Autor: Sorina Bujarov

Vieți puse în pericol din cauza neregulilor din farmacii. Din păcate, în ultima perioadă tot mai des farmaciile din țară comit ilegalități ce pot afecta iremediabil sănătatea oamenilor. Inspectorii de la Agenția pentru Protecția Consumatorului din nou a depistat în farmacii medicamente și produse de igienă cu termenul de valabilitate expirat, preparate păstrate necorespunzător și ustensile medicale care nu sunt însoțite de instrucțiuni în limba română. 

După ce luna trecută inspectorii de la Agenția pentru Protecția Consumatorului au depistat încălcări grave în mai multe clinici stomatologice din Capitală, în această lună instituția se pare că a luat la puricat farmaciile din țară. Astfel, în urmă unor controale neplanificate în mai multe farmacii din țară au fost depistate ilegalități grave.

 Peste 20 de milioane de medicamente contrafăcute, care urmau să ajungă în farmacii, au fost confiscate de poliție 

„Inspectorii au scos la iveală o mulțime de încălcări, cum ar fi comercializarea produselor parafarmaceutice fără indicarea prețului unitar al produsului, utilizarea mijloacelor de măsurare nelegalizate, iar controlul parametrilor mediului de păstrare a produselor medicamentoase din frigidere era efectuat cu termometre neverificate metrologic (…). O altă farmacie expunea spre vînzare circa 5 unități de șampon, o unitate de cremă pentru copii, 4 unități de săpun lichid și 35 unități de gumă de mestecat cu termenul de valabilitate expirat, aceasta fiind o încălcare gravă, care pune în pericol sănătatea consumatorilor, îndeosebi a copiilor”, se precizează într-un comunicat publicat pe site-ul oficial al Agenției pentru Protecția Consumatorului.

Nu doar produse parafarmaceutice erau comercializate ilegal, dar și medicamentele, ceea ce înseamnă un risc major pentru sănătatea pacienților.

„Mai multe medicamente erau comercializate cu termenul de valabilitate expirat și în lipsa prețurilor pe unitatea de măsură al produsului, ceea ce contravine cerințelor Legii metrologiei. Deasemenea, erau expuse spre comercializare 10 unități de termometre fără autorizația care confirmă dreptul de vînzare, cinci dintre ele neavând buletinul de verficare metrologică”, mai precizează inspectorii Agenției pentru Protecția Consumatorilor.

În consecință, farmaciile au fost sancționate, iar produsele neconforme au fost interzise spre comercializare.

 Încălcări grave, depistate la mai multe farmacii din țară 

Medicamentele fără acte de proveniență, cu termenul de valabilitate expirat și angajați fără calificare. Acestea sunt doar câteva dintre neregulile depistate în farmacii în ultimii ani. Conform datelor Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale anul trecut angajații Inspectoratului Farmaceutic au depistat peste 700 de nereguli, iar numărul acestora este în creștere cu peste 100 față de 2013.

Amintim că numărul neregulilor depistate în farmacii este în creștere de la an la an, iar mai grav este că unele ilegalități au crescut fulminant. De exemplu, dacă acum doi ani nu exista nicio farmacie care să vândă medicamente fără licență, atunci în 2014 numărul acestora a ajuns la 16. Cresc și cazurilor de vânzare ilegală a psihotropelor și medicamentelor fără acte de proveniență. 

 

 Articole relaționate:

Moldovenii cumpără medicamente ca la piață. Doctorii eliberează rețete nevalide, iar farmaciștii închid ochii la aceste ilegalități 

Scandal cu învinuiri de malpraxis. Medicii au făcut operații de înlocuiri de șold cu implanturi meșterite din bucăți de la diferite dispozitive 

CAMPANIE// Un spital, implicat într-un proces de malpraxis, după ce din instituție au fost furate medicamente esențiale