Autor: Sorina Bujarov

Directoarea Casei Internat pentru copii cu dizabilități de la Orhei a fost demisă. Serviciul de presă al Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei anunță că deși ancheta încă continuă, responsabilii instituției care investighează cazul au identificat mai multe încălcări grave, fapt ce l-a determinat pe ministru să o destituie din funcție Lidia Popa.

„Ancheta continuă, pentru că se investighează mai multe aspecte, însă managerul Lidia Popa a fost deja demisă. Între timp, specialiștii continuă să verifice atât starea psiho-emoțională a copiilor, și Fiscul face verificări, la fel și inspecția muncii. Concluziile specialiștilor vor fi făcute publice după ce ancheta va fi finalizată”, a declarat pentru Sănătate INFO Silvia Plămădeală, ofițer de presă la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, potrivit căreia și Procuratura Generală investighează cazul.

 Internatul ororilor – autoritățile vor să verifice pe ce sunt cheltuiți banii instituției, dar nu se interesează de sănătatea copiilor abuzați 

Comisia ministerului a descoperit în urma controalelor efectuate că angajații instituției nu au colaborat cu instituțiile de resort. Asta înseamnă că aceștia nu au raportat  cazurile de leziuni corporale ale copiilor, nereguli în procesul de achiziții publice, insuficiența de personal medical, etc.

Mai exact, în loc de cinci doctori – câți ar fi necesar să se ocupe de sănătate celor 80 de copiii cu deficiențe mintale și locomotorii de la orfelinatul din Orhei lucrează la modul practic un singur doctor pediatru, angajat pe jumătate de salariu.

Deși Casa Internat este una specializată și acordă servicii pentru copiii cu probleme mintale, aici nu este angajat niciun neurolog, niciun psihiatru și niciun terapeut – specialiști de care acești pacienți au nevoie în primul rând.

„Toate acestea indică asupra managementului administrativ defectuos (…) Menţionăm că posibilele cazuri de maltratare, violenţă fizică şi verbală, care reies din afirmaţiile unor foşti angajaţi ai instituţiei vizate, precum şi din afirmațiile beneficiarilor, documentate și de imaginile video apărute în mass-media, servesc drept temei incontestabil ce vine în susţinerea deciziei MMPSF de a o demite pe doamna Lidia Popa”, se precizează în comunicatul Ministerului.

█ Cum apără justiția violatorii pacientelor din Internatul Psihoneurologic din Bălți 

Amintim că acum câteva zile în presă au apărut mai multe materiale video cu imagini îngrozitoare din Casa Internat pentru copii cu dizabilități din Orhei. Cu răni pe tot corpul, unii dintre ei au mai mărturisit în fața camerei că nu sunt lăsați să mânânce suficient și că sunt injurați de către personalul instituției. Deși de mai multe săptămâni pe rețelele de socializare se discută despre problemele existente la acest orfelinat, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF) abia de curând a reacționat în acest caz.

Totuși, diverși reprezentanți din domeniul medical, dar și cel al muncii, protecției sociale și familiei vorbesc despre faptul că problemele la orfelinatul din Orhei ar fi nu de un an sau doi, ci de cel puțin două decenii, iar în tot acest timp responsabilii care s-au perindat în diverse guverne ar fi știut despre ceea ce se întâmplă acolo. Nimeni nu a reacționat însă până acum, pentru că lucrurile au fost ținute în secret, iar presa abia acum a scos la iveală ororile.

 

 Articole relaționate:

Ministerul Sănătății refuză să facă ordine la Psihiatrie. A dat în judecată o decizie a Consiliului pentru eliminarea discriminării, care a cerut să fie respectate drepturile pacienților 

Distruși, în loc să fie tratați. Bolnavii cu deficiențe mintale din Moldova sunt bătuți cu bâtele, sedați, pentru că sunt gălăgioși și îmbrăcați cu haine și lenjerie de rând