Autor: Sorina Bujarov

Plățile neoficiale este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă sistemul medical din Moldova. Deși majoritatea pacienților sunt asigurați, aceștia plătesc în plus pentru consultații, analize medicale și chiar tratament. Un studiu lansat recent constată că cel mai des moldovenii plătesc suplimentar pentru medicamente, serviciile asistenților medicali, consultația medicului, analize, servicii care, de fapt, sunt acoperite de asigurarea medicală.

Datele studiului „Accesul și calitatea serviciilor medicale spitalicești în percepția populației din Republica Moldova”, realizat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (PAS), scoate în evidență serviciile medicale pentru care moldovenii plătesc neoficial. Astfel, din toți respondenții care au mărturisit că au plătit cel puțin odată medicilor, cei mai mulți au dat bani pentru consultația medicului. Este vorba despre 41 la sută dintre pacienții participanți la studiu, iar cifra este mai mare cu 7 la sută față de acum doi ani.

 Topul specialităților medicale care iau cel mai mult mită 

Același date relevă că 40 la sută din respondenți au cheltuit bani pentru cadouri, produse alimentare și alte obiecte pentru personalul medical. De altfel, numărul este mai mare față de 2011, când 37 la sută dintre pacienți au spus că au cheltuit bani în acest scop. Aproximativ 29 la sută dintre participanții la studiu au mărturisit că au plătit bani pe durata spitalizării, pentru serviciile asistenților medicali - injecții, perfuzii, etc.

De asemenea, aproximativ 8 la sută dintre persoanele care au beneficiat de servicii medicale în spitale au afirmat că au trebuit să plătească chiar și pentru intervenția chirurgicală la care au fost supuși, iar aproximativ 7 la sută au afirmat că au dat bani chiar și pentru anestezie, procentul celor din urmă fiind în creștere cu 2 la sută.

Într-un număr mai mic, pacienții au mai scos bani din buzunar pentru investigații de diagnostic, precum electrocardiogramă, ultrasonografie, tomografie computerizată, dar și pentru analize de laborator, consumabile medicale – seringi, pansament, etc. Unii au mărturisit că au plătit suplimentar chiar și pentru alimentație și lenjeria de pat.

 Câtă mită s-a dat în spitalele din Moldova în acest an. Cifra întrece de cinci ori volumul plăților informale date în poliție și educație

Potrivit cercetării, aproximativ 45 la sută dintre pacienții care au spus că au plătit bani în mână medicilor au oferit sume între 100 – 500 de lei, 14 la sută din respondenți au achitat sume între 500 – 1.000 de lei, iar 17 la sută - între 1.000 și 3.000 de lei. Suma medie achitată de pacienţii din Chişinău şi Bălţi este de 600 lei, în centrele raionale - 300 lei, pe când în spitalele republicane se plătește, în medie, 1.000 de lei.

Precizăm că aproximativ 95% din totalul participanților la studiu au afirmat că dispun de poliță de asigurare medicală.

Studiul „Accesul și calitatea serviciilor medicale spitalicești în percepția populației din Republica Moldova” a fost realizat în 2013, pe un eșantion de 1.222 de persoane.

 

█ Articole relaționate:

State cu politici inspirate care au reușit să reducă corupția din medicină 

Moldovenii cheltuie milioane de euro anual pentru medicamente. „Legea le permite doctorilor să dețină cote parte din farmacii” 

Nașteri cumpărate. Mămicile se plâng că plătesc cel puțin trei specialiști, pentru că aceștia asistă la venirea pe lume a pruncului 

CNAM recunoaște: volumul plăților informale, extrem de mari, mai ales pentru internarea în spitale. Experții spun că este vorba de milioane