Redactor: Elena Cioina

Serviciile de îngrijire paliativă a oamenilor care nu mai au  vreo speranță la viață trebuie să fie parte componentă a politicilor de sănătate și programelor naționale. Îndemnul vine din partea unei fundații internaționale din Singapore, cunoscută pentru activitățile sale în domeniul paliației.

Fundația internațională Lien face apel către factori de decizie și organizații regionale să îmbunătățească serviciile de îngrijire paliativă pentru persoanele care au puține șanse la viață. Politicile naționale de îngrijire paliativă și strategiile în acest domeniu  sunt vitale pentru extinderea accesului la aceste servicii. Multe țări de top au cadre bine pregătite pentru a integra îngrijirea paliativă în sistemele de sănătate, trebuie doar să se pună mai mult accent pe ele.

Experții spun că îngrijirile paliative au nevoie de investiții, dar în același timp ele economisesc banii sistemelor de sănătate. Un studiu realizat de curând arată că introducerea serviciilor paliative pot reduce semnificativ costurile în sistemele de sănătate. Acest lucru este confirmat de mai multe țări care aplică cu succes serviciile hospice, scrie insurancenewsnet.com.

Deși veniturile țărilor sunt un indicator important pentru dezvoltarea serviciilor paliative și îmbunătățirea calității acestora, statele mai puțin bogate pot face acest lucru destul de rapid. De exemplu, Mongolia, Panama și Uganda au avansat în dezvoltarea îngrijirilor paliative elaborând propriile modele individuale și inovatoare. De exemplu în Chile politicile de sănătate permit folosirea opioidelor (analgezice, precum morfina) în îngrijirea paliativă.

Cererea pentru servicii paliative, în creștere

Cererea pentru serviciile paliative va crește rapid și în statele care încă nu au pus accent pe ele. Țări precum Ungaria, Grecia și China sunt asigurate insuficient cu asemenea servicii, dar își pot crește rapid cererea. Aceste state au nevoie însă de investiții active pentru a satisface nevoile publice. Angajamentul comunitar este esențial pentru creșterea gradului de informare și conștientizare a fenomenului morții. Taiwanul, de exemplu, organizează ample campanii sociale în acest sens.

█ Serviciile medicale și sociale la domiciliu prind rădăcini și în Moldova

Luând act de aceste constatări, avocații serviciilor paliative la nivel mondial, cer factorilor de decizie să ia măsuri urgente pentru a da curs unei rezoluției privind îngrijirile paliative, adoptată în 2014 în cadrul Adunării Mondiale a Sănătății. Documentul recunoaște îngrijirile paliative drept fundamentale pentru îmbunătățirea calității vieții, bunăstare, confort și demnitatea umană.

Astfel, aceștia îndeamnă statele membre să includă îngrijirea paliativă în toate politicile și bugetele naționale de sănătate, precum și să le integreze în sistemele de sănătate, să includă îngrijirea paliativă în cursurile de formare profesională a lucrătorilor medicali, să pună la dispoziție oferte de medicamente esențiale pentru îngrijirea paliativă, inclusiv pentru durerile insuportabile pentru toți pacienții.

Toate statele membre ale organizației trebuie să raporteze, până la Adunarea Mondială a Sănătății de anul viitor, ce progrese au obținut după aplicarea rezoluției.
Comandat de Fundația Lien, casă de filantropie din Singapore, QOD Index reprezintă un clasament extins și îmbunătățit al îngrijirilor paliative aplicat în 80 țări.

Studiul, la care au participat 120 de experți din întreaga lume, arată că acest clasament are efecte pozitive asupra implementării politicilor de servicii paliative și angajamentelor publice pe care și le-au asumat țările membre, dar ar mai fi multe de făcut pentru ca ele să fie aplicate la nivel mondial, precizează aceștia.

Statisticile arată că mai puțin de 10% dintre cei care au nevoie de îngrijiri paliative beneficiază de ele. Asta în timp ce numărul persoanelor în vârstă și prevalența cancerului este în creștere în toată lumea. „Cea mai mare problemă este că sistemele de sănătate sunt orientate să ofere îngrijire pentru bolnavii acuți, deși de ele au nevoie și bolnavii cronici. Se întâmplă la fel aproape peste tot în lume”, a declarat Dr. Stephen Connor, Senior Fellow, Worldwide Hospice al Alianței Paliative.

