Redactor: Sorina Bujarov

Consumul paracetamolului în timpul sarcinii ar putea crea probleme de dezvoltare copilului, arată rezultatele unui studiu efectuat de către cercetătorii de la Universitatea Californiei din Los Angeles și de la Universitatea Aarhus din Danemarca.

Cercetătorii au făcut o descoperire neaşteptată despre paracetamol, analgezic despre care se credea că poate fi folosit în siguranţă de către femeile însărcinate, scrie Journal of the American Medical Association Pediatrics. Pentru prima dată, oamenii de ştiinţă au descoperit o legătură între consumul de paracetamol în timpul sarcinii şi un risc sporit de a avea copii afectaţi de ADHD (tulburare caracterizată printr-un nivel de dezvoltare necorespunzător vârstei în ceea ce priveşte atenţia, activitatea motorie şi impulsivitatea, simptome care pot să apară în orice combinaţie, la şcoală, acasă şi în alte situaţii sociale).

Oamenii de ştiinţă afirmă că este nevoie de mai multe studii pentru a confirma rezultatele acestei cercetări, însă subliniază că studiul scoate în evidență o potenţială cauză pentru creşterea numărului de cazuri de ADHD înregistrate la nivel mondial. Această tulburare neuro-comportamentală nu are o cauză cunoscută de ştiinţă, afectând până la 5% dintre copiii din SUA.

Femeile care au luat paracetamol în timp ce erau însărcinate prezentau un risc cu 37% mai mare de a avea un copil diagnosticat ulterior cu tulburare hiperkinetică, o formă extrem de severă a ADHD-ului, se mai arată în studiu.

Faţă de femeile care nu au consumat paracetamol în timpul sarcinii, femeile care au apelat la acest analgezic prezentau un risc cu 29% mai mare de a avea copii cărora li s-au prescris ulterior medicamente pentru ADHD şi un risc cu 13% mai mare de a avea copii care au prezentat comportamente tipice ADHD-ului până la vârsta de 7 ani.

Cercetări mai vechi sugerează că paracetamolul poate afecta funcţionarea firească a hormonilor şi poate totodată să afecteze dezvoltarea creierului fetal. Analgezicul a fost asociat şi unui risc uşor sporit de criptorhidie în rândul băieţilor, o afecţiune în care testiculele nu coboară din abdomen.

Noua cercetare s-a bazat pe datele colectate de la 64.000 de femei daneze între 1996 şi 2002. Mai bine de jumătate dintre acestea au consumat paracetamol în timpul sarcinii.

Experţii subliniază că datele nu demonstrează că paracetamolul provoacă ADHD, ci doar că există o legătură preliminară între cele două, fiind nevoie de alte cercetări pentru a confirma rezultatele.

„Rezultatele acestui studiu ar trebui să fie interpretate cu grijă, fără a schimba momentan practicile existente”, se arată într-un editorial publicat în acelaşi număr din JAMA Pediatrics.

„Totuşi, ele subliniază importanţa de a nu presupune că este sigură folosirea vreunui medicament în timpul sarcinii”, mai scriu cercetătorii.

 

Articole relaționate:

Consumul pastilelor efervescente crește riscul de atac de cord, hipertensiune arterială și chiar deces 

Cum poți obține beneficii maxime din analgezice, fără efecte secundare 

Analgezicele și antidepresivele cresc riscul de demență