Autor: Sorina Bujarov
Nu mai au voie să participe la licitații publice, din motiv că nu au respectat clauzele contractuale sau că au prezentat documente false atunci când au participat la procedurile de achiziții publice organizate până acum. În acest an cinci agenți economici din Moldova au fost incluși în lista neagră a Agenției pentru Achiziții Publice, dintre care trei sunt din domeniul medical.
Este vorba despre companiile farmaceutice „Sanfarm-Prim” și „Dita EstFarm”, dar și de o companie importatoare de dispozitive medicale – „VitasDancom”. Toți cei trei agenți economici au fost incluși în lista de interdicție încă în luna martie 2015, companiile farmaceutice pe 27 martie, iar „VitasDancom” – pe 30 martie.
Agenția pentru Achiziții Publice își argumentează decizia, precizând că firmele nu au respectat clauzele contractelor încheiate până acum. Fie au adus produsele cu întârziere, într-o cantitate mai mică decât prevedea contractul sau, în general, au adus alte produse decât era prevăzut în contractul încheiat cu instituția medicală.
Conform deciziei, atât „Sanfarm-Prim”, „Dita EstFarm”, dar și „VitasDancom” li s-a interzis de a participarea la tenderele organizate de stat pe o perioadă de trei ani de la data includerii acestora în lista neagră. Asta înseamnă că până în luna martie 2018 acestea nu ar trebui să fie admise la concursurile pentru achizițiile publice. Cu toate acestea, două dintre companiile menționate mai sus pot în continuare participa la licitații publice, la fel cum au făcut-o și până acum. Asta pentru că au atacat în judecată decizia Agenției, iar instanța a decis suspendarea acesteea până la finalizarea procesului de judecată. Acest lucru le permite să își prezinte în continuare ofertele la tenderele organizate de stat.
„Agenții economici au fost incluși în lista de interdicție pentru neexecutarea clauzelor contractuale. Decizia Agenției însă a fost atacată în instanță de unele companii, iar judecătorii au suspendat-o până la finalizarea procesului de judecată. Asta înseamnă că companiile pot în continuare participa la concursurile pentru achiziții publice, până judecătorii vor emite o decizia finală”, a precizat pentru Sănătate INFO Valeriu Seicaș, vicedirector la Agenția pentru Achiziții Publice.
Conform datelor Agenției pentru Achiziții Publice, compania „VitasDancom” a câștigat în ultimii trei ani mai mult de 30 de contracte de achiziții publice, valoarea cărora ajunge la aproximativ trei milioane de lei. Firma a procurat echipament de laborator pentru Centrele de Sănătate Publică, dispozitive medicale, reagenți, etc. „Sanfarm-Prim” și „Dita EstFarm” doar în ultimul an au câștigat zeci de contracte, valoare cărora ajunge la zeci de milioane de lei, acestea fiind cele mai mari companii farmaceutice care asigură cu medicamente instituțiile medicale din țara noastră.
Amintim că la începutul acestui an, când spitalele s-au confruntat cu o criză acută de medicamente, managerii instituțiilor medicale spuneau că nu au putut face rezervele necesare de preparate medicamentoase, din motiv că companiile farmaceutice îi asigură cu medicamente cu întrâziere sau aduc mai puține preparate decât prevede contractul. Printre companiile farmaceutice pomenite atunci de directorii de spitale se numără „Dita EstFarm” și „Metro-Mold.
Precizăm că în lista neagră a Agenției pentru Achiziții Publice se regăseșe și compania farmaceutică „Metatron”. Deși decizia de interdicție a fost semnată încă în 2013 și ar fi trebuit să expire în 2016, între timp firma a continuat să participe la licitațiile publice, deoarece judecătorii au suspendat hotărârea Agenției de a include firma în lista de interdicție până la finalizarea procesului de judecată. În vara lui 2013 Metatron SA s-a pomenit în mijlocul unui scandal, după ce CNA ar fi descoperit că firma importa medicamente prin zone off-shore, iar calitatea acestora era îndoielnică.
Potrivit Regulamentului cu privire la modul de întocmire şi evidenţă a Listei de interdicţie a operatorilor economici, un agent economic poate fi pus în lista neagră cu următoarele condiții: există o hotărîre definitivă a instanţei de judecată prin care au fost reziliate contractele de achiziţii ca rezultat al neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare de către operatorul economic a clauzelor contractuale, există dovezi […] care demonstrează faptul că operatorul economic nu îşi îndeplineşte obligaţiunile contractuale, livrează bunuri, prestează servicii sau execută lucrări din proprie iniţiativă, altele decît cele prevăzute în contract sau în cazul când există dovezi, confirmate de organele de specialitate, care demonstrează că operatorul economic a prezentat documente false în cadrul procedurilor de achiziţie publică. De asemenea, un agent economic mai poate fi inclus în lista neagră atunci când există o hotărîre definitivă a instanţei de judecată, prin care s-a constatat un caz de corupţie din partea operatorului economic.
Conform Codului Contravențional, nerespectarea angajamentelor privind asigurarea instituţiei medico-sanitare cu medicamente, conform contractului de achiziţii publice sau altui contract de vînzare-cumpărare se sancţionează cu amendă de până la 10 mii de lei, o sancțiune mult prea mică ca să-i responsabilizeze.
█ Articole relaționate: