Autor: Sorina Bujarov

Patru persoane care dețin funcții de conducere în instituții medicale din Chișinău au intrat în vizorul Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Acestea sunt bănuite de încălcarea regimului juridic de declarare a veniturilor și proprietăților pentru anul 2014 și de faptul că dețin două funcții incompatibile. Potrivit serviciului de presă al CNI, acestea ar deține cote-părți în firme private care se ocupă de fabricarea și comercializarea medicamentelor. 

Este vorba despre Vera Rusu, vicedirector la Asociația Medicală Teritorială din sectorul Buiucani, care, potrivit reprezentanților CNI, ar deține cotă-parte  într-un SRL care se ocupă de comercializarea preparatelor farmaceutice. Mai mult, în urma unui control preliminar efectuat de către inspectorii CNI s-a constatat că responsabila nu ar fi inclus în declarația sa de avere suma de 1.300 de lei, bani pe care i-ar  fi câștigat de la Institutul Muncii.

Și Polina Loboda, vicedirector la Asociația Medicală Teritorială din sectorul Botanica este bănuită că a comis aceeași încălcare. Loboda ar deține o cotă-parte a unei întreprinteri private ce desfăşoară activităţi de fabricare, comerţ cu amănuntul a produselor farmaceutice. Aceasta  nu ar fi declarat nici veniturile, de aproximativ 45 de mii de lei, ale soțului.

CNI a inițiat controale și pe numele Elenei Rotari, vicedirector la Asociaţia Medicală Teritorială al sectorul Rîşcani. Aceasta este bănuită că ar fi favorizat activitatea întreprinderilor la care deține cote-părți, în defavoarea intereselor publice. Și Petru Bulgac, directorul Dispensarului Municipal Dermatovenerologic este bănuit de incompatibilitate. 

 Conflict dublu de interese. Directorul adjunct al CNAM, Vasile Pascal, este în vizorul CNI 

„Pe numele celor patru au fost inițiate controale, în urma unei sesizări comune venite din partea Centrului Național Anticorupție, care ne-a informat despre faptul că aceste persoane dețin cote-părți a unor firme private. CNI a efectuat controale preliminare și a depistat, la unii, duble încălcări”, a precizat pentru Sănătate INFO Cristina Dumbravan, ofițer de presă la CNI.

Până la ora difuzării știrii am reușit să discutăm doar cu directorul Dispensarului Municipal Dermatovenerologic, Petru Bulgac. Acesta a precizat pentru Sănătate INFO că nu deține cote-părți la nici un SRL care ar presta servicii medicale sau care ar avea tangențe cu acest domeniu.

„Soția mea deținea cota-parte la un SRL, dar acesta nu mai funcționează de 12 ani de zile. Plus că acesta nu avea nimic legat cu domeniul sănătății”, a afirmat acesta pentru Sănătate INFO, fără să precizeze cu ce exact se ocupa instituția privată. Am aflat însă că acum 12 ani, când SRL dat încă funcționa, Petru Bulgac era directorul instituției medicale pe care o conduce și la momentul actual.

Tot astăzi Comisia Națională de Integritate a examinat și cazul lui Vasile Pascal, directorul adjunct la CNAM, care îndeplinește momentan și atribuțiile diretorului general. Acesta era bănuit de conflict de interese, din cauză că ar fi primit bani de la Spitalul Ministerului Sănătății, deși deține o funcție de conducere la CNAM. Cazul însă a fost clasat, din motiv că acesta nu ar fi angajt și că nu ar avea venituri de la spital, din motiv că face parte din consiliul de administrație al acestuia.

 Manageri de spitale municipale și asociații teritoriale din Chișinău, bănuiți de conflict de interese și tăinuirea averilor. Aceștia ar deține cote-părți din afaceri private cu medicamente 

„Cazul a fost clasat, pentru că dumnealui nu are venit de la spital. Cei 4.000 de lei au fost oferiți drept premiu bănesc cu ocazia zilei lucrătorului medical, dar nu este venit salarial. Așa deci nu e conflict de interese. Astazi s-a examinat doar situația de eventuală incomaptibilitate și s-a demonstrat că el nu deține o a doua funcție. Ulterior urmează să adoptăm un act pe venituri și iată atunci se va examina omisiune celor 4.000 de lei din declarația cu privire la venituri și proprietate”, a mai precizat ofițerul de presă al CNI.

Amintim că, potrivit CNI, Vasile Pascal s-ar mai afla într-un conflict de interese din cauză că are în subordinea sa mai multe rude, acesta fiind șef, dar și tată, socru și cuscru pentru trei angajați ai CNAM. Aceștia dețin funcții de șefi de direcții, deși situația creată contravine mai multor norme legale. Vasile Pascal deține funcția de vicedirector al CNAM din 1 ianuarie 2003. Mai târziu, în aceeași instituție a fost angajat fiul său, Iurie, iar peste câțiva ani, Alina Gîscă, cea care urma să-i fie noră. Iurie Pascal deține acum funcția de șef al secției calitate, evaluare și control în cadrul Direcției Centru a Direcției Generale calitate evaluare și control din cadrul Aparatului Central al CNAM și a fost angajat la doi ani după ce tatăl său a obținut funcția de vicedirector. Alina Pascal deține și ea funcția de șef-adjunct la Direcția economie, monitorizare și managementul contractelor, în cadrul Agenției Teritoriale Centru din Municipiul Chișinău. Aceasta a fost angajată în anul 2008. Conflictul de interese a fost generat atunci când lui Vasile Pascal i s-au delegat atribuțiile directorului general al CNAM, pe perioada cât Mircea Buga urma să dețină funcția de ministru al Sănătății. CNI însă nu s-a expus încă pe marginea acestui caz. 

 

  Articole relaționate:

Directorul interimar și un vicedirector de la CNAM, suspectați că nu și-au declarat toate veniturile în 2013 

Actualul ministru al Sănătății și-a păstrat locul la CNAM. Premierul Chiril Gaburici a numit un director interimar 

Cine „va sta pe sacul cu banii” din medicină. Vom avea director general sau interimar la CNAM?