Autor: Irina Papuc

Deputații au votat astăzi în a doua lectură modificările la Legea privind activitatea farmaceutică care prevede un mecanism diferențiat privind aplicarea adaosului comercial la medicamente. Potrivit autorilor, depozitele vor trebuie să pună noile prevederi în aplicare din 1 octombrie, iar farmaciile vor avea la dispoziție șase luni pentru acest lucru.

Legea privind activitatea farmaceutică a fost votată în cadrul ședinței de astăzi cu 63 de voturi pro. Supunerea la vot a legii, care ar putea duce în final, la o formare obiectivă a prețurilor la medicamente, a fost votată după numeroase încercări de a bloca documentul. Și asta deorece deputații din mai multe fracțiuni aveau interese legate de activitatea farmaceutică. Autorii au fost până acum bombardați cu scrisori deschise, iar unele de amenințare, prin care se cerea renunțarea la acest proiect de document. Argumentul de bază a fost că vor fi atacate în special farmaciile care nu fac parte din rețele. Ulterior, autorii scrisorilor au recunoscut că au folosit argumente, utilizând date exagerate.

Precizăm că documentul prevede ca adaosul comercial să fie aplicat pentru cinci grupe de prețuri la medicamente, acesta variind pentru angrosiști de la 15% la 5%, iar pentru farmacii de la 25%  la 11%, în funcție de prețul medicamentului. Acest lucru înseamnă că adaoul va crește cu cât prețul medicamentului va fi mai mare. În final, această prevedere va motiva agenții economici să importe preparate farmaceutice la prețuri mai mici. Acum adaosul comercial la medicamente ajunge la 40 la sută – 15 la sută pentru depozite și 25 la sută pentru farmacii, iar acesta este fix pentru toate medicamentele, inclusiv pentru cele compensate.  

„Prevederile legii ajustează practica de formare a prețurilor în Moldova cu cea europeană. Acum, adaosul comercial unic nu se mai aplică practic în nicio ţară europeană. Majoritatea ţărilor dezvoltate aplică adaosul comercial diferenţiat în funcţie de preţ, care este și esenţial mai redus”, a mai argumentat anterior pentru Sănătate INFO, președinta Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Oxana Domenti. Autorii documentului mai spun că prevederile tranzitorii ale legii prevăd și un termen gradual de punere în aplicare - mai întâi se vor aplica adaosuri comerciale diferențiate pentru angrosiști, iar peste câteva luni - pentru farmacii. 

 

 Articole relaționate:

Deputații au amânat votarea legii ce presupune ieftinirea medicamentelor. „Se fac presiuni mari să nu fie votată”

RAPORT la Parlament: spitale cu datorii îngrijorătoare, lipsă de transparență și acces limitat la medicamente

Alte politici de formare a prețului la medicamentele de import. Am putea scăpa de prețurile exorbitante, dar riscăm să avem și calitate proastă