Autor: Irina Papuc

Sunt de zeci de ani chiriași la stat. Altfel spus își dezvoltă afaceri în spitalele publice, iar pentru „ospitalitate” plătesc bănuți. Aflăm astfel că mii de metri pătrați sunt dați în chirie numai în Chișinău unor agenți economici pentru decenii în schimbul unor sume simbolice.

Republica Moldova este un stat mic, însă drept moștenire de la sistemul sovietic ne-au rămas numeroase clădiri care s-au dovedit în timp inutile. Printre acestea se numără și spitalele, unele dintre care au etaje întregi cu încăperi care sunt pur și simplu abandonate. Autoritățile s-au gândit că au găsit soluția – darea în arendă. Problema este însă că mii de metri pătrați sunt închiriate pentru două decenii, și chiar mai mult, de unele firme care plătesc în schimb bănuți.

Dintre toate spitalele municipale, cele mai multe spații sunt date în chirie la Spitalul Municipal Nr.1. Aici două etaje aparțin firmei private Ovisus (Ovicos) care a închiriat spațiul pentru 25 de ani, cu prețul estimativ de 250 de lei pentru metru patrat. Parterul, adică 595 de metri pătrați, îi revine firmei Magnific, fondată de medicul obstetrician-ginecolog Valeriu Gladun, care la fel a obținut, prin decizia Consiliului Municipal Chișinău, spațiul pentru 25 de ani.

În topul firmelor cu cele mai multe spații închiriate sunt și SanFarmPrim și Receta Farm. Prima este un depozit farmaceutic cu capital de stat, iar a doua companie, care o are ca fondator pe Tatiana Coinac, a fost fondată de SRL Farmacia Familiei. Aceasta a închiriat 40 de metri pătrați la Spitalul Valentin Ignatenco și alți 40 de metri pătrați la Spitalul Municipal Sfânta Treime. În cadrul AMT Râșcani același agent economic a închiriat 52,5 de metri pătrați, iar la AMT Buiucani – 21 de metri pătrați.

La rândul său, SanFarmPrim a închiriat 84,1 metri pătrați la AMT Râșcani, 133,8 metri pătrați total în cadrul centrelor medicale din subordinea AMT Centru, 74 de metri pătrați la Ciocana și 17,9 metri pătrați la AMT Buiucani. De asemenea, farmacia Elody a închiriat la AMT Râșcani 86,4 metri pătrați.

În cadrul clădirilor AMT Centru își mai dezvoltă afaceri firmele private Unident – 80 metri pătrați, Green Farm – 42 metri pătrați și Interoptic – 41 de metri pătrați. Interoptic mai închiriază 28 de metri pătrați la AMT Buiucani. O altă companie – Triva Farm închiriază în total 156 de metri pătrați în cadrul AMT Ciocana și AMT Buiucani.

Potrivit șefului Direcției Sănătate, Mihai Moldovanu, decizia de închiriere a spațiilor, prețul lor, precum și durata este luată de Consiliul Municipal Chișinău. Directorii instituțiilor medicale nu ar avea putere de decizie și nici influență, iar bani cu atât mai puțin.

„Eu nu decid și nici directorul instituției cui sunt date în arendă aceste spații. Decizia aparține Consiliului Municipal Chișinău, iar prețul de arendă este constant. Există în baza legii, un coeficient care stă la baza tuturor calculelor, atunci când este vorba despre plata chiriei. În mediu este prețul de 250 de lei anual pe metru pătrat”, a spus Moldovanu. Spațiile ar fi, în mare parte, cele neutilizate de către administrația instituției. Banii merg în bugetul municipal și nu sunt direcționați pentru un anumit domeniu – sănătate de exemplu.

„Noi am abordat acest subiect, dar decizia a rămas ca banii să fie acumulați în bugetul municipal. Oricum, pentru sănătate se alocă anual milioane de lei”, a mai precizat acesta. Nu este clar deocamdată ce sumă se acumulează în fiecare an din închirierea spațiilor spitalelor, însă Moldovanu ne-a dat asigurări că va face publică această cifră.

█  Manageri de spitale municipale și asociații teritoriale din Chișinău, bănuiți de conflict de interese și tăinuirea averilor. Aceștia ar deține cote-părți din afaceri private cu medicamente 

O problemă ar fi, spune el, nu firmele private care se îmbulzesc să ia spații în arendă, ci instituțiile de stat care nu-și iau niciun angajament. „Privații au obligația de a întreține spațiile, de a le repara și se mai acumulează și bani. Altceva este în cazul instituțiilor de stat, de exemplu Universitatea de Medicină căreia i se alocă spații extrem de generoase, fără niciun bănuț, iar pretențiile pentru acestea cresc de la un an la altul”.

„I-am spus eu să se retragă”

Cristina Moldovanu, fiica șefului de la Sănătate, figura ca asociat al unei companii medicale care, de asemenea, a obținut un spațiu cu suprafața de peste 400 de metri pătrați la Spitalul Municipal pentru Copii Nr.1. Numele Cristinei apărea alături de cel al soților Bejenari, Angela și Serghei. Este vorba despre firma Medclinic International. Solicitarea de acordare a spațiului a fost făcută după prima zi de la fondare. Cristina, fiica funcționarului însă s-a retras ulterior din firmă. Moldovanu spune că nu și-a pus semnătura pe niciun document și că a acționat deja decizia CNI privind existența unui conflict de interese în judecată.

La Spitalul Nr.1 reparațiile sunt în toi. Managerul instituției medicale este în concediu, iar vicedirectorul, Larisa Gangur, spune că a aflat pentru prima oară din presă despre darea în arendă a spațiului. „Ceea ce ați văzut că se repară este secția de primiri urgente și nu este vorba despre nicio clinică privată. Nu am ce vă spune”, a tăiat-o scurt Gangur.  

Firma care se ocupă de reparația spațiului este Mihconsplus. În ultimii patru ani acest agent economic a câștigat licitații la numeroase instituții de stat municipale, în special spitale. Firma a efectuat reparații și la Direcția Municipală de Sănătate.

 

█  Articole relaționate: 

Instituțiile medicale din țară, îngropate în datorii colosale. În spitale nu există medicamente și nici măcar seringi

Vicepremier cu rude care au pornit afaceri din vânzarea alcoolului și țigărilor 

Jumătate de milion de euro, aruncați în vânt. Un spital a cumpărat, încălcând legea, un aparat care nici măcar nu poate fi folosit