Redactor: Sorina Bujarov

O postare a unui doctor pe pagina sa de facebook a devenit virală pe internet. Medicul se revoltă faţă de atitudinea pacienţilor care ajung la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU). Este vorba despre doctorul Mirela Niţu, care a pus bazele Unităţii de Primiri Urgenţe din Slobozia, România, și care mulți ani la rând a fost unicul medic de la Urgență din regiunea dată. În doar câteva ore, postarea sa a devenit viral pe internet, adunând mii de aprecieri, comentarii și distribuiri.

Redăm integral postarea doctorului Mirela Niţu, citat de Ziuanews.ro:

„1) Dacă vii la UPU să fii consultat (mai ales dacă NU e o urgență!), răspunde frumos la întrebările care și se pun, cooperează cu încredere, că de-aia ai venit, iar medicul are nevoie de antecedentele tale, că nu te cunoaște sau nu știe ce ți s-a întamplat nou.

2) Nu te repezi la asistentă, că nu-ți place privirea ei. Fiecare are fața ei, una mai veselă, alta mai sobră, iar datoria ei este să-ți scrie foaia, să-ți pună tratamentul, nu să stea la taclale și să facă pe bufonul.

3) Dacă doar ți se iau analize și nu se sare imediat cu perfuzia pe dumneata, nu te rățoi și nu încerca să o primești prin ”intimidare”, înseamnă că nu ai nevoie de ea. Și-apoi serul ăla, apa aia chioara nu te ajută cu nimic, să știi. Și poate știe ”prostul” ăla de doctor că mai întâi trebuie să vadă analizele, ca să știe ce să-ți dea. Că de-aia e el doctorul și dumneata pacientul, nu ești la restaurant, să comanzi menu-ul.

 Doctorii și rezidenții din întreaga lume publică imagini în care apar dormind la serviciu, din solidaritate. „Suntem oameni, nu roboți” 

4) Dacă te întreabă ce ai mâncat, lasă ”supica” și ”brânzica” de aseară, că nu de la ele te doare burta și verși; mai bine pomenește-i de sarmalele de la prânz, de usturoiul ăla de pe pastrama, de vinetele alea cu maioneză; nu le mai ascunde după ”ceiuț”, că nu te crede nimeni, dar nici nu te poate trata corect. Că nu te întreabă degeaba, nici n-ar vrea să știe, că el n-a mâncat nimic, că n-a avut timp; și-i e o foame de-ar mânca și pietre!

5) Dacă medicul consideră că nu ești de internat, ascultă-l, ia rețeta și fii atent la indicații; știu că ai venit cu bagajul pregătit, ca în vacanță, dar n-a fost să fie de data asta, ”servețel stie!”… aaa, medicul știe, adică, mai bine. Și mai știe că nu te tratezi acasă, de-aia tot vii. Până nu vei mai ajunge… și atunci va fi numai vina dumitale… Tratează-ți cu seriozitate boala, fără scuze, lasă paharul ăla, lasă țigara și cafeaua, lasă…

6) Dacă te întreabă frumos: ”ai cu ce merge acasă?”, nu te repezi la el, că doar încearcă să găsească o soluție, nu te dă nimeni afară până dimineață, chiar dacă nu prea e loc. Că ești pe picioarele dumitale, iar Ambulanța nu-i Taxi, nici la cheremul lui, nici la al dumitale. Și nu striga: ” da’ ceilalți ce aveau în plus, de i-ați trimis cu ambulanța?”, că nu aveau în plus, aveau în minus. Și-ar trebui să fii bucuros de asta, că dumneata ești mai întreg, mai sănătos, nu să-ți pară rău. Că doar n-au fost trimiși în turul Bucureștiului cu City Tour Bus.

7) Și ultimul punct, că am obosit pentru noaptea asta. Mai ales, dar mai ales NU mai amenința cu reclamația, judecata, televiziunea și ziarele! Că s-ar putea să înceapă să-și dorească medicul ăla să vină odată și-odată cineva să-l dea afară, ca să-și ia inima în dinți, să nu-i mai pese de cine/ce lasă în urmă și să plece… pluii de suflet, departe, în altă lume, mai politicoasă, mai educată medical, mai ordonată, unde să se simta și el un OM, unul respectat, să poată respecta și el, așa cum a fost învățat, dar i s-a luat.

 Topul celor mai solicitați doctori din Moldova

Că alții nu mai vin pe-aici, că n-au de unde. Și s-a cam dus și buhul. De loc rău, rămâne spitalul pustiu. Si-atunci… la cine vei mai țipa dumneata? Pe cine vei mai jigni? Pe cine vei mai amenința? Dar, mai ales, cine te va mai trata?

Nu vezi dumneata că se împuținează doctorii pe zi ce trece? Și nu mai ”cresc” alții în loc? Nu te întrebi: ”de ce oare”?

Eu mă întreb zilnic în oglindă: am greșit cu ceva, puteam mai mult, puteam mai calm, puteam lăsa de la mine, puteam depăși oboseala, frustrarea? Fa-o și dumneata, dragul meu pacient, te rog! Și poate, cine știe, într-o bună zi ne-om întelege mai bine unul cu/pe celălalt”.

Reacțiile, pe Facebook, la postarea medicului, sunt extrem de diverse: de la aprobare totală, la critica unei atitudini pe care cititorii o consideră arogantă și lipsită de umanitate.

Mirela Niţu a hotărât să devină medic în momentul în care un copil a fost la un pas să se înece sub ochii săi. Avea 17 ani şi se afla pe plaja din Mamaia, când a zărit un copil care se lupta cu valurile. A sărit în ajutorul său şi i-a acordat îngrijiri, aşa cum învăţase la orele de prim ajutor. Medicii sosiţi cu ambulanţa au felicitat-o pentru modul cum acţionase. După terminarea facultăţii a activat mai mulţi ani ca doctor de circă. Imediat după Revoluţie directorul spitalulul din Slobozia i-a cerut să pună, împreună cu alţi cinci colegi, bazele Unităţii de Primiri Urgenţe din Slobozia. Rând pe rând, însă, colegii săi s-au dat bătuți din cauza volumului imens de muncă, iar Mirela Niţu era în 2011 singurul medic specialist de urgenţă din Slobozia, potrivit adevarul.ro.

 

█  Articole relaționate:

N-au fițe de Capitală. Mai mulți doctori tineri au ales să se angajeze într-un spital din centrul țării. „Cât mai avem tineri ca ei, nu este totul pierdut” 

Un chirurg pediatru s-a sinucis, după ce procurorii au arestat mai mulți colegi de ai său. Medicii se revoltă – „Să vină procurorii să opereze”