Autor: Irina Papuc

După anunțul despre schimbarea de directori de la Institutul de Medicină Urgentă, Ministerul Sănătății a publicat un anunț oficial, prin care argumentează decizia de a întrerupe contractul de muncă, semnat cu Gheorghe Ciobanu.

Astfel, într-un anunț de două fraze, Ministerul Sănătății argumentează că ordinul de demitere a lui Gheorghe Ciobanu a fost semnat din motive întemeiate. De altfel, ordinul nu este publicat pe site-ul instituției, așa cum ar fi trebuit să se întâmple.

„Decizia a fost luată în baza articolului 86, aliniat (1), litera g) din Codul Muncii,  în urma aplicării mai multor sancțiuni disciplinare pe parcursul ultimilor 6 luni, dar și depistarea neregularități în gestionarea Institutului de Medicină Urgentă și a gestionării ineficiente a mijloacelor financiare”, notează cei de la Ministerul Sănătății. Astfel ar fi explicată încetarea raporturilor de muncă cu Ciobanu, chiar dacă există un contract valabil pentru cinci ani. Asta înseamnă că Ciobanu ar fi fost sancționat disciplinar în perioada când se afla în izolator, în dosarul licitațiilor trucate. În luna martie, trei manageri ai instituțiilor republicane erau sancționați disciplinar pentru că nu au asigurat stocuri de medicamente în spitale.

Potrivit ex-ministrului Sănătății, Mircea Buga, atunci toți trei – Victor Cernat, Ștefan Gațcan și Gheorghe Ciobanu primiseră mustrare aspră. Astfel, doar o încălcare îl mai despărțea de o demitere, ceea ce și s-a întâmplat. Fostul ministru al Sănătății a precizat însă că în acea perioadă Ciobanu nu a mai fost sancționat disciplinar, ceea ce înseamnă că acest lucru s-a întâmplat de când a fost schimbată conducerea Ministerului Sănătății, adică în ultimele două săptămâni.

Codul Muncii al Republicii Moldova prevede exact condițiile în care o persoană poate fi demisă, printre care aplicarea sancțiunilor disciplinare – avertismentul, mustrarea și mustrarea aspră. Pentru comparație, actualul director al Spitalului Municipal „Sfânta Treime” a primit drept sancțiune tot mustrare aspră pentru faptul că zece pacienți au dezvoltat complicații la ochi după efectuarea unor operații de cataractă. Ulterior, s-a depistat că de dezinfecția echipamentelor se ocupa o infermieră, iar din cauză că procedura nu a fost respectată, pe instrumente au rămas urme de dezinfectant. O pacientă din cele zece nu mai poate fi salvată în Moldova, de aceea ea caută acum cu disperare ajutor medical în străinătate.   

 

 Articole relaționate: 

Au început demisiile în Sănătate. Spitalul de Urgență are un alt director 

Se confirmă. Rocada a avut loc. Ruxanda Glavan este candidatul democraților la funcția de ministru al Sănătății, iar Mircea Buga – candidat la cel al Muncii

„Schimbarea domnilor, bucuria nebunilor”. Doctorii din Moldova, dezamăgiți de politizarea medicinei