Irina Papuc

Acum șase luni Parlamentul a stopat procesul de reorganizare a mai multor instituții medicale și a obligat Ministerul Sănătății, printr-o hotărâre, să prezinte o strategie clară de reformare a sistemului de sănătate. Până atunci, orice mișcare reformatoare a fost stopată. După jumătate de an oficialii de la Ministerul Sănătății nu spun clar dacă documentul există și când va ajunge pe masa Legislativului.

După șase luni de la intrarea în vigoarea a deciziei Parlamentului de a stopa orice reforme în sănătate, deputații spun că nu știu nimic despre strategia pe care urmează să o prezinte Ministerul Sănătății în plenul Parlamentului. „Comisia din care fac parte nu a primit niciun document de acest fel. Nu știm deocamdată nimic, dar vrem să credem că un ministru nu aruncă vorbe goale. Ne-am întâlnit la mai multe evenimente publice unde s-a discutat cu mult curaj despre acest document și despre importanța adoptării lui. Suntem în așteptare”, a precizat deputatul Valentina Stratan, care este și membră a Comisiei protecția socială, sănătate și familie.

La Ministerul Sănătății se vorbește despre strategie, doar că pe jumătate. „Știu că există un astfel de document, dar nu vă pot da detalii. Știu că se lucrează. Eu sunt responsabil numai de domeniul parteneriatelor publice-private”, ne-a spus Alexandru Cerbu, șeful secției planificare strategică, de la Ministerul Sănătății.

Și ministrul Andrei Usatîi afirmă că reforma nu este uitată. „Strategia nu este neglijată. Suntem gata să o prezentăm Parlamentului oricând. Depinde de agenda lor”, a răspuns scurt ministrul.

Amintim că în Programul de activitate al Guvernului pentru următorul an și jumătate nu este prevăzută comasarea instituțiilor medicale într-un management comun. Anterior, Andrei Usatîi a declarat că, deși lipsește din Program, ministerul nu va renunța la reorganizarea spitalelor. În luna decembrie a anului trecut, ministrul Sănătății a semnat un ordin prin care presupunea înființarea unor structuri manageriale comune a mai multor instituții medicale, cele absorbite urmând să fie lipsite de entitate juridică. Sindicatele, dar și directorii spitalelor vizate în document, au combătut vehement această intenție, iar Legislativul a dispus acum șase luni suspendarea tuturor acțiunilor în acest sens.

 

Articole relaționate:

Reforma spitalelor nu figurează în Programul de activitate al noului Guvern. Ministrul oferă explicații 

CNI constată că ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, ar fi încălcat regimul juridic al conflictului de interese 

Grecia și Organizația Mondială a Sănătății au semnat un acord de susținere a reformelor în domeniul sănătății