Autor: Sorina Bujarov

Dispun de puțini bani, dar reușesc să se facă remarcați pe plan internațional. Vorbim despre specialiștii de la Centrul Național de Sănătate Publică care, pe lângă faptul că câștigă anual nenumărate diplome și medalii la concursurile din străinătate, recent au înregistrat o nouă performanță. Aceștia au realizat un studiu științific care a fost publicat într-o revistă de specialitate cu renume mondial.  

Mai exact, este vorba despre specialiștii Centrului Siguranța Chimică și Toxicologie din cadrul CNSP. Anul trecut aceștia au efectuat un studiu științific despre riscul pentru sănătatea umană, asociat consumului legumelor și fructelor tratate cu preparate de uz fitosanitar – pesticide, nitrați, etc. Rezultatele cercetării au fost publicate în revista de specialitate „International Journal of Advanced Research”. Înainte de aceasta, articolul științific a fost supus unei selecții riguroase de către specialiști independeți, cu renume mondial.

Lucrarea a fost efectuată de patru specialiști – doctor în medicină și șeful Centrului Siguranța Chimică și Toxicologie din cadrul CNSP Iurie Pânzaru, Raisa Sîrcu, doctor în biologie, Nicolae Opopol, doctor habilitat în medicină şi Raisa Scurtu, chimist, șef laborator sanitaro-chimic.

 Doctorii de „milioane” ai Moldovei

„Patru persoane au muncit la acest material. Investigațiile de laborator le-am efectuat anul trecut, chiar aici în laboratorul în care muncim zi de zi. Articolul științific în întregime l-am terminat mai târziu și l-am trimis la redacția acestei reviste. Nu ne-am așteptat că va fi acceptat, pentru că lucrările sunt verificate riguros de mai mulți specialiști. Desigur că ne-am bucurat enorm când am văzut că totuși a fost publicat. Nu pot spune cu siguranță, dar probabil suntem primii care reușim această preformanță”, a afirmat pentru Sănătate INFO Raisa Sîrcu, savant în cadrul CNSP și unul dintre autorii lucrării.

Specialista ne-a dat și câteva detalii despre studiul în care este evaluat riscul pe care îl generează consumul de fructe și legume ce conțin reziduuri de substanțe chimice utilizate în agricultură. Potrivit ei, specialiștii au constatat că aceste produse nu poartă nici un risc pentru sănătate, dacă sunt consumate într-o cantitate mică. Așa cum moldovenii pe timp de vară și toamnă consumă din plin fructe și legume, riscul crește de câteva ori.

„Dacă aceste produse conțin o cantitate mică de pesticite și nitrați, atât cât prevede legislația din Moldova, ele nu sunt periculoase. Totuși există un risc – chiar dacă legumele și fructele pe care le consumăm conțin cantitatea de pesticide admisă de legislația din Moldova, acestea sunt periculoase dacă sunt consumate într-o cantitate mare”, a explicat specialistul, care mai spune că consumul involuntar de pesticide are efecte negative imediate – intoxicațiile acute, dar și de lungă durată – afectarea funcțiilor hepato-protectoare, dar și a altor organe.  

 Doctorii de aur ai Moldovei. Mai mulți specialiști în sănătate publică, premiați la concursuri internaționale 

Amintim că anul trecut Centrul Național de Sănătate Publică a primit un buget de peste șase milioane de lei pentru proiecte științifice. Suma este mai mare cu peste 800 de mii de lei față de anul precedent, când s-a acordat 5,2 milioane de lei. Pentru comparație, în 2012 această sumă era de doar 4,1 milioane de lei. Deși bugetul acordat pentru cercetări în domeniul sănătății crește continuu, savanții moldoveni spun totuși că nu sunt bani suficienți pentru a realiza cercetări bune, apreciate și la nivel internațional.

În ultimii patru ani direcția Cercetare și Inovare din cadrul CNSP a realizat studii în cadrul a 14 proiecte, inclusiv nouă teme ştiinţifice aplicative instituţionale, două proiecte în cadrul Programelor de stat şi trei proiecte pentru tinerii cercetători. Responsabilul pentru cercetările științifice în domeniul medical spune că deși bugetul este unul mic, totuși savanții moldoveni au reușit să obțină succes la nivel internațional.

Revista ”International Journal of Advanced Research” (IJAR) publică rezultatele cercetărilor științifice, articolelor de sinteză și scurte comunicări în diferite domenii  ale științei, iar articolele prezentate redacţiei revistei sunt verificate de către mai mulți specialiști independenți în domeniile respective de specialitate. 

 

 Articole relaționate:

Creștem copii bolnavi. Numărul lor este în creștere, pentru că se alimentează insuficient și sunt nevoiți să învețe în clase reci și întunecoase 

Moldova nu pregătește geneticieni. Aceștia trebuie să plece peste hotare pentru specializare, iar când se întorc îi așteaptă o remunerare simbolică de 1.000 de lei 

Statistici culese cu chin. Angajații spitalelor pierd uneori săptămâni ca să le colecteze manual