Autor: Irina Papuc

După trei ani în care s-a împărțit între Procuratură, spitale și judecătorie, Diana Berari, femeia care a născut o fetiță cu probleme grave de sănătate la Spitalul Internațional Medpark, primește o nouă lovitură - procurorii au decis să claseze cauza penală pornită pe cazul fetiței ei. Motivul ar fi lipsa infracțiunii. Mai simplu vorbind, oamenii legii nu au găsit de ce să-i incrimineze pe doctorii de la spitalul privat, chiar dacă este clar că Delia, fetița care a împlinit trei ani recent, a suferit traume neurologice grave, după ce a fost ținută cu forța în uter în timpul travaliului aproape 30 de minute, timp în care micuța se asfixia. Datele din dosar însă demonstrează detalii absolut halucinante – doctorii au falsificat datele din fișele medicale, iar acest lucru poate fi văzut cu ochiul liber.

Să mergi mai departe pentru a demonstra că ai fost victimă într-un stat în care nu există justiție, seamănă mai mult cu o luptă pornită împotriva unor fantome. A vorbi despre un act de curaj și eroism este prea puțin. Cu mii de euro cheltuite, cu psihicul distrus, cu tot timpul dăruit unui copil bolnav, dar dezamăgită de sistem, familia Berari continuă să lupte. Soții, Diana și Mihai speră că totuși în justiția din Moldova mai există oameni competenți care să stabilească legătura cauzală dintre traumele puternice suferite de fiica lor la naștere și inacțiunile doctorilor din maternitatea unde a avut loc aceasta. Pare paradoxal – toată lumea confirmă și este lesne de înțeles că Delia este grav bolnavă, dar că ea putea fi un copil absolut sănătos. Ce s-a întâmplat însă este partea despre care toată lumea preferă să nu mai vorbească.

Așadar, după trei ani, Procuratura a decis să claseze dosarul, asta chiar dacă procurorul a reușit să scoată la iveală faptul că la Spitalul Medpark s-au produs „mai multe greșeli organizatorice”, iar doctorii au dat dovadă de neglijență în serviciu. Acestea sunt concluziile scrise negru pe alb de către procurorul Iulian Suhan.

„Instituția ICS Health Forever International”, la internarea paturientei Berari Diana, la data de 25 iulie 2012, la intervalul 1.30 – 2.38 nu a asigurat examinarea ultimei și neexaminarea gravidei în intervalul 1.30 – ora prezentării la spital și 2.38 – ora primului control, a putut contribui la starea actuală a copilului prin posibilul management eronat al travaliului”. O altă constatare este că „examinarea vaginală față de momentul ruperii apelor amniotice” a fost efectuată tardiv, precum și că „instituția nu avea asigurat medic obstetrician-ginecolog de gardă, mai mult chiar el nici nu a examinat pacienta, fapt demonstrat prin expertiză medico-legală”. Tot procurorul a constatat că la acea perioadă Medpark nu avea asigurat 24 din 24 de ore medic-obstetrician-ginecolog, neonatolog, anesteziolog, reanimatolog, medici care trebuie în mod obligatoriu să fie prezenți la o naștere. Din acest motiv, după extragerea fătului, micuțul a fost predat unui pediatru care niciodată anterior nu participase la o naștere și, conform declarațiilor ei, nici după acest caz nu a mai participat la o naștere. Aceeași ordonanță a procurorului mai scrie negru pe alb că o moașă a efectuat examenul primar al gravidei, lucru interzis prin documentele emise de către Ministerul Sănătății.

Cu toate încălcările depistate însă rămâne paradoxală concluzia – nimeni de la Medpark nu se face vinovat de traumele grave primite de Delia la naștere. Același procuror constată că nu există probe directe ce ar demonstra infracțiunea lucrătorilor medicali și că asfixia provocată Deliei ar fi, de fapt, cauzată de prolabarea de cordon produsă ((situație în care cordonul ombilical părăsește cavitatea uterină înaintea fătului), o complicație pentru care medicii nu-și asumă nicio responsabilitate. Astfel – nimeni nu-și asumă nicio vină.

Rămâne însă o mare dilemă – din ce motiv datele indicate în fișa medicală a pacientei și alte acte medicale sunt șterse efectiv și scrise alte date în loc. Acest lucru poate fi văzut cu ochiul liber.

