Autor: Sorina Bujarov
Puțini sunt moldovenii care merg la medic din proprie inițiativă, fără să fie siliți de boală. Cei mai mulți dintre ei ajung la cabinetul medical din cauza unei probleme de sănătate grave, atunci când durerea nu mai poate fi suportată. Există însă și unii mai conștiincioși, care merg la doctor pentru profilaxie. Datele Ministerului Sănătății arată că cei mai mulți moldoveni merg la medicii de familie, ginecologi și oftalmologi.
Potrivit datelor oficiale, anul trecut, la medicii specialiști din țară au fost efectuate peste 22,7 milioane de vizite profilactice. Dacă e să echivalăm numărul vizitelor la numărul de locuitori, reiese că fiecare moldovean a mers de șase ori la medicii specialiști. Cele mai multe vizite profilactice au fost făcute la specialiști precum medicul de familie, ginecolog, oftalmolog, neurolog, dermato-venerolog, etc.
De exemplu, la medicii de familie au fost făcute peste 10 milioane de vizite profilactice. Cifra este de câteva ori mai mare decât în cazul doctorilor de specializare îngustă. Asta pentru că, de obicei, anume prin acesta moldovenii ajung să fie consultați și de doctorii specialiști. Astfel, Potrivit statisticii, frecvența vizitelor la medicul de familie depinde și de statutul de asigurat sau neasigurat al persoanei.
█ Topul serviciilor medicale pentru care moldovenii plătesc cel mai des mită
Se pare că femeile sunt mai responsabile atunci când vine vorba despre sănătate. Astfel, locul doi în topul celor mai solicitați doctori din țară este ocupat de obstetricieni-ginecologi. Potrivit raportului Ministerului Sănătății, moldovenii au făcut peste 1 milion de vizite profilactice la acești specialiști. Raportând numărul de vizite la numărul moldovencelor, cifra nu mai pare atât de mare – de 0,5 de vizite la o singură femeie.
Moldovenii țin la sănătatea ochilor, aproape la fel de mult cum îngrijesc și de sănătatea sistemului reproductiv. Astfel, următorul în topul celor mai solicitați specialiști din țară este medicul oftalmolog, la care moldovenii s-au adresat de peste 800 de mii de ori, echivalentul a 0,2 de vizite raportate la un singur om. Numărul este însă cu mult mai mic decât cel recomandat de doctori – de cel puțin două vizite profilactice pe parcursul unui an.
Neurologii se numără și ei printre cei mai solicitați specialiști din țară, aceștia ocupând locul patru în acest top, moldovenii efectuând anul trecut peste 784 de mii de vizite la specialiștii care îngrijesc de sănătatea creierului. Dacă raportăm numărul de vizite la numărul locuitorilor, reiese 0,2 vizite pentru o singură persoană.
█ Topul celor mai bine plătiți directori de spitale din Moldova
Locul cinci este ocupat de specialiștii în dermato-venerologie – cu un total de 589 de mii de vizite anual, iar locul șase îl ocupă medicii terapeuți – la care moldovenii au mers de 580 de mii de ori. Clasamentul este urmat de mediciii traumatologi-ortopezi, care anul trecut au făcut 557 de mii de consultații și de medicii pediatri, care anul trecut au consultat copiii de peste 405 de mii de ori.
În raport se mai precizează că puțin peste 80 la sută dintre vizitele făcute la medicii specialiști au fost acoperite de polița medicală.
Potrivit statisticilor, în Moldova muncesc 12.934 de doctori și 26.781 de asistente medicale. Ultimele date ale Ministerului Sănătății arată că spitalele din Moldova sunt asigurate cu medici în proporție de 88 la sută, cu două procente mai puțin decât în 2013. În 2014, de exemplu, numărul doctorilor angajați în instituțiile medicale din țară s-a redus cu aproape 170 de specialiști, față de anul precedent – 2013. Nici personalul medical mediu nu este mai motivat să rămână în sistemul de sănătate moldovenesc. În 2014 numărul acestora s-a redus cu aproximativ 640 de specialiști.
█ Articole relaționate:
State cu politici inspirate care au reușit să reducă corupția din medicină