Redactor: Sorina Bujarov

Dragostea de copil a fost mai puternică decât orice boală. Femeia diagnosticată cu cancer de col uterin a reușit să aducă pe lume un copil perfect sănătos. Aceasta a născut o fetiță, după ce un singur medic din București i-a dat o șansă uriașă. I-a scos tumoarea și a ajutat-o să se bucure de un prunc sănătos, devenit primul caz de acest gen din România și al doilea din întreaga lume.

După cât de puternici sunt plămânii ei, Efremia Andra arată că a fost hotărâtă să vină pe lume și să-și cunoască părinții. “Dumnezeu ne-a oferit cel mai frumos dar pe acest pământ. E gălăgioasă, plânge întruna”, spun părinții nou-născutei.

„Sunt foarte fericita. Mi-am dorit dintotdeauna să fiu mamă și în sfârșit... E foarte frumoasă, de abia aștept să o țin în brațe. Am auzit-o cum plângea, am început să plâng și eu. Ne-am rugat foarte mult la Sf. Efremie și o să se numească Efremia”, a mărturisit Diana Roman, mămica.

█ Află prea târziu că suferă de cancer. Moldovenii depistează maladia atunci când au șanse prea mici de supraviețuire 

Diana a aflat ca este bolnavă la scurt timp după ce a rămas însărcinată. Deși mulți medici i-au recomandat să renunțe la copil, ea a preferat să își asume anumite riscuri și să ducă sarcina până la capăt, scrie Pro TV.

De altfel, în mod normal, în cazul unei femei cu un cancer de col uterin se recomandă eliminarea completă a aparatul reproductiv, ceea ce înseamnă că femeia nu va mai putea avea copii.

Medicul Petre Bratila i-a dat însă o șansă, pe care a mai avut-o, potrivit acestuia, o singură pacientă din întreaga lume, în Japonia. I-a extirpat tumoarea, fără să atingă fătul.

„Ea a pus mai presus această sarcină, având în vedere că încearcă de foarte mult timp să rămână gravidă. A riscat, într-un fel”, a afirmat medicul obstetrician-ginecolog, care s-a ocupat de cazul femeii.

█ Austeritatea omoară. Bolnavii de cancer mor cu zile, din lipsă de tehnică. Statul cere ajutor 

“Este o fetiță cum trebuie să fie, să ia startul în viață de la linia de start, nu din spatele liniei, la fel ca toți copiii normali”, a afirma Stoica Viorel Narcis, un alt specialist în obstetrică – ginecologie.

Altfel, se poate spune că mama și fiica s-au salvat reciproc. Diana a aflat în stadiu incipient că este bolnavă de cancer tocmai pentru că își făcea analizele pentru sarcină. Ea va rămâne însă sub supraveghere medicală. 

 

█ Articole relaționate:

A treia încercare. Ministerul Sănătății caută compania care să investească 1 miliard de lei în serviciul de radioterapie, după ce Guvernul a adoptat o Hotărâre cu prevederi dubioase

Guvernul a trecut cu vederea un document dubios, care favorizează companiile ce vor investi in parteneriatul public privat in radioterapie. Statul i-a deschis calea spre buzunarul său cu bani 

Se caută privați cu cel puțin 100.000 de euro în cont, care să facă investiții la Institutul Oncologic