Autor: Irina Papuc

De cel puțin zece ani consecutiv în spitalele din Moldova ajung să se interneze tot mai mulți moldoveni. Iar pentru că este cerere – oameni bolnavi – s-au dezvoltat și oferte – sute de agenți economici privați care sunt gata să ofere servicii medicale, fie de tratament sau de diagnostic. Astfel, a ajuns să crească și numărul de companii pe care statul le plătește pentru a presta servicii pacienților. Legislația imperfectă face însă ca banii să meargă la instituții dubioase, care nu au nici măcar pachetul de acte complet, cerut de legislația în vigoare, ca să poată funcționa. 

Mai simplu vorbind, statul achită din banii plătiți de noi pentru polița medicală, companii private a căror scop este să se îmbogățească. Nici asta însă nu se face cel puțin respectând legislația în vigoare, și asta pentru că multe companii ajung să primească bani de la CNAM, fără să dețină cel puțin un certificat de acreditare. Aceasta este și constatarea Curții de Conturi, în cel mai recent raport al său pe marginea utilizării banilor Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

În 2014, CNAM a contractat 63 de instituții medicale din mediul privat, cu 13 mai mult decât în 2013. Valoarea contractelor încheiate cu aceste companii a trecut de 200 de milioane de lei, adică 4,8 la sută din valoarea totală a serviciilor contractate. Cei mai mulți bani – 118 milioane de lei – au fost repartizați pentru servicii de înaltă performanță, pentru medicina primară – 18 milioane, iar pentru asistența spitalicească – 68 de milioane de lei. Totuși, remarcă auditul, nu toate instituțiilor medicale contractate aveau certificate de acreditare.

Decizii cu riscuri duble

„În timpul verificării conformității contractării instituțiilor atât publice, cât și private, auditul a stabilit lipsa certificatelor de acreditare la trei instituții medicale private, precum și acceptarea dosarelor la 38 de instituții medicale – 30 private și 8 publice – în vederea contractării acestora în lipsa certificatelor de acreditare, unele fiind obținute pe parcursul anului, altele la sfârșitul anului”, se menționează în raport. Totodată, auditul precizează că prin procesul de acreditare o instituție de stat recunoaște capacitățile unei companii, fie private, fie publice, de a acorda asistență medicală în condiții de siguranță. Astfel, acceptarea dosarelor în lipsa acestor certificate, înseamnă inclusiv „riscuri de utilizare ineficientă a fondurilor CNAM”.

Drept explicație, CNAM a argumentat că legislația este ambiguă. Mai exact, Legea privind evaluarea și acreditarea în sănătate din 2001 prevede că „în Republica Moldova au dreptul să desfăşoare activitate medico-sanitară şi farmaceutică unităţile care au obţinut evaluarea şi acreditarea şi cărora li  s-a eliberat certificat de acreditare”. În același timp, Legea privind asigurările obligatorii de asistență medicală este mai ambiguă, spune, la Articolul 13 că „în cadrul asigurării obligatorii de asistenţă medicală, asistenţa medicală se acordă de prestatorii de servicii medicale, indiferent de tipul de proprietate şi formă juridică de organizare, care activează în conformitate cu legislaţia”. Chiar și așa, CNAM a stabilit prin ordinele sale interne încă în 2008 că în pachetul de documente care se depune de  către instituție pentru contractare trebuie să facă parte neapărat și certificatul de acreditare al instituției.

Ministerul Sănătății, avocatul firmelor private

O altă explicație prezentată Curții de Conturi este că Ministerul Sănătății a semnat scrisori de recomandare către CNAM ca aceste instituții să fie contractate fără acreditare, asumându-și responsabilitatea de a „verifica ulterior activitatea acestora” ca să nu existe abateri.

Amintim că una din instituțiile private contractate de către CNAM contrar normelor legale este AlfaMed Consult, condusă de Tatiana Roșioru, soția lui Alexandru Roșioru, funcționarul de la Ministerul Sănătății, responsabil de E-Transformare. Instituția nu avea acreditare atunci când a beneficiat de un contract în valoare de 2 milioane de lei, acreditarea fiind realizată abia la sfârșitul anului.

Anterior, specialiștii în sănătate au precizat pentru Sănătate INFO că respectarea Legii privind acreditarea este foarte importantă, deoarece delimitează instituțiile care pot oferi siguranță pacienților și cele care nu pot să o facă.

„Acreditarea înseamnă certificarea calității serviciilor medicale în cadrul sistemului sănătății și înseamnă dovada faptului că instituția poate garanta pacientului siguranță și tratament conform standardelor în vigoare. O instituție care n-are acreditare este inaptă de a garanta siguranță”, declara Larisa Catrinici, fost ministru al Sănătății. De fapt, situația  a nemulțumit mai mulți deputați din Comisia sănătate, protecție socială și familie care promiteau să investigheze aceste cazuri și să ceară explicații.

  Articole relaționate:

 O companie condusă de rudele unor funcționari de la Ministerul Sănătății încalcă legea. Totuși, aceasta primește bani de la CNAM 

ANCHETĂ// Statul, trecut la mâna privaților și medici „marionete” – cum activează AlfaMed Consult la Ungheni. Consiliul Raional susține că n-a știut nimic

Drama familiei bărbatului trimis la închisoare pentru că n-are poliță. „Suntem trei fete la părinți. Noi avem copii și soți invalizi, nu avem bani pentru poliță”