Autor: Sorina Bujarov
Unul dintre avocații liderului PLDM Vlad Filat este și reprezentantul firmei care se ocupă deja de mai bine de un an de reformarea serviciului de dializă din Republica Moldova. Vorbim despre Igor Popa, care aseară, în timpul perchezițiilor efectuate de CNA la domiciliul lui Vlad Filat, s-a prezentat jurnaliștilor drept avocatul politicianului. Anterior, Igor Popa a fost prezentat de ex-ministrul Sănătății Andrei Usatâi, ca fiind reprezentantul consorţiul BB-Hämodialyse Handelsgesellschaft mbH – compania câștigătoare care acum se ocupă de modernizarea mai multor secții de hemodializă din țară.
Astfel, BB-Hämodialyse Handelsgesellschaft mbH ar fi fost înființată, de fapt, de către nașul lui Vladimir Filat – Ion Rusu, care acum se află în arest în cazul dosarului furtului miliardului din cele trei bănci din Republica Moldova, scrie portalul de știri Deschide.md. Pe 17 aprilie 2014, când Ministerul Sănătății, condus atunci de Andrei Usatîi, membru PLDM, a semnat contractul de parteneriat public privat cu firma BB-Hämodialyse Handelsgesellschaft mbH, Igor Popa a fost prezentat drept reprezentant al firmei în țara noastră.
█ PPP în dializă - un eșec, care condamnă la moarte sigură sute de moldoveni bolnavi
Amintim că această companie a fost creată cu doar o lună înainte de a începe licitația pentru modernizarea serviciului de dializă din țară. Deși firma nu întrunea toate condițiile cerute și nici nu avea o experiență de 25 de ani în domeniu, aceasta a fost numită câștigătoare. Compania este înregistrată în orăşelul german Bad Homburg, o suburbie a Frankfurtului și are un capital social de 25.000 de euro. Compania prestează servicii de comerț și distribuție a produselor farmaceutice şi consumabilelor medicale, în special a echipamentelor de hemodializă.
Firma aleasă în urma concursului organizat de către Ministerul Sănătății urma să modernizeze centrele de dializă de la Spitalul Republican, Institutul Mamei şi Copilului, Spitalul de Urgenţă şi Spitalul „Sfânta Treime“ din Chişinău, Spitalul municipal din Bălţi şi cele raionale din Cahul şi Comrat. În plus, trebuia să deschidă centre de dializă în spitalele din Edineţ, Drochia, Ungheni, Soroca şi Căuşeni şi urma să poată administra toate aceste secţii timp de 12 ani. Până acum însă firma nu a deschis niciun centru de dializă renovat.
Anterior, reprezentanții companiei declarau pentru Sănătate INFO că firma deja a investit 2,5 milioane de euro în proiectul de reformare a Serviciului de Dializă, costul total fiind de peste 15 milioane de euro.
Un alt aspect ce lasă semne de întrebare este și faptul că cu puțin înainte să fie numit agentul economic câștigător, care urma să se ocupe de modernizarea secțiilor de dializă din țară, Guvernul a aprobat scumpirea pentru o procedură de dializă, indicată bolnavilor cu probleme renale. Costul tarifului a crescut de la 1 mie 335 de lei la 1 mie 995 de lei. Atunci, această inițiativă venise din partea ministrului Sănătății Andrei Usatâi, care acum este învinuit și cercetat în mai multe dosare penale.
În prezent, în Moldova servicii de hemodializă prestează șapte instituții medicale - Spitalul Clinic Republican, Institutul Mamei şi Copilului, Spitalul de Urgență, Spitalul Clinic Municipal „Sfînta Treime”, Spitalul din Bălţi și spitalele raionale Cahul şi Comrat. Acestea însă reușesc să acopere doar jumătate dintre pacienții care au nevoie de dializă. În total, în prezent aproximativ 490 de moldoveni beneficiază de dializă.
█ Articole relaționate: