Redactor: Elena Cioina

Odomzo a primit aprobarea Comisiei Europene. Este vorba despre un medicament pentru tratamentul carcinomului bazocelular - o formă de cancer de piele. Preparatul urmează să fie aplicat bolnavilor din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, scrie Actu Sante, și va putea fi administrat adulţilor care suferă de acest tip de cancer, care nu pot fi supuși tratamentului chirurgical sau radioterapiei.  Această formă de cancer de piele se caracterizează prin extinderea anormală și necontrolată în celulele de bază ale pielii și prin deteriorarea membranei celulare a acesteia.

Medicamentul este un inhibitor selectiv, iar la baza acestuia se află o moleculă care reglementează procesul prin care informația este transmisă celulelor embrionare pentru buna lor dezvoltare.

80% dintre cazurile de carcinom bazocelular al pielii nu au nicio legătură cu melanomul. Numărul persoanelor afectate de această formă de cancer este în creştere în fiecare an cu 10%, ca urmare a îmbătrânirii populaţiei și expunerii excesive la razele ultra-violete. Deși acest tip de cancer avansează rar, şansele de recuperare au fost până acum limitate.

 Sunt expuși radiațiilor fără să fie avertizați. Dermatologii dintr-o țară UE cer autorităților să interzică saloanele de bronzat 

Cele mai frecvente reacții adverse ale medicamentului sunt oboseala, scăderea în greutate și spasmele musculare.

Decizia de comercializare a medicamentului Odomzo vine ca urmare a deciziei Comitetului pentru medicamente destinate uzului uman de a efectua faza a II-a de studiere a preparatului. Este vorba de un studiu comparativ pe doi pacienţi, dintre care unul va fi supus tratamentului cu un medicament placebo.

Autoritățile europene în Sănătate au avizat pozitiv preparatul încă în luna iunie. Astfel, tratamentul cu el urmează să fie aplicat bolnavilor din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, inclusiv Norvegia, Liechtenstein și Islanda. De asemenea, el este autorizat de către mai multe state, printre care SUA, Australia și Suedia. Problema omologării preparatului la nivel mondial este în curs de desfășurare, a anunțat compania farmaceutică Novartis, care a descoperit medicamentul.

 

 Articole relaționate:

Ce trebuie să faceți atunci când ați rupt o aluniță. Dacă nu acționați la timp puteți dezvolta cancer 

Zece lucruri pe care nu le știi despre cancerul de piele. Melanomul poate apărea în ochi, sub unghie sau pe fund 

Bronzul artificial provoacă mai multe cazuri de cancer de piele decât fumatul- cancer pulmonar