Autor: Irina Papuc

Notarii, avocații și executorii judecătorești vor plăti integral pentru polița de asigurare medicală. O prevedere din lege care le permitea să o procure la jumătate de preț urmează să fie exclusă, pentru a înlătura inechitățile sociale create. Ce-i drept, mult prea târziu, deoarece termenul în care aceștia au putut cumpăra polița cu jumătate de preț a expirat demult.

Astăzi Guvernul a prezentat un aviz pozitiv la un proiect de lege semnat de deputatul Iurie Leancă. Acesta a argumentat într-o Notă Informativă că reducerile de 50 la sută pentru polița de asigurare medicală sunt prevăzute pentru persoanele care nu au un loc de muncă și respectiv nu au un venit stabil. În această categorie însă au fost incluși în legea din acest an și notarii, avocații și executorii judecătorești, astfel că aceștia aveau posibilitatea să cumpere polița la jumătate de preț, adică cu 2.028 de lei, nu cu 4.056 lei, deși nu fac parte nici din categoria persoanelor neangajate și nici defavorizate.

Astăzi, Guvernul a avizat pozitiv proiectul de lege, iar miniștrii desigur n-au avut nimic împotrivă. Nimeni nu s-a întrebat ce rost mai are această modificare, întrucât termenul permis de lege pentru procurarea poliței la jumătate de preț a expirat demult, iar cei care și-au dorit să se asigure cu bani mai puțini cu siguranță au făcut-o deja. Legea Fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală a intrat în vigoare la 12 aprilie, iar documentul prevede că polița poate fi cumpărată la jumătate de preț în primele trei luni de la intrarea în vigoare a legii, adică până la 28 iulie. Ce-i drept, proiectul le lege propus de Iurie Leancă a fost înregistrat la Parlament în luna mai, însă până acum acesta a prins praf prin instituțiile statului.

Polița în sumă fixă a costă anul acesta la fel ca și anul trecut. 4056 lei, iar pentru cei care muncesc plătesc lunar 4.5 la sută din salariul pe care îl ridică. Statul are calitatea de asigurat pentru 15 categorii de persoane, este vorba în special de cei săraci și fără venituri. Dacă calculăm însă suma pe care o plătește statul pentru o singură persoană constatăm o inechitate vădită, întrucât angajații, angajatorii și cei care cumpără polița plătesc mult mai mult pentru sănătate.

Tot în cadrul ședinței de astăzi s-a decis ca femeile gravide, care dețin terenuri agricole să nu cumpere polița la jumătate de preț, ci să fie asigurate integral pe tot parcursul sarcinii și după naștere.

 

 Articole relaționate:

Ți s-a spus că trebuie să plătești? Dă-i în judecată. Legea este de partea ta 

Își vor gestiona mai ușor banii. Deputații au votat în a doua lectură un document care va face regulă în privința modului cum sunt transferați banii către instituțiile medicale

Încă o reducere. Moldovenii pot să mai cumpere polița medicală la preț mult mai mic