabilă 

O nouă descoperire care va ajuta medicii să înțeleagă mai bine cauzele pierderilor de sarcină