Autor: Sorina Bujarov

Savanții din Moldova s-au făcut din nou remarcați peste hotarele țării. Aceștia au câștigat mai multe medalii, premii speciale și mențiuni la un concurs internațional care a avut loc la Iași, România. Astfel, din cele peste 200 de lucrări expuse în cadrul competiției, cele realizate de specialiștii moldoveni au fost apreciate la cel mai înalt nivel, la capitolul medicină. Potrivit responsabililor de la Centrul Național de Sănătate Publică, printre cele mai apreciate inovații medicale ale savanților noștri se numără noile metode de diagnostic și tratament a hepatitelor virale, gripei și a meningitei, dar și a infecției herpetice.

Au lucrat mai mulți ani la proiectele lor științifice, iar acum culeg roadele. Mai mulți savanți de la Centrul Național de Sănătate Publică au fost premiați la concursul „Inventica 2015”, competiție internațională care se desfășoară anual în Iași, România. În acest an, specialiștii moldoveni s-au întors cu șapte medalii de aur și o mențiune specială. Cele mai aprecizate lucrări au fost „Metode de tratament a virususlui herpetic” și „Metode de testare a sângelui donat la markerii Hepatitei B”, care au primit medalia de aur cu mențiune specială din partea juriului.

 REPORTAJ FOTO// „Bogăția” științei medicale din Moldova 

Tot cu medalii de aur și mențiuni speciale au fost premiate și lucrările - „Metode de tratament a meningitei enterovirale la copii”, „Noutăți în tratamentul și profilaxia infecțiilor virale”, „Metode de tratament a hepatitei B la copii cu sindromul colestatic”, „Metode de tratament a persoanelor cu tulburări imune la expunerea radiațiile ionizate” şi „Calitatea standardelor de siguranță la expunerea radiațiilor ionizate”.

În baza rezultatelor cercetării, care au evidențiat riscurile la expunerea la radiaţii ionizante, au fost propuse măsuri noi de radioprotecţie, precizează specialiștii în sănătate publică.

 „Propunerile elaborate argumentează necesitatea adoptării unei strategii naţionale în problema radonului, precum şi a unui plan naţional de acţiuni pentru implementarea acesteia, racordate la standardele europene”, se precizează în raportul CNSP. Echipa de savanți din Moldova a primit și marele premiu al concursului de la Iași - “PRIZE IRIIS FUNDATION – Inventica – 2015”. O parte din lucrările apreciate la Iași au fost premiate și la un alt concurs internațional, din Cluj-Napoca, la începutul acestui an. Atunci specialiștii au primit 14 medalii de aur, diplome de excelență și premiul special.

 Cât investește statul în cercetările științifice din domeniul sănătății. „Diferența de salariu a unui savant moldovean și a unuia din străinătate este egală cu distanța de la soare la lună” 

Pentru a obține aceste performanțe s-a investit un buget de peste șase milioane de lei. Suma este mai mare cu peste 800 de mii de lei față de anul precedent, când s-a acordat 5,2 milioane de lei. Savanții moldoveni spun totuși că nu sunt bani suficienți pentru a realiza cercetări la nivelul celor realizate în țările dezvoltate.

La concursul „Inventica 2015” au participat peste 50 de universităţi, institute, centre, staţiuni de cercetare, firme, asociaţii ale inventatorilor din peste 10 țări, printre care Romania, Federaţia Rusă, Cehia, Slovacia, Polonia, Taiwan, Turkmenistan, etc.

 

 Articole relaționate:

Creștem copii bolnavi. Numărul lor este în creștere, pentru că se alimentează insuficient și sunt nevoiți să învețe în clase reci și întunecoase 

Moldova nu pregătește geneticieni. Aceștia trebuie să plece peste hotare pentru specializare, iar când se întorc îi așteaptă o remunerare simbolică de 1.000 de lei 

Statistici culese cu chin. Angajații spitalelor pierd uneori săptămâni ca să le colecteze manual. Un sistem informațional automatizat ar putea fi gata cel devreme într-un an