Autor: Sorina Bujarov

În aceste zile se fac doi ani de când Guvernul a decis că medicii rezidenți trebuie salarizați, iar deja de câteva luni a fost modificată și Legea privind profesiunea de medic care vine să întărească acest lucru. Documentul prevede că rezidenții din Moldova au dreptul la salariu, la fel ca și ceilalți angajați din domeniul medical. Din păcate, problema rămâne una deschisă și majoritatea rezidenților nu-și primesc lefurile promise. Astfel, fiecare se descurcă cum poate.

Eugen Caragia își face rezidențiatul în secția de cardiologie la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”. Are 26 de ani și doi copii gemeni, pe care e nevoit să-i crească din bursa de o mie de lei. Aștepta cu nerăbdare să ajungă la rezidențiat, sperând că va primi un salariu ce-i va permite să remedieze câtuși de puțin situația financiară a familiei. Speranța însă nu s-a materializat.

„Noi nu primim salarii. Unii colegi din instituții republicane sunt remunerați, noi însă suntem în spitale municipale, unde nu ni se dau bani. Nu au de unde, spun ei. Speram că măcar de la început de an universitar ne vor da salarii, după ce și legea a fost modificată, dar nu am mai primit nimic. Ne chinuim mai departe cum putem – copiii sunt crescuți de bunici, pe când noi încercăm să facem față cheltuielilor cum putem”, afirmă tânărul, viitor terapeut.

 Parlamentul a decis - spitalele sunt obligate să angajeze și să salarizeze rezidenți. Aceștia au obligații în plus 

Deși anterior responsabilii spuneau că medicii rezidenți și-ar putea primi lefurile promise începând din septembrie, acest lucru nu s-a întâmplat peste tot. Doar unele instituții medicale, în mare parte republicane, remunerează rezidenții. Celelalte mai așteaptă. Asta din motiv că Ministerul Sănătății întârzie să aducă actele sale normative în corespundere cu legea.

Mai exact, instituția de vârf în sănătate trebuia să elaboreze regulamentele de activitate pentru medicii rezidenți în maxim trei luni de la modificarea Legii privind exercitarea profesiunii de medic. Termenul expiră la sfârșitul lunii octombrie, astfel încât Ministerul Sănătății mai are la dispoziție cel mult două săptămâni să aducă documentația în ordine.

Am încercat să aflăm de la responsabilii instituției cât au avansat în elaborarea regulamentelor și când, la modul practic, toți rezidenții vor primi salarii. Iată care e răspunsul oficial. „În conformitate cu Legea Fondurilor Asigurărilor Obligatorii de Asistenta Medicala pentru anul 2015, nr. 74, din 12 aprilie 2015, la Subprogramul nr.9 - „Management al fondului de rezervă al asigurării obligatorii de asistență medicală” este stabilit scopul subprogramului - „Sănătatea populației îmbunătățită prin acoperirea cheltuielilor suplimentare legate de îmbolnăviri, afecțiuni urgente și încadrarea medicilor rezidenți pentru acordarea asistenței medicale populației. Astfel menționăm că în Fondurile Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală au fost planificate resurse financiare pentru salarizarea medicilor rezidenți. De asemenea, actualmente Ministerul Sănătății este în proces de stabilire a bazelor clinice unde medicii rezidenți vor fi angajați”, se precizează în răspuns.

Am făcut o solicitare repetată la Minister pentru a afla dacă intenționează să se facă o selecție a bazelor clinice unde se vor face angajări, însă deocamdată nu am primit niciun răspuns.

 N-au fițe de Capitală. Mai mulți doctori tineri au ales să se angajeze într-un spital din centrul țării. „Cât mai avem tineri ca ei, nu este totul pierdut”

Anterior, în cadrul unei intrevederi cu reprezentanții sindicatului de ramură, ministrul Sănătății Ruxanda Glavan declara că salarizarea rezidenților este o prioritate și că problema va fi rezolvată în scurt timp.

„În calitate de președinte al Colegiului Ministerului Sănătății voi pune în discuție o schimbare de concept a modului de salarizare, care va duce în primul rând la creșterea salariilor pentru tinerii specialiști, legalizarea, în sfârșit, a tot ceea ce înseamnă munca rezidentului și plata în bază de specialitate, categorie, plus indicatori de performanță”, declara Rixanda Glavan la sfârșitul lunii septembrie.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătății, în spitalele din țară au fost angajați 542 de tineri specialiști, din totalul a 1.630 de medici rezidenți înscriși la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.  

 

█  Articole relaționate:

Șapte studenți de la medicină au obținut bursa Erasmus Mundus și vor pleca la studii peste hotare. „Vreau să învăț și să revin în Moldova, pentru că la noi este mai mult de lucru decât în alte țări“ 

Două clinici universitare ar putea fi lichidate și incluse într-un Centru medical universitar. „Cei care știu multe dorm rău noaptea” 

La Chișinău va fi înființat un centru științific de cercetare clinică și de laborator