Autor: Irina Papuc
După rectificările efectuate în Legea Bugetului de Stat de la ocrotirea sănătății urmează să fie reduse 237 de milioane de lei. Cel mai mult din cheltuieli se reduc din proiectele cu finanțare externă.
Acum două săptămâni Guvernul aprobase o Hotărâre de Guvern care prevede reducerea veniturilor la bugetul de stat cu 1 miliard de lei. În același context s-au tăiat bani pe mai multe capitole, inclusiv Sănătate. Astfel, 29 milioane de lei planificate la început de an pentru un proiect inițiat cu suportul Băncii Mondiale, vor fi reduse și asta pentru Moldova n-a reușit să se descurce cu angajamentele asumate. Proiectul prevede pentru prima dată acordarea banilor țării noastre numai după obținerea performanțelor. 13 milioane vor fi „scoase” din transferurile statului către fondul CNAM pentru persoanele asigurate, iar alte 16 – din bugetul Ministerului Sănătății.
Totodată în Nota Informativă a Ministerului Finanțelor se anunță că 219 milioane de lei vor fi reduse din proiectul „Îmbunătățirea calității asistenței medicale”, susținut de Guvernul Japoniei și alte 3 milioane din alt proiect privind modernizarea sectorului sănătății.
Tot din cauza problemelor financiare cu care se confruntă țara noastră Ministerul Finanțelor întârzie transferarea a 300 de milioane de lei către Compania Națională de Asigurări în Medicină. Compania însă refuză să comenteze situația. Pentru o comparație, puțin peste 300 de milioane a fost bugetul complet al serviciului de Urgență pentru un an întreg în 2014.
În continuare spitalele se confruntă cu mari datorii. Numai 100 de milioane se înregistrează la Spitalul Clinic Republican și alte 50 de milioane de lei la Institutul de Medicină Urgentă.
Probleme există și la capitolul salarizare. Guvernul a recunoscut că există un deficit de 100 de milioane de lei pentru acoperirea creșterii salariilor din iulie anul trecut, ceea ce înseamnă că lucrătorii medicali n-au primit decât jumătate de an salarii majorate.
█ Articole relaționate:
Modificări de râsul lumii. Guvernul vrea să facă regulă în legile din sănătate la sfârșit de an
Ți s-a spus că trebuie să plătești? Dă-i în judecată. Legea este de partea ta