Redactor: Sorina Bujarov

În perioada 9 și 16 iunie, Interpol a efectuat operațiunea „Pangea VIII”, care a permis arestarea a 156 de persoane în întreaga lume și a dus la confiscarea a 20,7 milioane de medicamente contrafăcute. Potrivit polițiștilor, valoare estimată a preparatelor confiscate este de 71 de milioane de euro. Anunțul a fost făcut de Interpol, organizație internațională de cooperare în domeniul poliției, cu sediul la Lyon, Franța.

Capturile record înregistrate în cursul operațiunii „Pangea VIII”, care viza în special vânzarea de medicamente contrafăcute prin site-uri ilegale, reprezintă mai mult decât dublul celor realizate în 2013, când a avut loc o altă operațiune de acest fel. Acțiunile efectuate de diferite forțe naționale de poliție din întreaga lume au permis suspendarea a 550 de anunțuri online ilegale pentru produse farmaceutice contrafăcute și închiderea a 2.414 site-uri din acest domeniu.

Alături de aceste acțiuni în mediul online ce au condus de asemenea la destructurarea de sisteme de plată electronice și de livrare, perchezițiile efectuate pe teren au dus la descoperirea unor depozite de medicamente contrafăcute sau perimate. De exemplu în Indonezia, unde s epăstrau produsele care erau destinate să aprovizioneze farmaciile.

 Încălcări grave, depistate la mai multe farmacii din țară 

„Cumpărarea de medicamente de pe site-uri ilegale poate fi riscantă — vă jucați cu sănătatea dumneavoastră”, a avertizat unul dintre responsabilii Agenției britanice pentru medicamente, Alastair Jeffrey, citat în comunicatul Interpol.

Colaborarea internațională între Canada, Franța, Marea Britanie, SUA, Interpol și actori din sectorul privat, ca gigantul Google, a permis închiderea a două nume din domeniu ce vindeau un produs de regim ilicit și potențial mortal – 2.4 dinitrofenol (numit DNP), cunoscut printre adepții culturismului și ai regimurilor sportive. 

 

█  Articole relaționate:

Consumul de paracetamol în timpul sarcinii poate crea probleme de dezvoltare copilului 

De ce substanțe are nevoie creierul nostru, în funcție de preocupări și obiceiuri

Efecte nebănuite ale medicamentelor folosite în controlul colesterolului. Acestea previn mai multe boli decât se credea până acum 

Mamele care iau antidepresive în ultimele luni de sarcină riscă să nască copii cu dereglări de respirație