Autor: Irina Papuc
Bărbații din Moldova care suferă de probleme sexuale nu au unde să ceară ajutor și asta pentru că în Moldova nu există servicii medicale dezvoltate pentru ei. Subiectul ce ține de sănătatea sexuală a bărbaților de la noi este în general unul învăluit în ceață – nu există studii care să ne dea răspuns la întrebarea câți suferă de acest tip de probleme, nu există centre unde aceștia ar putea cere ajutor și, cu atât mai puțini, specialiști bine instruiți în raioane. Despre tehnică nici nu se discută.
Despre problemele sexuale ale bărbaților se discută, în Moldova, prin prisma infertilității. La acest capitol autoritățile dispun de anumite statistici – 22 de cupluri din 100 se confruntă cu infertilitatea, iar incapacitatea de a concepe un copil se întâlnește aproape la fel de des la bărbați, cât și la femei. Despre alte probleme însă se știe mai puțin. Din 2005 și până acum Moldova nu a făcut niciun progres la capitolul sănătatea sexuală a bărbaților, se arată într-un raport de evaluare la jumătate de termen a Strategiei Naționale de Sănătate a Reproducerii, care a fost lansată în 2006.
„Serviciile de planificare a familiei existente în ţară acordă consiliere şi bărbaţilor, dar numai când aceștia se adresează şi nu ca măsură de prevenție Aceștia nu vin de unii singuri, ci încercând să rezolve o problemă de cuplu. Pe de altă parte este foarte slabă sau deloc implicarea specialiştilor andrologi sau urologi, care au competenţa necesară în consilierea bărbaţilor. Competenţa medicilor care activează la ora actuală în centrele de planificare a familiei este incertă”, se arată în raport. O altă problemă gravă este că medicii de familie, de asemenea, nu au cunoștințe în privința problemelor legate de sexualitate și andrologie.
În aceste condiții, probleme de sănătate cum ar fi disfuncțiile erectile, inflamațiile prostatei, andropauza, incompatibilitățile de cuplu, nu sunt diagnosticate suficient. Grav este și că în Moldova nu se efectuează screening pentru cancerul genital masculin.
Specialiștii mai atrag atenția că în Moldova lipsesc centrele andrologice, iar servicii mai complexe oferă câteva centre medicale private, toate fiind în Capitală. Nu se știe însă cât de eficiente sunt acestea, întrucât instituțiile statului nu au pârghii de verificare a acestora.
Acum servicii în domeniul sănătăţii reproductive pentru bărbați se acordă la Centrului Republican de Planificare a Familiei, unde activează 2 medici andrologi, aici însă asistența medicală se axează pe probleme de reproducere. Și la Spitalul Clinic Republican există un cabinet de andrologie, baza catedrei de Urologie a USMF „Nicolae Testemiţanu” și la CMF Centru, unde există cabinet de sexopatologie.
În același raport se precizează că 2005 Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a introdus cursuri de andrologie, sexopatologie, disfuncții erectile și andropauză la care au participat 42 de urologi și dermatovenerologi. În același timp, studenții de la Medicina generală din anul V studiază andrologia și sexopatologia, însă ca disciplină facultativă.
„Alcoolul și fumatul își fac meseria. În cazul bărbaților este și mai complicat, întrucât, la stat, lipsesc secțiile de andrologie. Tot ce putem face, este o procedură de laparascopie, iar peste două zile îi trimitem acasă, spune Valentin Friptu, medic specializat în obstetrică și ginecologie, dar care deține o clinică care prestează servicii medicale private cuplurilor care nu pot concepe un copil.
De exemplu, pentru un simplu diagnostic de infertilitate, bărbații din întreaga țară trebuie să vină la Chișinău.
„Acest diagnostic poate fi stabilit la Bălți și la Chișinău, dar și aici se fac în clinicile private. Spitalele raionale nu-și permit așa ceva, pentru că n-au tehnică, dar nici specialiști”, afirmă Constantin Pascal, medic androlog la Centrul de Reproducere și Genetică Medicală.
█ Articole relaționate:
Turismul medical, o sursă profitabilă de venit pentru sistemul de sănătate