Autor: Sorina Bujarov

Ieri Guvernul a aprobat lista lauriaților Premiului Național 2015. Dintre cei 25 de specialiști în știință, tehnologii, cultură și artă incluși în listă, șapte sunt doctori habilitați în medicină, care au contribuit la dezvoltarea sistemului moldovenesc de sănătate, iar doi - doctori în biologie, cercetători.

Este vorba despre Ion Băhnărel, actual vicedirector la Centrul Național de Sănătate Publică, Oleg Lozan, directorul Școlii de Management în Sănătate, Vasile Jovmir, principalul oncolog al Ministerului Sănătății și Victoria Ivanov, profesor cercetător. Liuba Coreţchi, specialist în biologie din cadrul CNSP și Leonid Voloşciuc, doctor habilitat în biologie de asemenea au fost premiați pentru promovarea sănătății. Mai exact, cei șase specialiști au câștigat Premiul Național pentru implementarea conceptului noii sănătăţi publice în Republica Moldova, ceea ce înseamnă direcționarea politicilor din sănătate, dar și aghidurilor medicale către depistarea precoce sau profilaxia maladiilor, și nu pe tratamentul acestora.

  A fost desemnat câștigătorul Premiului Național în domeniul sănătății. „Ca să faci știință trebuie să ai dorință și să te dedici acestei meserii” 

„Noua sănătate publică se referă la depistarea precoce a maladiilor, în special al cancerului și a patologiilor cardiologice. Dar cred că am fost ales și pentru faptul că toată viața mi-am dedicat metodelor noi de tratament și de diagnostic. Sunt cel care a introdus în Moldova tratamentul prin hipertermie, în 1983. Apoi m-am ocupat cu alte metode, cu lazeroterapia, magnetoterapia, cu plastii, etc.”, a precizat pentru Sănătate INFO Vasile Jovmir, unul dintre laureații Premiului Național la capitolul medicină, care nici măcar nu știa că a câștigat această distincție.

„E foarte greu să obții acest premiu, pentru că și condițiile sunt complicate. Mă bucur enorm că munca mea a fost apreciată. Cu banii încă nu știu ce voi face, dar cel mai probabil tot în știință îi voi investi”, a mai adăugat profesorul care va împărți 100 de mii de lei împreună cu ceilalți cinci specialiști premiați pentru implementarea conceptului noii sănătăţi publice în Republica Moldova.

Alți trei specialiști de la Institutul Oncologic – Vladimir Şutchin, Valeriu Bâlba și deputata Valentina Stratan, care este doctor în biologie, au primit Premiul Național pentru lucrarea ştiinţifică „Teoria ereditară a cancerului pulmonar”. Potrivit Valentinei Stratan, aceasta a fost elaborată timp de aproximativ 20 de ani.

  Doctorii de aur ai Moldovei. Mai mulți specialiști în sănătate publică, premiați la concursuri internaționale 

„Eu și încă doi colegi de la Institutul Oncologic am elaborat această lucrare. Este rodul muncii a circa două decenii”, a precizat Valentina Stratan, spunând că din cei 100 de mii de lei oferiți drept premiu ei îi va reveni 30 de mii de lei.

„Cu acești bani voi merge în septembrie cu doi tineri viitori specialiști în domeniul cercetărilor molecular genetice la un Simpizion pe genetica umana, care va avea loc in acest an la Moscova. Vreau să ajut acești tineri să se dezvolte”, ne-a spus Stratan despre cum va cheltui premiul.

Amintim că anul trecut Premiul Național pentru medicină a fost câștigat de Petru Stratulat, părintele perinatologiei în Moldova. Acesta a decedat anul trecut, fiind răpus de cancer pancreatic.  

În total, pentru Premiul Național au fost înaintate 38 de dosare. Înmânarea Premiului Național va avea loc pe data de 26 august, în cadrul Galei Premiului Național, care se va desfășura la Palatul Republicii. 

 

█ Articole relaționate:

REPORTAJ FOTO// „Bogăția” științei medicale din Moldova

Cât investește statul în cercetările științifice din domeniul sănătății. „Diferența de salariu a unui savant moldovean și a unuia din străinătate este egală cu distanța de la soare la lună” 

Cercetări științifice în medicină, cu bani mizeri. Banii alocați studiilor sunt prea puțini, iar un cercetător este remunerat cu puțin peste 2.000 de lei