Autor: Irina Papuc

Controversatul om de afaceri care s-a autodenunțat, Ilan Shor, nu a mințit atunci când a spus că CNAM a contractat depozite către Unibank, iar de acolo aceștia s-au pierdut în off-shoruri. Acum există dovada că în urma acțiunilor  responsabililor de la CNAM banii achitați pentru asigurarea medicală pur și simplu au dispărut.  În 2014 CNAM nu putea retrage cei 115 milioane de lei depuși drept depozit, deoarece aceștia au fost scoși din Unibank prin schema frauduloasă de sustragere a miliardului de dolari, iar Compania pur și simplu a rămas fără bani.

Deznodământul se află într-o hotărâre de Guvern semnată în noiembrie anul trecut de fostul premier Iurie Leancă care a fost desecretizată abia în aprilie. Documentul prevedea acordarea unor credite în valoare de aproape 10 miliarde de lei către BNM pentru sustenabilitatea sistemului financiar. Decizia fusese luată atunci de către Comitetul Național de Stabilitate Financiară. Astfel, Hotărârea prevede la articolul 6 că creditele acordate de urgență de către BNM vor fi acordate administratorilor băncilor pentru a restitui în caz de necesitate: d) „mijloacele Companiei Naționale de Asigurări în Medicină și Casei Naționale de Asigurări Sociale”.

În documentul secret se mai precizează că datoriile trebuiau să fie restituite în termen de trei luni de la acordarea creditelor de urgență. Amintim că în raportul său Curtea de Conturi atenționa că CNAM nu a putut retrage cele 115 de milioane de lei din instituția bancară unde avea depozite, deși a inițiat procesul pe parcursul anului 2014. Acest lucru a fost posibil abia în luna ianuarie a acestui an. Atunci când a fost întrebat în cadrul unui interviu pentru Sănătate INFO de ce s-a acumulat o datorie către spitale de peste 100 de milioane de lei, Buga nu a pomenit nimic despre dispariția banilor publici, dând vina pe Ministerul Finanțelor.

 ANALIZĂ// Cum ar fi contribuit Mircea Buga cu banii CNAM la schema miliardului furat

„Mijloacele financiare, și la bugetul de stat și la CNAM, se acumulează neuniform. În prima jumătate a anului se acumulează, de regulă, mai puțin, deoarece politica fiscală se implementează treptat. La sfârșit de an, alocațiile din salariu oricum sunt mai mari. Asta e realitatea. Depindem și noi de ea. În decembrie vine o parte importantă de alocații. Toate se achită la sfârșit de an și atunci se intervine cu transferuri către fondul de asigurări obligatorii de asistență medicală. Evident, dacă transferurile vin în ultima zi, după masă, este problematic să reușești să le transferi instituțiilor medicale. Același lucru a fost și anul trecut. Fizic n-a fost posibil să facem acest lucru, deoarece și băncile și Trezoreria lucrează până la o anumită oră. Asta a fost, dar transferurile au fost efectuate pe 1 ianuarie. Deci, pentru instituții medicale nu a fost nicio problemă. Doar statistic a apărut ca datorie către spitale”, susținea acesta în perioada când era ministru.

Amintim că CNAM a depus încă în 2012 mijloacele financiare din fondul de profilaxie și fondul de rezervă  - în total 140 de milioane de lei – fără a organiza un concurs public.

 Amintim că Mircea Buga a scris anterior pe o rețea de socializare că nu a admis niciodată presiuni asupra persoanei lui, însă n-a răspuns la mai multe întrebări ale noastre, inclusiv dacă s-a întâlnit într-adevăr cu Shor și dacă da, atunci de ce.

 

█ Articole relaționate:

Mircea Buga nu dă răspunsuri în privinţa implicaţiei sale în furtul miliardului. Doar se justifică 

Mircea Buga, implicat în furtul miliardului de la Banca de Economii, Unibank și Banca Socială. Declarațiile lui Ilan Shor 

Ex-directorul CNAM, Mircea Buga, urmează să fie audiat de CNA