Autor: Irina Papuc

Institutul de Urgență va avea în subordinea sa Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Toma Ciorbă și Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie, în urma unei fuzionări. Propunerea vine de la Ministerul Sănătății și urmează să treacă prin Guvern.

Ministerul Sănătății revine la ideea de management comun al spitalelor. Primele pe listă sunt cele republicane – Institutul de Medicină Urgentă, Spitalul de Boli Infecțioase Toma Ciorbă și Spitalul Republican de Traumatologie, care ar urma să fuzioneze. Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, într-o lună urmează să fie creată o comisie care să se ocupe de procesul de fuzionare. În Nota Informativă a documentului, Ministerul Sănătății argumentează că cele trei instituții prestează servicii medicale de urgență, însă sunt dispersate, iar acest lucru se reflectă în calitatea asistenței medicale.

„Deşi instituţiile vizate prestează servicii ce ţin de asistenţa medicală spitalicească de urgenţă, se constată diferenţe în calitatea prestării serviciilor medicale, abordare neuniformă a politicilor şi reformelor, diferenţe în cheltuieli, inclusiv pentru întreţinerea aparatului administrativ celor trei instituţii”, se menționează în document.

„În urma procesului de absorbţie Institutul de Medicină Urgentă va deveni o instituţie consolidată, care va asigura prestarea întregului spectru de servicii medicale ce ţin de asistenţa medicală spitalicească de urgenţă, o abordare unitară şi o gestiune coordonată în vederea respectării standardelor de calitate, precum şi efectuarea unor cercetări ştiinţifice de performanţă în domeniul medicinii de urgenţă”, este al argument. Totodată, în Nota Informativă Ministerul Sănătății argumentează că astfel se vor economisi bani, întrucât va exista o singură administrație, o singură contabilitate și serviciu de resurse umane.

Amintim că Ministerul Sănătății a propus reorganizarea mai multor spitale încă în 2013, însă reforma s-a lovit de o rezistență puternică din partea mai multor directori de spitale, dar și deputați din Parlament. În martie 2013 Parlamentul a luat decizia de a stopa orice reformă, cerând Ministerului Sănătății să vină cu o strategie amplă de reorganizare a sistemului de sănătate, ceea ce nu s-a mai întâmplat până acum.

 

█ Articole relaționate;

Controversata reformă a Serviciului de Urgență a fost pusă în aplicare. O altă instituție medicală și-a început activitatea 

Ministerul Sănătății nu se grăbește să prezinte Parlamentului Strategia de reformare a sistemului de sănătate