Autor: Sorina Bujarov
Pe lângă faptul că au avut nenorocul de a se naște cu probleme de sănătate, copiii cu dizabilități de la Casa Internat din Orhei sunt nevoiți să suporte și cruzimea celor care, de fapt, ar trebui să le apere drepturile și să-i ajute să ducă o viață normală. Aceștia sunt nevoiți să suporte zilnic abuzuri fizice, foame și insulte din partea angajaților instituției. Administrația infirmă însă că personalul ar fi comis astfel de cruzimi, dar pozele și imaginile video publicate în presă zilele acestea demontrează contrariul – micuți cu vânătăi pe tot corpul, cu organe genitale tăiate, etc.
Acum câteva zile portalul Today.md a publicat un reportaj video cu imagini îngrozitoare din Casa Internat pentru copii cu dizabilități din Orhei. Cu răni pe tot corpul, unii dintre ei au mai mărturisit în fața camerei că nu sunt lăsați să mânânce suficient și că sunt injurați de către personalul instituției. Deși de mai multe săptămâni pe rețelele de socializare se discută despre problemele existente la acest orfelinat, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF) condus acum de Mircea Buga, fost ministru la Sănătate, autoritatea abia ieri s-a sesizat cu privire la acest caz.
█ Cum apără justiția violatorii pacientelor din Internatul Psihoneurologic din Bălți
„Menţionăm că imaginile video apărute în presă nu sunt realizate recent, având o vechime de cel puţin un an. În scopul evaluării complexe a stării de lucruri, MMPSF a solicitat implicarea organelor de resort. Astfel, în perioada imediat următoare se vor face investigaţii specializate: evaluarea psihologică a beneficiarilor, controlul activităţii economico-financiare şi respectării legislaţiei muncii”, se precizează într-un comunicat al Ministerului. Responsabilii instituției mai informează că managerul Casei Internat, Lidia Popa, a fost suspendat din funcție pe perioada anchetei, iar concluziile finale ale anchetei vor fi făcute publice odată cu finisarea investigaţiilor specializate.
Și dacă responsabilii MMPSF vor evalua situația economico-financiară şi felul în care se respectă legislaţia muncii de către personalul Casei Internat, noi am încercat să aflăm cine va verifica starea de sănătate a copiilor abuzați fizic. La Ministerul Sănătății e tăcere. Nimeni dintre responsabilii contactați nu ne-a răspuns cine a fost delegat să meargă cel puțin să-i vadă pe acești copii. Galina Morari, șef adjunct al Direcției Sănătatea Femeii și Copilului ne-a trimis la serviciul de presă. „Vă rog cu astfel de întrebări, doar prin serviciul de presă”, ne-a răspuns scurt responsabilul de la Sănătate. Nici la serviciul de presă nu a răspuns nimeni. Le-am adresat și o solicitare scrisă, însă până în momentul publicării știrii nu am primit nici un răspuns. Prin urmare nu putem ști cât de interesați s-au arătat responsabilii Ministerului Sănătății de situația copiilor din orfelinatul de la Orhei.
Între timp, mai multe ONG-uri din țară s-au solidarizat și cer autorităților să intervină cu măsurile eficiente și urgente în vederea schimbării managementului defectuos din această instituție și respectiv, de protecție a beneficiarilor plasați aici.
„Notificăm, la fel, că în ultimii ani un șir de materiale din presa periodică și rețele sociale au semnalat diferite încălcări flagrante ale drepturilor omului în instituția respectivă. (…) În condițiile în care Republica Moldova a ratificat Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități (2010), precum și Convenția ONU cu privire la Drepturile Copilului, iar statul și-a asumat responsabilitatea pentru protejarea integrală a drepturilor acestor copii și tineri, inclusiv dreptul la trai în comunitate și servicii de calitate, astăzi, spre regret, lipsește un mecanism extern de monitorizare a activității internatului, la fel și un mecanism de reclamații pentru beneficiarii acestuia”, se precizează într-o solicitare oficială a Alianței ONG-urilor din domeniul protecției sociale, a copilului și familiei (APSCF).
Și UNICEF Moldova a venit cu o reacție cu privire la acest caz – „UNICEF condamnă orice formă de violență împotriva copiilor și mai ales împotriva copiilor cu dizabilități. Dificultățile financiare cu care se confruntă în prezent țara nu trebuie să fie un motiv pentru a tărăgăna reformele. Sunt necesare acțiuni urgente pentru a preveni instituționalizarea, în special a copiilor cu dizabilități, asigurând dreptul tuturor copiilor care se află în prezent în instituții să crească în familie”, se precizează într-un comunicat publicat de organizație.
█ Articole relaționate:
Spitalul de psihiatrie din Pavlovca - pacienți care se plâng că le este frig și cer de mâncare