Autor: Sorina Bujarov
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a marcat cei 70 de ani de activitate într-o atmosferă solemnă, organizată astăzi la Palatul Național ”Nicolae Sulac”. Este o rară ocazie să vezi laolaltă sute de medici, asistenți, studenți, rezidenți, directori de spitale și oficiali de rang înalt. Fără promisiuni spectaculoase din partea oficialilor, mulți dintre cei prezenți în sală au primit diplome și medalii pentru merite deosebite în domeniul de activitate.
Zeci de profesori, membri ai consiliului de administrație ai Universității, dar și simpli angajați ai instituției de învățământ au primit distincții de stat, precum și diplome din partea Guvernului. Cei prezenți au trecut în revistă reușitele Universității și au amintit o dată în plus că instituția este una dintre cele mai prestigioase din Moldova și chiar din străinătate. Cum era de așteptat s-au ținut discursuri, au fost prezentate statistici și s-au adus mulțumiri celor care au contribuit la dezvoltarea sistemului medical din Moldova.
„Este cunoscut faptul că Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” ocupă un loc aparte în topul instituțiilor de învățământ superior din Moldova, care se bucură de o mare recunoștință pe plan internațional și regional. Foarte mulți medici educați la USMF poartă grija sănătății și pe alte continente. Desigur, acest lucru se datorează corpului profesoral și managerial, care în ultimii ani au dat țării, dar și lumii întregi aproximativ 40 de mii de doctori”, a declarat premierul Valeriu Streleț.
█ „Fabrica de medici” din Moldova împlinește 70 de ani de activitate
Șeful Guvernului nu a promis majorări de salarii cadrelor medicale. În schimb, a reiterat că e nevoie de crearea unui spital universitar. „Am fost informat că ar fi unele probleme curente de soluționat, inclusiv lipsa unui spital universitar – un mediu în care am putea asigura o instruire mai calitativă a studenților, angajarea medicilor rezidenți și perfecționarea continuă a medicilor. O să rog colegii din Ministerul Sănătății, dar și pe rectorul Ion Ababi să revină în cel mai scurt timp cu o propunere în acest sens pentru a depăși impedimentele de ordin legislativ și financiar”, a mai declarat Valeriu Streleț.
La rândul său, Ruxanda Glavan și-a asumat în fața publicului prezent să rezolve problema spitalului universitar cât mai repede posibil. „Cum a menționat și rectorul Ion Ababii există câteva perspective importante, iar cea pe care mi-o asum este crearea unui spital universitar în Republica Moldova. Îmi asum acest angajament că împreună cu corpul academic de la Universitate, în cel mai scurt timp să identificăm care va fi acea instituție ce va avea onorabila, dar și importanta misiune de a deveni spital universitar”, a declarat Ruxanda Glavan.
Ministrul Sănătății a mai promis că pe parcursul mandatului său va depune toate eforturile pentru a face domeniul medical din Moldova unul atractiv și motivant pentru doctori, fără să precizeze la ce reforme se referă. „Tinerilor studenți și viitorilor specialiști vreau să le spun că îi avem în vizor și vom depune toate eforturile pentru ca sistemul de sănătate din Moldova să fie unul mai atractiv, mai motivant, să rămâneți acasă și să vă faceți cu dragoste și dăruire meseria”.
Cu ocazia împlinirii celor 70 de ani Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a primit cea mai mare distincție de stat – „Ordinul Republicii”. Distincția i-a fost înmânată rectorului Ion Ababii.
Amintim că USMF „Nicolae Testemițanu” și-a început activitatea pe 20 octombrie 1945, iar până astăzi a format aproximativ 60 de generații de doctori, fiind singura „fabrică” de medici din Moldova. Timp de șapte decenii ani instituția de învățământ a evoluat continuu. Istoria spune că inițial USMF „NicolaeTestemițanu” a fost baza Institutului de Medicină nr. 1 din Sankt-Petersburg, evacuat în timpul celui de al II-lea război mondial în Kislovodsk. Ulterior, Institutul a fost transferat la Chişinău împreună cu studenţii şi profesorii, fiind numit Institutul de Stat de Medicină. În 1990, instituția a primit un nume nou și anume Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.
█ Articole relaționate:
Sistemul medical din Moldova îmbătrânește. Trei din zece medici sunt pensionari