Autor: Elena Cioina

Proaspătul ministru al Sănătății, Ruxanda Glavan a făcut primele declarații din noua sa postură. Ea a trebuit să ofere presei explicații privind incidentul de la Spitalul Municipal Sf.Treime, unde mai mulți pacienți operați de cataractă au dat complicații. Astfel, demnitarul a spus că cităm: „Am primit informația la minut. Situatia s-a rezolvat cu cinci pacienți, in cazul altor cinci încă nu este clar. Ca să prevenim astfel de cazuri, activitatea secției a fost suspendata. Au fost prelevate probe de laborator. Nu vreau să mă lansez în presupuneri. Cred că marți vom avea primele răspunsuri. Ar putea fi vorba despre o infecție nosocomială sau din cauza substanțelor folosite. Dacă e așa, furnizorul ar trebui să dea explicații”, a precizat Ruxanda Glavan.

  UPDATE//Posibil caz de malpraxis la Sfânta Treime. Zece pacienți nu mai pot vedea, după ce au fost operați la ochi. De vină ar putea fi materialul folosit 

Între timp, procuratura sectorului Râșcani a inițiat o anchetă în cazul incidentului de la Spitalul Municipal Sf.Treime. Organele de drept s-au sesizat după ce presa a scris că 10 pacienți cărora li s-au făcut intervenții chirurgicale au ajuns din nou la spital cu complicații. În comunicatul instituției se spune că: „Procurorii au dispus efectuarea investigațiilor, prin prisma art.274 Cod de procedură penală, pentru a stabili legalitatea acţiunilor medicilor şi circumstanţele în care mai mulţi pacienţi ar fi suferit complicaţii după tratamentul acordat de medicii Spitalului "Sf. Treime" din Capitală. Aceștia solicită persoanelor care dispun de informaţii utile pentru efectuarea investigaţiilor să se adreseze la Procuratura sectorului Râşcani sau la numărul de telefon – 022 45-07-14.

Responsabilii în sănătate publică spun că cel mai probabil peste 10 zile vor avea rezultatele investigațiilor de laborator. Specialiștii analizează mai multe variante. Astfel, au fost luate mai multe probe de pe utilaje, din aer, dar și de la 14 angajați care au participat la intervenții.

 

 Articole relaționate:

Ce infecții iau moldovenii din spitale

Tratează o afecțiune și se aleg cu infecții. Pacienții sunt nevoiți să mai stea la spital ca să scape și de ele 

Afaceri cu bahile în spitalele din Moldova. Vizitatorii și pacienții sunt nevoiți să le cumpere. Managerii afirmă că au bugete prea sărace ca să le dea gratuit. „Poate în 20 de ani vom fi mai bogați”