Îngrijirile paliative trebuie incluse în strategiile de sănătate naționale

Situația se poate schimba, dacă țările vor pune în aplicare politici naționale de integrare a îngrijirilor paliative în sistemele de sănătate. SUA, de exemplu, alocă resurse financiare semnificative pentru îngrijirile paliative, rambursând cheltuielile suportate de organizațiile specializate. De asemenea, are o lege de planificare a Îngrijirii pentru persoanele aflate pe patul de moarte.  Alte țări precum Mongolia și Africa de Sud și-au integrat eficient serviciile de îngrijiri paliative. Mongolia a reușit să încorporeze îngrijirea paliativă în sistemul de sănătate, elaborând și punând în aplicare legislația privind bunăstarea socială și programul național de control al cancerului, iar Africa de Sud are un model de îngrijiri paliative bine integrat în sistemul de sănătate.

█ CAMPANIE// Drame de Moldova - „prizonieri” în propriile case 

Lucrătorii medicali trebuie să cunoască foarte bine domeniul îngrijirilor paliative, astfel încât ele să devină parte componentă a vieții, spun experții. „S-ar putea să dureze mult timp până se va produce schimbare”, a declarat dr Sheila Payne, Președinte al Asociației Europene de Îngrijiri Paliative, „dar dacă toată lumea va avea educația de bază privind îngrijirile paliative, atunci nimeni nu va spune că nu știe cum să gestioneze durerea. Asistenții vor ști cum să comunice cu pacienții și familiile, or susținerea psihologică și spirituală sunt parte a îngrijirilor paliative”, a adăugat Sheila Payne.

În Asia, cererea de îngrijiri paliative va crește rapid în țări precum China, India și Filipine. „Asia deține puțin peste jumătate din populația lumii, inclusiv cele două țări imense precum China și India. Decalajul între prestarea și nevoia de îngrijiri paliative în aceste state este însă mare. În plus, populația Chinei este în curs de îmbătrânire, astfel că ambele țări se confruntă cu provocări mari în sporirea numărului pacienților cu boli netransmisibile, cum ar fi cancerul, bolile de inima și diabet”, susțin experții.

Merită să investească în îngrijirile paliative

Cerând guvernelor să aloce bugete mai mari pentru serviciile paliative, Dr. James Tulsky, președinte al Departamentului de psihosociale Oncologie și Îngrijire Paliativa la-Farber Dana Cancer Institute și director al Diviziei de Îngrijire Paliativă de la Brigham & Womens Hospital, din SUA, a declarat că „trecerea de la intervențiile de sănătate strict curative de gestionare a durerii și a simptomelor poate reduce povara pentru sistemele de sănătate și diminuarea tratamentelor costisitoare, dar inutile."

În 2015 calitatea Death Index de Economist Intelligence Unit, acoperea 80 de țări care utilizează 20 de indicatori cantitativi și calitativi, împărțiți în cinci categorii: mediu paliativ și asistență medicală; resurse umane; acces la serviciile de îngrijire paliativă; calitatea serviciilor de sănătate și nivelul de implicare comunității.

Despre Fundația Lien

Fundația Lien este o casă filantropică din Singapore cunoscută pentru modelul său radical de filantropie. Aceasta investește în soluții inovatoare, convoacă parteneriate strategice și catalizează acțiunile cu privire la provocările sociale și de mediu. 

 

█ Articole relaționate:

Câți bani au adunat molovenii în urma campaniei Ice Water Bucket Challenge și cum poate fi făcută donația pentru bolnavii de cancer în stadii avansate şi terminale 

Moldova nu are un Program național în îngrijiri paliative și duce lipsă de specialiști instruiți. Țara însă a semnat Rezoluția privind îngrijirile paliative și s-a angajat să dezvolte aceste servicii 

În lipsă de morfină, unii bolnavi de cancer s-au aruncat în fața camioanelor pentru a scăpa de durere