Autor: Irina Papuc

Pe parcursul acestei luni firma care a elaborat softul pentru medicina primară din Moldova și care a încasat 1 milion de euro pentru asta, trebuie să semneze actele de dare-primire cu Ministerul Sănătății. Autoritatea recunoaște însă că nu se grăbește să facă acest pas, până nu se va asigura că firma și-a respectat angajamentele. De cealaltă parte, după opt luni de la lansare sistemul permite doar introducerea datelor despre pacient, fără să fie asigurată o legătură cu laboratoarele, secțiile de resurse umane, secțiile consultative din spitale. Mai mult, unii manageri recunosc că au fost anunțați să sisteze introducerea datelor în sistem.

Potrivit ministrului Sănătății, Mircea Buga, procesul de dare-primire a softului SIA AMP urmează să înceapă, după opt luni de la lansarea acestuia și după trei ani de la organizarea licitației și stabilirea unui câștigător. După venirea sa la minister acesta a solicitat crearea unui grup de lucru care să analizeze sistemul, pe toate componentele ca să se asigure dacă acesta corespunde caietului de sarcini.Termenul limită a fost 5 aprilie. Până acum însă nu este clar care sunt concluziile grupului de lucru și cum urmează să fie utilizate recomandările. Totuși, viceministrul Sănătății, Andrei Uncuța, în a cărui responsabilitate revine Serviciul e-Transformare, dă asigurări că nu va lua o decizie pripită.

„Este vorba despre bani publici”...

„Responsabilitatea pentru acest serviciu mi-a revenit recent, de aceea n-am reușit să consult toată documentația și deciziile grupului de lucru. Chiar în aceste zile am solicitat să-mi fie prezentate. După o analiză mai amplă, vă voi oferi mai multe informații”, a spus Uncuța. Viceministrul dă asigurări că în procesul de luare a deciziilor se va ține cont și de faptul că CNA a deschis un dosar penal care este în derulare.

„Vă asigur că vom ține cont, pentru că este vorba despre bani publici. Vom vedea la ce etapă se află dosarul, dacă are continuitate”…

Între timp, în teritorii lucrurile nu stau tocmai bine – în unele raioane doctorii introduc date doar în fișa electronică, în altele nici calculatoare nu sunt de ajuns, iar în altele în general nu se lucrează deloc, pe motiv că procesul a fost „temporar sistat”.

„Circuit închis”

„Noi am procurat peste 60 de calculatoare, iar altele 24 le-am primit de la Ministerul Sănătății. Suntem asigurați în acest aspect. Consider însă utilitatea acestui soft limitată întrucât nu putem lucra decât în fișa medicală a pacientului. Atât. Nu există legătură cu secția resurse umane, laboratoare, secțiile consultative. Ceea ce am reușit până acum, este să introducem oamenii în sistem. Mai departe însă – totul stă pe loc”, spune Liudmila Ciobanu, șefa CMF Soroca.

 Cine este compania care a câștigat 1 milion de euro pentru softul creat de Ministerul Sănătății. Aceasta câștigă anual alte sute de mii de lei din contractele cu spitalele 

La Strășeni, medicul-șef spune că a procurat din sursele centrului toată tehnica și că doctorii lucrează. „Lucrează” însă se limitează și de această dată la datele legate de fișa medicală electronică. „Nu avem nici noi legătura asigurată cu restul componentelor – laboratoare, etc, nici certificate nu putem elibera, nici să prescriem medicamente compensate. Totul se face pe hârtie”, ne-a spus Andrei Iașițin. La Râșcani, doctorii scriu toată informația pe hârtie și o introduc în sistem … acasă, asta pentru că softul frânează foarte mult în orele de dimineții, când sunt mulți utilizatori.

„Doctorii introduc datele după lucru, acassă”

„Cea mai acută problemă care a fost semnalată este cea legată de executarea comenzilor. Softul frânează foarte mult, în special de la ora 9.00 dimineața până după amiază. Cine are calculator și internet acasă introduce datele după orele de lucru”, afirmă Nicolae Ursu.

La Ocnița sunt oficii de sănătate care nici nu dispun de calculatoare. „Avem probleme. În opt oficii încă n-am procurat calculatoare. La ultima ședință a consiliului de administrație am decis că vom aloca 105 mii lei pentru tehnică. Acolo doctorii nu lucrează în sistem în niciun fel”.

La Fălești doctorii nu lucrează deloc on-line. „Am primit ordin de la minister să sistăm lucrul. Ce mă întrebați pe mine de ce? Întrebați-l pe Roșioru, că el știe. Știu doar că este vorba despre o sistare temporară, pentru că se fac anumite lucrări”, ne-a declarat Ion Ionesie, medic șef la CMF Fălești.

Amintim că softul SIA AMP a costat 1 milion de euro, iar Ministerul Sănătății ar fi admis o serie de încălcări în procedura de selectare a companiei care urma să se ocupe de dezvoltarea acestuia. Mai mult, conform documentelor de licitație, firma care a câștigat concursul urma să dezvolte un sistem informațional deja creat din bani europeni. Acum, CNA a deschis un dosar penal care este în derulare.

 

 Articole relaționate:

Dosar penal la Ministerul Sănătății, în cazul softului care a costat 1 milion de euro

CNA s-a autosesizat în cazul softului Ministerul Sănătății, „reparat” cu 1 milion de euro

ANCHETĂ// Softul Ministerului Sănătății - „reparație” de 1 milion de euro a unui soft deja creat din fonduri europene. Conjuncturi neclare și decizii dubioase