Autor: Irina Papuc

Șeful blocului operator și medicul epidemiolog din cadrul Spitalului Sfânta Treime au fost demiși după ce o comisie a Direcției Sănătate de la Primărie a finalizat ancheta la Spitalul Sfânta Treime, unde zece pacienți au dezvoltat complicații la ochi după ce au suferit operații de cataractă.

Potrivit lui Mihai Moldovanu, șeful Direcției Sănătate de la Primărie, cauza dezvoltării complicațiilor la cei zece pacienți a fost un agent chimic, și nu un virus sau bacterie, cum se considera anterior. Astfel, membri Comisiei au ajuns la concluzia că nu a fost respectată procedura de sterilizare și dezinfectare a echipamentului folosit la operații. Moldovanu nu a explicat exact care procedură a fost omisă, însă este cert că de acest lucru s-a ocupat o infermieră, care nu are studiile și cunoștințele necesare pentru asemenea proceduri.

„Domnul Oleg Crudu a primit sancțiune disciplinară cu mustare. Asta înseamnă că următoarea sancțiune este mustare aspră și apoi concediere. Chiar dacă este un director relativ proaspăt în funcție trebuie să urmărească procesele care au loc în spital. Șeful blocului operator, Simion Terente și medicul epidemiolog din spital au fost concediați”, a mai spus șeful Direcției Sănătate. Alte concluzii ale Comiei, care a activat timp de zece zile, nu au fost făcute publice. Moldovanu nu a ezitat să facă ironizeze pe seama Ministerului Sănătății și Centrului Municipal de Sănătate Publică, care anunțau anterior că motivul complicațiilor ar putea fi un factor bacteriologic.

„Eu vreau să-mi cer scuze pentru declarațiile Ministerului Sănătății care au fost făcute anterior. Nu le repet. Voi le știți”. Acesta nu a fost tocmai explicit cu presa și s-a arătat deranjat de întrebările insistente ale jurnaliștilor care vroiau să afle ce fel de substanță chimică a fost folosită pentru sterilizare și ce etape au fost omise din procesul de dezinfectare și sterilizare a echipamentelor. Dacă urmează să fie demise și alți angajați din cadrul spitalului, acest lucru urmează să fie decis de șeful instituției, Oleg Crudu.

Într-un final, cei zece pacienți și-au revenit, iar fiecare și-a recăpătat vederea. Doar unul mai rămâne spitalizat. Niciunul dintre ei nu a acționat instituția în judecată pentru pagube materiale și morale.

 Articole relaționate:

Detalii noi în cazul de la Sfânta Treime „Toți ascund. Și toți raportăm cifre mizere”

UPDATE//Posibil caz de malpraxis la Sfânta Treime. Zece pacienți nu mai pot vedea, după ce au fost operați la ochi. De vină ar putea fi materialul folosit