De exemplu, ora la care a fost examinată pacienta este indicată prima oară ca fiind 2:50. Ulterior această cifră a fost tăiată, iar în loc indicată ora 2:33 de minute. Ora scurgerii apelor amniotice a fost la fel schimbată – dacă inițial era indicat 2:50, ulterior s-a șters cifra și s-a scris alături 2:30.

La decizia de efectuare a operației de cezariană – același lucru – inițial s-a scris ca ora luării deciziei ar fi fost 2:30, ca ulterior să fie scris 2:38. A fost schimbată și ora transferării în operație – de la 2:35 la 2:45. Incizia s-ar fi făcut la ora 3.00, iar la 3:02 minute copilul ar fi fost deja extras. Calculând minutele reiese că medicii au acționat prompt – în 12 minute. În alte documente, emise de același spital, datele sunt cu totul diferite – și anume că debutul operației a fost la 3:03 minute, respectiv copilul a văzut lumina zilei mult mai târziu.

Întrebarea care o macină pe mama copilului, dar care are tot dreptul a fi înaintată este următoarea – dacă medicii au acționat corect de ce era nevoie de ștergerea datelor și indicarea altora, cu diferențe de câteva minute? Mai mult, unele date chiar nu coincid  - în unele declarații se susține că pacienta avea dilatarea de col de  7-8 centimetri, iar în alte însemne ale lor vedem că deschiderea de col era completă, ceea ce le-ar fi permis doctorilor să o lase pe Diana să nască pe cale naturală.

„Am analizat protocoalele clinice naționale, dar și cele internaționale care indicau posibilitatea de naștere pe cale naturală. Ele pur și simplu au ținut copilul cu forța să nu iasă, până a venit medicul ginecolog de acasă. Vă dați seama că de la 1.20 până la 2:38 eu nu am fost consultată de nimeni. Moașa a mințit că m-a verificat la internare. Dar chiar și dacă o făcea,  la un examen atent ar fi putut depista riscurile, așa cum spun și experții de la București. Dacă ea ar fi făcut acel control de rutină, ar fi depistat problema și ar fi chemat doctorii de urgență. O altă greșeală pe care au făcut-o este că doctorul a schimbat mâna din vagin cu cea a moașei, ceea ce conform Protocoalelor internaționale este total interzis”, povestește Diana, care deja știe cu ochii închiși fiecare frază din actele medicale pe care le-a citit de-atâtea ori în ultimii trei ani. O altă greșeală ar fi fost că gravida a fost ținută în poziție total interzisă în caz de prolabare de cordon – adică pe spate, în condițiile în care capul fătului nu era angajat, adică nu era poziționat cu capul în jos, ceea ce ar fi normal pentru declanșarea nașterii naturale fără probleme. În acest caz, gravida trebuia să fie poziționată fie pe o parte, fie în genunchi, cu burta în jos, arată Green – top Guidline, un protocol internațional.

Oricum, toate materialele dosarului penal au fost transmise pentru o expertiză la Institutul de Expertiză Medico-Legală „Mina Minovici” din București. Constatarea acestora este cât se poate de elocventă – date contradictorii, management eronat al travaliului. Și cel mai important – cele 8 minute în care nu s-a făcut nimic și care, putem presupune au încercat să le „acopere” doctorii din instituția medicală, schimbând orele, constituiau timp suficient ca să o traumatizeze pe Delia pe viață.

„Opinăm că, în absența examinării de către un medic a gravidei la prezentare și nici ulterior pentru încă o oră, al posibilei dilatații semnificative la care a avut loc ruptura membranelor (7-8 centimetri sau chiar dilatație completă, sub rezerva datelor discordante din dosarul înaintat), al persistenței lipsei de angajare a fătului de la prezentare la spital și până în momentul constatării prolabării cordonului ombilical, și al lipsei monitorizării continue al bătăilor cardiace fetale ulterior ruperii membranelor și a examinării gravidei de către un medic la circa 8 minute de la momentul ruperii membranelor amniotice, s-au constituit circumstanțe favorabile ale apariției prolabării de cordon. Opinăm că intervalul de opt minute, între ruperea membranelor amniotice și cel al aplicării primelor măsuri de diminuare a compresiunii cordonului ombilical între căpșor și structurile materne, reprezintă o perioadă suficient de mare pentru a conduce la instalarea modificărilor ireversibile neuronale și poliorganice”, se mai precizează în constatarea experților de la Mina Minovici.

