Autor: Sorina Bujarov

Un alt eșec pentru autoritățile din domeniul sănătății. Vorbim despre parteneriatul public-privat pentru serviciul de dializă, conform căruia în luna iunie – august urmau să fie deschise mai multe centre unde pacienții moldoveni cu boli renale să poată beneficia de servicii de dializă. Acest lucru nu s-a întâmplat și, se pare, nici nu se va mai întâmpla. În timp ce compania privată cu care Ministerul Sănătății a încheiat acest parteneriat spune că proiectul este în derulare, managerii spitalelor unde aceste centre urmau să fie deschise au alocat spațiile pentru un alt scop.

Conform contractului semnat cu Ministerul Sănătății, agentul economic este obligat să dea în exploatare centrele de dializă la un an de la semnarea actelor de predare a spațiului necesar. Cu spitalul Clinic Republican și Spitalul raional Soroca documentele au fost semnate anul trecut, la începutul lunii august , iar cu spitalul din Ungheni – la sfârşitul lunii iulie, tot anul trecut. Anterior responsabilii firmei care se ocupă de implementarea acestui proiect – consorţiul german B.Braun & BB-hämodialyse, promiteau că acestea vor deveni funcționale la termenul prevăzut în contract. E jumătatea lui august, însă centrele de dializă așa și nu au fost deschise. Asta în condițiile în care, la începutul anului, spitalele ce prestează servicii de dializă au redus aproape la jumătate din bugetul acordat pentru acest serviciu, în speranța că centrele de dializă vor fi deschise la termen.

Centrul de dializă de la Spitalul Clinic Republican trebuia să fie deschis în luna iulie. Acesta urma să fie cel mai mare centru de dializă din toată țara, cu 48 de aparate speciale pentru dializă. Responsabilii firmei cu care Ministerul Sănătății a încheiat parteneriatul public privat spun însă că o să mai dureze până acesta va deveni funcțional. Tot în iulie urma să fie deschis și centrul de dializă din cadrul spitalului raional din Ungheni, lucru care nu s-a mai întâmplat. Mai mult, directorul spitalului spune că deja a locat spațiul care anterior era prevăzut pentru centrul de dializă, pentru secția de reabilitare.

 PPP-ul în dializă bate pasul pe loc. Primele trei centre ar urma să fie deschise la vară. Directorii de spitale cred că nu se va reuși, iar reprezentanții companiei private au explicații confuze 

„Am înțeles că proiectul a fost anulat. Nu știu sigur, dar din câte am înțeles a rămas doar Chișinău și Bălți. În spațiul care era predestinat pentru centrul de dializă am deschis secție de reabilitare și kinetoterapie”, a precizat pentru Sănătate INFO Lidia Crăciun, managerul spitalului din Ungheni.

Precizăm că, potrivit reprezentanților B.Braun & BB-hämodialyse, la Ungheni urmau să fie aduse 16 aparate pentru dializă. Bolnavii cu probleme renale care necesită dializă însă vor continua să facă naveta la Chișinău sau Iași, pentru a urma părocedura vitală pentru ei.

La Soroca, acolo unde în această luna urma să fie deschis cel de-al treilea centru de dializă, la fel, lucrurile bat pasul pe loc. Fostul manager al instituției medicale, care acum este președinte de raion, a precizat pentru Sănăttate INFO că a fost anunțat că acest proiect s-a anulat, astfel că pacienții din Soroca, în continuare, vor trebui să meargă la Bălți sau Chișinău pentru dializă.

„Din iulie am plecat de la spital, dar situația din acest punct de vedere nu s-a schimbat deloc. Nu a mai fost deschis centrul de dializă și, cred că, nu o să se mai deschidă. Din câte am înțeles sunt probleme și la Chișinău”, a declarat Mihai Mâțu, care a mai adăugat că la centrul de dializă din Soroca urmau să fie aduse 32 de mașini de dializă.

De cealaltă parte responsabilii de la consorțiul german care se ocupă de implementarea acestui proiect spun că nimic nu s-a schimbat și că centrele de dializă se vor deschide așa cum a fost planificat. „Vă aducem la cunoștință că proiectul se desfășoară conform planului de executare a lucrărilor întocmit în conformitate cu prevederile contractuale. La etapa actuală nu au fost înregistrate abateri cauzate de reprezentanții partenerului privat, compania de proiect BB-Dializa SRL. Menționăm că până în prezent au fost investiți peste 2,5 milioane de euro, iar în scurt timp urmează să fie deschis Centrul de Excelență de la Chișinău”, au precizat partenerii privați, într-o scrisoare remisă pe adresa redacției. Anterior aceștia afirmau că costul total al proiectului este de 15 milioane de euro, partenerul privat fiind oblicat să se ocupe și de transportul pacienților, dar și de alimentația acestora.

█ Lăsați să moară cu zile. Centrele de dializă din spitalele raionale sunt pustii și fără aparataj deja de un an. Partenerii privați nu se avântă să le amenajeze, conform contractului 

 În prezent, în Moldova servicii de hemodializă prestează șapte instituții medicale - Spitalul Clinic Republican, Institutul Mamei şi Copilului, Spitalul de Urgență, Spitalul Clinic Municipal „Sfînta Treime”, Spitalul din Bălţi și spitalele raionale Cahul şi Comrat. Acestea însă reușesc să acopere doar jumătate dintre pacienții care au nevoie de dializă.  În total, în prezent aproximativ 490 de moldoveni beneficiază de dializă. Specialiștii spun însă că numărul celor care au nevoie de această procedură este de trei ori mai mare. Bolnavii care nu pot beneficia de dializă se tratează în mod repetat în secțiile de terapie, urologie și nefrologie. Confirm PPP pentru serviciile de dializă, pe lângă centrele de dializă existente, urma să fie deschise încă alte cinci centre noi – în spitalele raionale din Căușeni, Edineț, Ungheni, Soroca și Drochia. Acestea ar urma să deservească circa 1.500 de pacienți cu insuficiență renală cronică. 

Precizăm că contractul de parteneriat public privat pentru servicii de dializă în Republica Moldova a fost semnat între Ministerul Sănătății și consorţiul german B.Braun & BB-Hämodialyse. Amintim că anul trecut Guvernul a aprobat majorarea tarifului unei proceduri de dializă, de la 1.335 de lei, la 1.995 de lei.

 

 Articole relaționate:

Avalanșa de oferte pentru PPP în dializă nu se produce. Termenul de depunere a dosarelor a fost amânat cu 50 de zile. Până acum nu a fost depusă nicio ofertă 

Se caută un investitor cu cel puțin 100 de mii de euro în cont care să învestească în serviciul de hemodializă 

Hemodializă, cu utilaj insuficient şi învechit