Redactor: Cristina Straton

Mamele care folosesc antidepresive în stadiile avansate ale sarcinii pot naște copii cu un risc mai mare de hipertensiune pulmonară persistentă, arată datele unui studiu publicat în revista de specialitate JAMA.

Hipertensiunea pulmonară persistentă a nou-născutului (PPHN), sau hipertensiunea pulmonară neonatală, apare atunci când circulația sângelui nu-i permite copilului să respire corect în afara uterului, scrie Medical News Today.

În cazul hipertensiunii pulmonare persistente la nou-născuți, tensiunea arterială ridicată din arterele care conduc sângele spre plămâni, limitează cantitatea de sânge care curge către aceștia. De fapt, cantitatea de oxigen din sânge devine redusă.

Se estimează că aproximativ 10-20 la sută dintre copiii născuți cu această afecțiune  nu supraviețuiesc, iar cei care reușesc să rămână în viață ajung să sufere de boli grave pe tot parcursul vieții. Cele  mai întâlnite boli de care suferă copiii născuți cu hipertensiune sunt cele pulmonare cronice și tulburări de neurodezvoltare.

În 2006, Agenția Alimentelor şi Medicamentelor  din SUA (FDA) a emis un aviz cu scop de informare pentru utilizarea antidepresivelor inhibatoari ai serotoninei (SSRI) în ultimul trimestru de sarcină, după apariția unui studiu care sugera că utilizarea acestora crește riscul de hipertensiune pulmonară persistentă la nou-născuți.

  Cât de periculoasă este depresia înainte și după naștere. „În Moldova am avut femei care au încercat să se sinucidă, să-și taie venele, să consume excesiv pastile“ 

Cu toate acestea, în 2011 FDA a actualizat avizul, afirmând că specialiștii în domeniul sănătății nu trebuie să modifice strategiile actuale de tratament a depresiei în timpul sarcinii, deoarece  studiile suplimentare de evaluare a legăturii dintre utilizarea antidepresivelor  inhibatorii ai serotoninei  și hipertensiunea pulmonară persistentă au produs „constatări contradictorii”.

Totuși, potrivit cercetătorilor acestui ultim studiu, studiile anterioare care nu au găsit niciun risc crescut de hipertensiune pulmonară persistentă și utilizarea antidepresivelor inhibatori ai serotoninei în ultimul trimestru de sarcină, au fost de mică amploare și, prin urmare, nu pot avea „putere suficientă” pentru a detecta un risc crescut.

Autorul studiului,  Krista F. Huybrechts, și colegii săi au făcut cercetările pe un eșantion de 3,7 milioane de femei însărcinate din 46 de state din Statele Unite ale Americii și din districtul Washington.

Legătura dintre utilizarea SSRI și non-SSRI de către femeia însărcinată a fost evaluată la 90 de zile înainte de naștere. Incidența maladiei printre nou-născuți  a fost evaluată în 30 de zile de la naștere.

Echipa a identificat utilizarea antidepresivelor în ultimele 90 de zile de sarcină în rândul a 128.950 de femei adică 3,4 la sută din numărul total. Dintre acestea 102.197 (2,7%) au utilizat antidepresivele inhibatorii ai serotoninei și 26.771 (0,7%) au utilizat alt tip de antidepresive, non-SSRI.

  Boala singurătății care trebuie tratată ca durerile de inimă sau cancerul 

Femeile care nu au folosit antidepresive în ultimul trimestru de sarcină au prezentat riscuri mai puține de a avea copii cu hipertensiune pulmonară persistentă. Incidența maladiei a fost de 20,8 la 10 mii de sugari, ce nu au fost supuși efectelor antidepresivelor și de 31,5  la 10 mii de sugari, supuși antidepresivelor.

Cercetătorii adăugă: „Medicii și pacienți trebuie să echilibreze potențialul de creștere a riscului de hipertensiune pulmonară persistentă, împreună cu alte riscuri, care au fost atribuite utilizării antidepresivelor inhibatorii de serotonină în timpul sarcinii, cu beneficiile acestor medicamente în îmbunătățirea sănătății și bunăstării mamei”.

Studiile anterioare au evidențiat alte potențiale riscuri pentru sănătate ca urmare a utilizării antidepresivelor în timpul sarcinii. În aprilie 2014, un studiu publicat în revista Pedriatics a făcut legătura dintre utilizarea antidepresivelor inhibatorii de serotonină și riscul crescut de dezvoltare a autismului la copii de sex masculin.

 

  Articole relaționate:

Consumul de paracetamol în timpul sarcinii poate crea probleme de dezvoltare copilului 

De ce substanțe are nevoie creierul nostru, în funcție de preocupări și obiceiuri

Stimularea magnetică transcraniană poate trata depresia, dar riscurile depășesc beneficiile