Autor: Sorina Bujarov

Un alt responsabil din domeniul Sănătății este verificat de Comisia Națională de Integritate (CNI). Este vorba despre Violeta Balta, specialist principal la Direcția Sănătate a Municipiului Chișinău. Aceasta este bănuită de încălcarea regimului juridic al declarării veniturilor și proprietăților pentru anul 2014. Mai exact, spun cei de la CNI, Balta ar deține cotă-parte a unui SRL din domeniul medical.

La o săptămână de când CNI a inițiat controale pe numele a patru responsabili din domeniul sănătății, pe motiv că aceștia nu au declarat toate proprietățile și dețin funcții incompatibile, un alt responsabil din domeniu este bănuit de aceeași încălcare. Violeta Balta este specialist principal al Direcţiei Sănătate a Consiliului Municipal Chişinău. Potrivit serviciului de presă al CNI, aceasta se numără printre acționarii unui SRL care s-ar ocupa de fabricarea și comercializarea produselor farmaceutice.

„Controlul a fost inițiat în urma unei sesizări venite din parte Centrului Național Anticorupție, în care erau menționate mai multe nume din domeniul sănătății”, a precizat pentru Sănătate INFO Cristina Dumbravan, ofițer de presă CNI.

  CNI s-a apucat să verifice responsabilii din Sănătate. Patru vicedirectori din Chișinău, bănuiți de mai multe încălcări 

Am discutat și noi cu Vera Balta, care spune că în prezent nu deține cotă-parte la nici un SRL. Aceasta a precizat pentru Sănătate INFO a avut o firmă privată, însă aceasta doar a fost înregistrată, dar nu a funcționat niciodată.

„Am înființat un SRL, dar cu mult timp să ajung la Direcția Sănătate. Mai mult, firma a fost înființată doar pe hârtie, dar niciodată nu a funcționat. Asta a fost prin 2005 – 2006, iar eu la Direcție m-am angajat în 2007”, a precizat Balta pentru Sănătate INFO.

Amintim că săptămâna trecută CNI a inițiat controale pe numele Verei Rusu, vicedirector la Asociația Medicală Teritorială din sectorul Buiucani, Polina Loboda, vicedirector la Asociația Medicală Teritorială din sectorul Botanica, Elenei Rotari, vicedirector la Asociaţia Medicală Teritorială al sectorul Rîşcani și Petru Bulgac, managerul Dispensarului Municipal Dermatovenerologic. Aceștia sunt bănuiți de încălcarea regimului juridic de declarare a veniturilor și proprietăților pentru anul 2014 și de faptul că ar deține două funcții incompatibile. Funcționarii sunt bănuiți de faptul că ar fi favorizat activitatea întreprinderilor la care deține cote-părți, în defavoarea intereselor publice.

  Manageri de spitale municipale și asociații teritoriale din Chișinău, bănuiți de conflict de interese și tăinuirea averilor. Aceștia ar deține cote-părți din afaceri private cu medicamente

În sesizarea CNA adresată CNI-ului este menționat și Mihai Moldovanu, șeful Direcției Sănătate Chișinău. La ședința de astăzi a CNI însă cazul lui a fost clasat.

„Mihai Moldovanu tot era suspectat că ar deține cote părți ale unor firme private, însă în urma unui control preliminar s-a constat că, de fapt, cotă parte deține fosta sa soție, astfel, cazul a fost clasat”, a mai precizat Cristina Dumbravan. 

 

 Articole relaționate:

Dosarul licitațiilor trucate // Unul dintre bănuiți a avut nevoie de îngrijirea medicilor de la Urgență, după ce

Ex-ministrul Sănătății, Andrei Usatîi și directorul Spitalului de Urgență, Gheorghe Ciobanu mai rămân în izolator 

Fostul ministru al Sănătății, transferat în penitenciar, iar directorul Agenției Medicamentului - cercetat, în continuare, la domiciliu