Autor: Irina Papuc

Astăzi ministrul Sănătății Ruxanda Glavan a avut o întrevedere cu mai mulți doctori și cu reprezentanții Sindicatului de ramură, unde s-au  discutat cele mai dureroase probleme din sistemul medical – salarii mici, lipsa de cadre, subfinanțare, irosire de fonduri și coordonare proastă între autoritățile de la Chișinău și cele din teritorii. Ministrul nu a ezitat să critice fostele tentative de reforme ale ex-ministrului Usatîi, care s-au soldat cu eșecuri și chiar cu dosare penale.

În cadrul întâlnirii de azi, Ruxanda Glavan, a anunțat despre faptul că sistemul de sănătate se confruntă, în primul rând, nu cu subfinanțarea, ci cu irosirea banilor. În acest context, ministrul s-a referit și la fondul de dezvoltare al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, criticat de mai mulți ani și de către Curtea de Conturi pentru lipsă de transparență și obiectivitate în distribuirea banilor. „Am văzut că și Curtea de Conturi a criticat dur deciziile de finanțare, întrucât nu era clar de ce unele raioane primesc mai mulți bani, iar altele – mai puțin. Am rezerve în privința eficienței acestora, în general urmează să fie efectuate modificări și în privința distribuirii fondurilor”, a declarat Glavan.

2016, fără surprize

Ministrul n-a ezitat să arunce critici subtile fostei conduceri și pentru faptul că a tărăgănat elaborarea Codului Sănătății, iar din acest motiv actualii responsabili sunt nevoiți să facă față unui volum prea mare de muncă într-un termen foarte scurt.

„Avem nevoie de o lege organică, care va include peste 1.000 de articole. Sperăm ca până la sfârșitul anului să existe un draft. Suntem conștienți că este un plan ambițios, dar nu ne permitem să mai pierdem timp, pentru că și așa până acum s-a irosit foarte mult timp pentru acest lucru”. Amintim că experții au prognozat un termen de aproximativ patru-cinci ani, în cazul în care Moldova își dorește un documentul complex.

Glavan a mai dat asigurări că pentru 2016 nu se va recurge la majorarea contribuției procentuale pentru asigurarea obligatorie de sănătate și că la acest subiect se va reveni abia la sfârșitul anului viitor. Motivul - vom avea un buget auster și anul viitor, soluția însă nu ar fi majorarea poliței, așa cum de exemplu a procedat ex-ministrul Usatîi.

„Nu vom recurge la niciun fel de majorări până ne vom asigura că banii existenți în sistem sunt folosiți eficient și nu este irosit niciun bănuț. Or, unele reforme începute nu aveau nicio fundamentare economică. Avem cazuri când s-au cumpărat tomografe și angiografe performante, dar nu avem doctori pregătiți care să lucreze cu ele, deoarece cei care au fost bine instruiți au plecat deja din țară”.

1 milion de probleme

Ministrul le-a cerut doctorilor răbdare, care s-au plâns că sunt terorizați de rudele pacienților. Și aici, Glavan a ținut să precizeze că reformele eșuate au contribuit la imaginea proastă a lucrătorului medical.

 „Reformele în ghilimele au dus la ce avem acum, medicii sunt nevoiți să ceară bani pentru a supraviețui, sunt nevoiți să lucreze în condiții proaste și cu salarii mici. Am cerut și o argumentare economică la reforma în Sănătate Publică care a fost începută. În afară de unele modificări neînsemnate, nu am văzut mari schimbări”.

În schimb, Glavan n-a ezitat să facă promisiuni – dozate, spuse atent și cu mult tact.

„Vreau să fim eficienți și să găsim împreuna ușa prin care să ieșim împreună din impas. Vom analiza tot ce înseamnă utilizarea resurselor publice. Nu vom permite ca lucrurile să continue așa. Cu timpul s-au acumulat 1 milion de probleme, iar acestea nu pot fi soluționate în scurt timp, dar vom începe cu salariile medicilor, un nou concept de salarizare care urmează să fie discutat chiar astăzi și sper ca până la sfârșitului anului să avem aprobată o Hotărâre de Guvern, iar din ianuarie doctorii să simtă grija față de ei. Nu-mi faciluzii și baloane de săpun”, a adăugat ministrul care le-a mai promis doctorilor deschidere și comunicare, iar sindicaliștilor – întâlniri trimestriale, unde să fie discutate „durerile” sistemului.

 

█  Articole relaționate:

Au fost schimbați membrii Colegiului Ministerului Sănătății 

Ministrul Sănătății Ruxanda Glavan și-a numit un nou șef de cabinet 

Începe „albăstrirea” sistemului. Sănătatea, politizată până la conflict cu legea