În acest context, iată ce prevede Protocolul Clinic Instituțional în secțiile obstetricale, în centrele perinatale de nivelul III, indicat în Ghidul C de Perinatologie, aprobat de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova.

„Examenul vaginal se efectuează imediat după scurgerea apelor amniotice în cazul în care apar anormalități ale bătăilor cardiace fetale. Eficacitatea tratamentului depinde de începutul lui cât mai devreme posibil și complexitatea sa. Se recomandă că o dată cu survenirea ruperii membranelor să se facă un examen genital cât mai prompt pentru depistarea precoce a unui eventual prolaps al cordonului ombilical, cu atât mai mult în condițiile prezentației neangajate sau a ruperii membranelor amniotice la dilatații mari ale colului, paralel cu monitorizarea continuă a bătăilor cordului fetal pentru surprinderea rapidă a impactului asupra fătului”.  

Mai simplu vorbind, doctorii trebuiau elementar să examineze gravida și astfel aveau să depisteze că s-a produs o prolabare de cordon, dar și care este poziția copilului. Aceștia trebuiau să acționeze rapid, timp în care să măsoare bătăile inimii copilului.  Nimic din toate acestea însă nu s-au făcut.

 Cazul de la Medpark, încă neelucidat. Membrii comisiei, creată de Ministerul Sănătății, nu ar fi avut acces la documente. Procuratura: Nimeni nici nu le-a cerut 

Amintim că Diana Berari a născut la Spitalul Internațional Medpark acum trei ani. Ea povestește că contracțiile au început aproape de miezul nopții. La spital a ajuns la ora 1:20 noaptea, însă nu a fost consultată de niciun medic obstetrician-ginecolog. Nimeni din echipa care urma să asiste la nașterea ei nu se afla în instituție. La fel, lipsea și medicul care urma să asiste la naștere. „La ora 2:30 s-a rupt punga amniotică, Un medic care a venit cu întârziere a depistat problema, însă n-a făcut nicio acțiune, așteptând alt doctor să vină de acasă să facă operația de cezariană. Ele au permis copilului să fie scos din uter abia la ora 3:00. Până atunci îl țineau cu mâna ca să nu poată ieși”, povestește Diana.

Delia s-a ales traume grave, după ce înainte de naștere s-a produs o prolabare de cordon, iar nașterea a fost întârziată forțat de către medicul obstetrician. Din acest motiv fetița se asfixia din lipsă de oxigen. Acum ea are paralizie cerebrală, probleme de vedere și de auz și se alimentează printr-o sondă. Acum fetița face progrese datorită faptului că părinții investesc sume enorme de bani în recuperarea ei. Părinții cheltuiesc 11.000 de lei numai alimentației fetiței, care este una specială și nici măcar nu poate fi procurată în țara noastră. În total lunar se adună cheltuieli de cel puțin 15 mii de lei. Părinții își doresc ca instituția medicală să plătească cheltuielile investite în sănătatea Deliei.

Anterior, directorul instituției, Olga Șchiopu, ne-a declarat că nu vrea să comenteze cazul până nu va exista dovada existenței sau lipsei greșelii medicale. Anterior și Ministerul Sănătății a promis că va crea o comisie care să examineze cazul, însă totul a fost lăsat baltă. Suspiciuni a trezit și faptul că pe epicriza înaintată Dianei lipsea semnătura directorului medical de atunci, Mihai Ciocanu.

 

 Articole relaționate:

 Fetița născută cu traume grave la Medpark, împlinește astăzi doi ani și a zâmbit pentru prima oară. „Mămicile spun că s-au schimbat lucrurile în spital. Am plătit pentru asta un preț mult prea mare” 

O comisie a Ministerului Sănătății va examina un caz malpraxis care ar fi avut loc la spitalul privat MedPark 

Dosarul pe marginea unui caz de malpraxis de la Medpark bate pasul pe loc. Procurorii refuză să dea detalii, iar familia nu este de acord cu expertiza emisă de medicii legiști moldoven