Autor: Irina Papuc

Unele dintre cele mai mari probleme din sistemul de sănătate din Republica Moldova ar putea fi soluționate cu bani din afară. Ministerul Sănătății de la Chișinău cere suportul Guvernului României, iar autoritățile de peste Prut spun că sunt dispuși să ne ajute. În cadrul unui briefing de presă organizat astăzi la Chișinău, miniștrii Sănătății din Republica Moldova și România, Ruxanda Glavan și Nicolae Bănicioiu, au anunțat presa că cele două părți urmează mai întâi să discute despre domeniile de intervenție, iar apoi să anunțe suma pe care am putea s-o obținem pentru reforme.

Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a declarat astăzi că autoritățile române ar putea oferi bani pentru trei domenii prioritare - crearea unei Unități de primiri urgente la Institutul Național de Medicină Urgentă, procurarea a 20 de ambulanțe de tip B și C și soluționarea problemei ce ține de aparatele de radioterapie pentru bolnavii de cancer.

„Este vorba despre o unitate de primiri urgente cu trei etaje și cu 1.000 de metri pătrați pentru fiecare etaj. Vom lansa și proiectul SMURD 2”, a precizat ministrul moldovean al Sănătății.

Mâine, cei doi miniștri vor merge la Institutul Oncologic, acolo unde Nicolae Bănicioiu urmează să vadă cum și în ce condiții sunt tratați bolnavii de cancer. Ministrul român a declarat că acesta constituie un domeniu prioritar de intervenție. În afară de resurse financiare, Bănicioiu a spus că Ministerul Sănătății din România ar fi dispus să implementeze mai multe proiecte, printre care și schimburi de experiență dintre lucrătorii medicali.

Despre construirea unor departamente și unități de primiri urgente se vorbește încă din anul 2013, în anul 2014 fiind semnat un ordin suplimentar în acest sens. La Institutul de Urgență există un astfel de departament, însă specialiștii de aici nu fac față din cauza numărului prea mare de solicitări.

Lipsa aparatelor pentru radioterapie rămâne a fi o problemă acută în Republica Moldova. Fosta conducere a Ministerului Sănătății a inițiat un parteneriat public-privat, iar prin mai multe hotărâri de Guvern au fost legalizate mai multe decizii dubioase, care ar fi favorizat agentul economic câștigător. Ex-ministrul Sănătății Mircea Buga a anulat, însă, licitația, iar mai mulți deputați au făcut un apel către partenerii externi să ne ajute cu bani, astfel ca domeniul să nu fie dat privaților. 

 

█  Articole relaționate:

O nouă reformă pentru spitale. Acestea vor trebui să creeze Departamente și Unități de primiri urgente 

Decizii suspecte în privința parteneriatului public-privat la Institutul Oncologic. „Există niște documente secrete despre care nu știam până acum” 

Austeritatea omoară. Bolnavii de cancer mor cu zile, din lipsă de tehnică. Statul cere ajutor