Redactor: Elena Cioina

Greu de crezut, însă în Nepal există un sat, Hokse, considerat un fel de plantație de rinichi pentru piața neagră a recoltării de organe. Aproape fiecare adult din această zonă săracă a ajuns să-și vândă un rinichi pentru sume derizorii, mulți dintre ei fiind păcăliți că organul va crește la loc după ce va fi scos.

Satul Hokse din Nepal a ajuns cunoscut în întreaga lume ca Valea Rinichiului, un renume trist, de care se leagă povești tragice. Sărăcia i-a împins pe acești oameni să-și vândă rinichii celor care se ocupă cu traficul de organe umane, însă acum aceștia sunt considerați de infractori un fel de pepinieră din care își pot alege un rinichi oricând este nevoie, scrie sanatate.bzi.ro.

Brokerii de organe, așa cum se numesc acești vânători de rinichi, vin în mod regulat în satul Hokse, dar și în zonele învecinate, și adesea reușesc să-i păcălească pe oameni să călătorească în sudul Indiei ca să facă operația de recoltare a rinichiului contra unor sume mici de bani, notează adevarul.ro.  

Profitând de ignoranța oamenilor, aceștia inventează tot felul de povești, cum ar fi că omul are nevoie numai de un singur rinichi ca să trăiască și că celălalt organ este în plus. Mai mult, unora li s-a spus că după extirpare, rinichiul va crește la loc. Astfel a fost păcălită mama a patru copii, Geetha, care s-a lăsat convinsă în cele din urmă să-și vândă rinichiul pentru 2.000 de dolari.

█ Un copil de doar un an și jumătate – donator de organe. Micuțul a salvat viața unui alt băiețel în vârstă de cinci ani 

În ultimii zece ani, tot felul de oameni au venit la noi în sat pentru a ne convinge să ne vindem rinichii. Mereu am refuzat, dar pe măsură ce familia s-a mărit, sărăcia s-a adâncit. Mi-am dorit mereu casa mea si o bucata de pamant. Iar faptul ca am mai multi copii m-a convins sa accept propunerea, a explicat Geetha pentru postul de televiziune american CNN.

Așa a ajuns femeia să călătorească împreună cu cumnata sa și un agent de organe în India, unde a făcut operația. Intervenția a durat numai jumătate de oră, dar a trebuit să rămână în spital timp de trei săptămâni ca să se recupereze. Soarta a făcut însă ca locuința femeii, cumpărată cu banii luați pe rinichi, să se surpe în urma cutremurului care a lovit Nepalul pe 25 aprilie. După dezastrul care a afectat o mulțime de familii din zonă, locul a redevenit un adevărat rai pentru comercianții de organe. Estimările arată că în Nepal au loc 10.000 de astfel de operațiuni pe piața neagră, în urma cărora sunt vânduți aproximativ 7.000 de rinichi.

 Primul transplant de ficat din 2015. Doctorii se tem că din lipsă de bani vor face mai puține transplanturi, decât anul trecut 

Partea și mai tragică pentru locuitorii din Valea Rinichiului este că traficanții de organe nu așteaptă întotdeauna consimțământul donatorilor. S-au înregistrat în ultimii ani zeci de cazuri în care aceștia au fost răpiți pentru a le fi furați rinichii, iar uneori victimele sunt omorâte pentru a li se recolta ambii rinichi. Organele sunt vândute pe piața neagră cu prețuri de cel puțin șase ori mai mari decât primesc donatorii.

Anul trecut, revista „Time“ relata cazul unui alt localnic, Kenam Tamang, care a fost atras într-o cursă cu ajutorul ginerelui său. Acesta din urmă i-a promis că-l ajută să primească o slujba mai bună în Chennai, India, dar acolo s-a dovedit că era înțeles cu traficanții de organe. „Am fost dus la un spital și mi-au spus că îmi vor lua rinichiul. Apoi mi-au explicat că voi primi și o sumă de bani și că nu voi avea probleme de sănătate. Ba chiar mi-au spus că rinichiul o să crească la loc“, a relatat acesta.

 

 Articole relaționate:

Reușită uluitoare – medicii au salvat viața unui bărbat după ce au transplantat cinci organe simultan 

Siguranță compromisă de dragul unui organ. „O mulțime de rinichi transplantați trebuiau să ajungă la coșul de gunoi” 

Le-au fost transplantați rinichi infectați cu un parazit. Doi bărbați au murit din cauza neglijenței doctorilor 

Lăsați să moară cu zile. Centrele de dializă din spitalele raionale sunt pustii și fără aparataj deja de un an. Partenerii privați nu se avântă să le amenajeze, conform contractului