Autor: Sorina Bujarov

Vasile Pascal, directorul adjunct al CNAM, care îndeplinește temporar și funcțiile directorului general al Companiei, este cercetat de Comisia Națională de Integritate. Acesta ar fi generat conflict de interese în două cazuri. Primul ține de legăturile sale de rudenie cu mai mulți subalterni, iar al doilea – de faptul că este angajat al unui spital, în timp ce deține și o funcție de conducere la CNAM.

 „A fost inițiat un control pe numele lui Vasile Pascal, șef adjunct la Compania Națională de Asigurări în Medicină. Acesta a precizat în declarația sa de avere un venit salarial de 4.000 de lei de la Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății. Se presupune că ar fi un conflict de interese dacă el deține funcție de conducere la CNAM și lucrează și la acest spital”, a declarat pentru Sănătate INFO, Cristina Dumbravan, ofițer de presă CNI.

Am încercat și noi să aflăm dacă totuși Vasile Pascal este sau nu angajat la Spitalul Ministerului Sănătății. Directorul instituției medicale a precizat că acesta nu se numără printre angajații instituției, dar, deja de cinci ani acesta face parte din Consiliul de Administrației al spitalului. Astfel, cei 4.000 de lei pe care Pascal i-ar fi declarat ca venit salarial de la spital i-ar fi primit drept premiu la sărbătorile de iarnă.

 Director, tată și socru. Directorul adjunct al CNAM, aflat în conflict de interese 

„A declarat drept… dumnealui face parte din Consiliul de Administrație al spitalului din partea CNAM. Și atunci când dăm la sărbători premiu lucrătorilor medicali, trebuie să le dăm și lor, conform regulamentelor și normelor în vigoare. Asta însă nu este conflict de interese. Eu cât am fost consilier municipal am fost și în Consiliul de administrație a unei alte instituții. Ne dădeau ei când aveau câte 1.500 de lei, dar asta nu e conflict de interese”, a declarat pentru Sănătate INFO Vasile Parasca, directorul Spitalului Clinic al Ministerului Sănătății.

Precizăm că în acest caz conflictul de interese este generat de faptul că deși Compania trebuie să reprezinte, conform legislației, interesele pacientului, se întâmplă adesea ca prin intermediul membrului delegat în consiliul de administrație al spitalului, acesta să reprezinte și interesele instituției medicale. Mai mult, membrul delegat de către CNAM are și funcția de vicepreședinte al acestui consiliu. El poate chiar să conducă Consiliul, dacă lipsește președintele, susțin autorii studiului ”Guvernanța spitalelor publice în contextul reformelor de sănătate: soluții pentru Republica Moldova”. În pofida acestei stiuații, nici în statutul spitalului și nici într-un alt act normativ nu se regăsesc prevederi care să reglementeze managementul acestui conflict de interese.

 Directorul interimar și un vicedirector de la CNAM, suspectați că nu și-au declarat toate veniturile în 2013 

Potrivit CNI, Pascal s-ar mai afla într-un conflict de interese din cauză că are în subordinea sa mai multe rude, acesta fiind șef, dar și tată, socru și cuscru pentru trei subalterni ai Companiei. Aceștia dețin funcții de șefi de direcții, deși situația creată contravine mai multor norme legale. Vasile Pascal deține funcția de vicedirector al CNAM din 1 ianuarie 2003. Mai târziu, în aceeași instituție a fost angajat fiul său, Iurie, iar peste câțiva ani, Alina Gîscă, cea care urma să-i fie noră. Iurie Pascal deține acum funcția de șef al secției calitate, evaluare și control în cadrul Direcției Centru a Direcției Generale calitate evaluare și control din cadrul Aparatului Central al CNAM și a fost angajat la doi ani după ce tatăl său a obținut funcția de vicedirector. Alina Pascal deține și ea funcția de șef-adjunct la Direcția economie, monitorizare și managementul contractelor, în cadrul Agenției Teritoriale Centru din Municipiul Chișinău. Aceasta a fost angajată în anul 2008. Conflictul de interese a fost generat atunci când lui Vasile Pascal i s-au delegat atribuțiile directorului general al CNAM, pe perioada cât Mircea Buga urma să dețină funcția de ministru al Sănătății. 

 

  Articole relaționate:

Actualul ministru al Sănătății și-a păstrat locul la CNAM. Premierul Chiril Gaburici a numit un director interimar 

Cine „va sta pe sacul cu banii” din medicină. Vom avea director general sau interimar la CNAM?