Autor: Sorina Bujarov

Centrul Național de Asistență Medicală Urgență Prespitalicească și-a început activitatea, la cinci luni după ce Guvernul a hotărât să reformeze Serviciul de Urgență din Moldova. Astfel, de la începutul lunii octombrie aceasta este singura instituție din țară care va prelua și va gestiona apelurile de urgență medicală. Schimbarea este mai mult de ordin administrativ. Numărul la care poate fi chemată echipa de salvare a rămas același – 903.

Guvernul a hotărât reorganizarea Serviciului de Urgență la mijlocul lunii iulie. Documentul presupune la modul practic unificarea celor cinci stații zonale de asistență medicală urgentă din țară într-o singură instituție – Centrul Național de Asistență Medicală Urgență Prespitalicească. Asta înseamnă o singură administrație și o singură contabilitate pentru toate Stațiile Zonale din țară. Acest lucru a stârnit nemulțumiri printre managerii Stațiilor Zonale din teritoriu. Centrul Național de Urgență a devenit funcțional abia acum, după ce a fost finalizată procedura de predare primire a proprietăților Stațiilor Zonale, dar și după ce Ministerul Sănătății a aprobat regulamentul de organizare și funcționare și statele de personal ale Centrului.

█ S-a găsit casă pentru Centrul Național de Urgență. Și director … interimar 

„Centrul funcționează de la începutul lunii octombrie. Instituția are 4.712 de angajați, conform statelor de personal aprobate de Ministerul Sănătății – instituția căreia de subordonează Centrul. Managerul instituție este Iurie Crasiuc, care îndeplinește această funcție temporar, până când Ministerul Sănătății va organiza concursul de ocupare a funcției de director. Nu știm când se va întâmpla acest lucru, cei de la minister decid”, a precizat pentru Sănătate INFO Diana Blanaru, ofițer de presă la Centrul Național de Asistență Medicală Urgență Prespitalicească.

Conform documentelor, apelurile către 903 ar trebui să fie preluate de dispecerii Centrului din Chișinău, însă nu se știe când se va întâmpla acest lucru. Acum toate apelurile sunt repartizate către dispeceratele substațiilor de Urgență.

 Serviciul de Urgență din Moldova urmează să fie reorganizat. Vom avea mai puțini directori și un Centru de Urgență Național. Medicii sunt revoltați că nu li s-a cerut opinia 

„Serviciul va funcționa aproape la fel ca și până la reformare, doar că apelurilor vor fi direcționate doar către Centrul din Chișinău. Dispecerii de aici deja vor transmite solicitările de urgență către echipele de salavare din teritoriu, adică din stațiile zonale”, a mai precizat serviciul de presă.

Amintim că Centrul Național de Urgență își desfășoară activitatea în sediul Stației Zonale Centru – clădire proaspăt construit de pe strada Constantin Vârnav. Centrul a fost catalogat drept cel mai performant, care dispune de un sistem de monitorizare a Serviciului de urgență, aici aflându-se și angajații Serviciului Medical de Urgență de Descarcerare și Reanimare -112.

Precizăm că Serviciul de Asistență Medicală Urgentă din Moldova este constituit din cinci stații zonale, 42 de substații și puncte de asistență medicală urgentă. 

 

█ Articole relaționate:

  Medicii de la Punctul de Urgență Buiucani au sediul într-o piscină nefuncțională, fără apă și căldură 

 Replica Miinisterului Sănătății: Statul nu are 2,6 miliarde de lei pentru reabilitarea serviciului de Urgență