Redactor: Irina Papuc

Lucrează încontinuu de mai bine de 20 de ore, mănâncă pe apucate și, chiar dacă sunt medici și au văzut multe în viața lor, plâng și ei. Este vorba de zeci de cadre medicale din România care s-au mobilizat în mod impresionant pentru a face față victimelor incendiului de vineri seara dintr-un club din București.

Vineri noaptea, atunci când au parvenit primele apeluri în privința unui incendiu într-un club de noapte, nimeni nu se gândea că amploarea tragediei va fi atât de mare. O recunosc și doctorii care au venit de bună voie de acasă să-și ajute colegii din spitalele unde au fost repartizați aproape 140 de tineri cu răni extrem de grave.

„În prima jumătate de oră am lucrat cu un specialist tânăr şi cu un rezident. Când am coborât la UPU au venit cu noi patru asistente care erau în gardă şi alte asistente de pe secţie. Ce s-a întâmplat după a fost remarcabil. Medicii şi-au trimis mesaje pe grupul de Whatsapp şi în zece minute erau în spital. Asistenta şefă a sunat şi a chemat personal sanitar mediu, dar foarte mulţi au venit din proprie iniţiativă, inclusiv doctorul Cristian Boroş, şef de secţie, ca şi mine”, a povestit pentru Adevărul România medicul anestezist Letiţia Coriu (47 de ani) de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

„Totul era ca un coșmar. Urlau. Se târau”

Și Violeta Maria Naca, asistenta care a fost în unul din echipajele de ambulanţă și care a ajuns vineri seară la clubul Colectiv din Capitală, a povestit despre momentele de groază prin care a trecut. „Totul era ca un coşmar. Urlau, se târau. Am implorat plângând pe cei de la dispecerat că sunt sute de oameni arşi. Plângeam. Săreau arşi pe mine, urlau. Voiau să intre mulţi în ambulanţe.  Apoi, a venit un pompier, avea o tânără de 18 ani, arsă pe 98% din corp, mă implora cu lacrimi de erou: „Ia-o mai repede din brațele mele. Doamne, cât de tânără e! Salveaz-o! Am și eu o fată acasă! Mi s-a făcut rău. Am urme de piele arsă, pe mine, pe echipament. Pompierul șef plângea în hohote. Era în șoc. Țipa: De ce, Doamne”!

„Șoferul din echipaj a resuscitat oameni ore în șir până i-a crescut tensiunea și i-a țâșnit sângele pe nas. Apoi au adus altul. Era 70%. Plângeam. Cădea carnea de pe el. Întreba dacă mai trăiește. Dacă e grav. Era aproape de comă. Îi curgeau lacrimi din ochi, cu sânge. Îmi spunea să îl țin de mână. I-am spus că am un băiat de-o seamă cu el. Mi-a răspuns: Mami, n-o să mor, nu? Încă ieșea fum din el”, și-a continuat ea relatarea care a adus în lacrimi o țară întreagă.

„Mirosul de piele arsă mi-a rămas în minte până aseară. Abia azi am reuşit şi eu să mă mai liniştesc. N-am mai avut niciun accident colectiv cu atâţia arşi, şi gravi. Din punct de vedere al pacienţilor, tragedie e prea puţin spus, a fost un dezastru. Arsurile evoluează imprevizibil, de cele mai multe ori prost, cu toate eforturile medicale, indiferent de cât de mari sunt eforturile. E luptă dificilă! Apoi, fiind şi tineri, impactul emoţional a fost şi mai mare. Suntem şi noi oameni până la urmă”, a povestit o altă asistentă, Silvia Nica.

Luptă pentru viața pacienților

„Cum se luptă săracii pacienţi, ne luptăm şi noi”, a spus și medicul Andrei Carantino de la Spitalul Bagdasar Arseni, instituție unde, apropo, nu se ajung anesteziști.  

Până acum numărul victimelor din clubul Colectiva a ajuns la 30, în stare gravă și critică mai rămân 57 de oameni dintre cei 127 internați. Pacienții cu arsuri au fost repartizați la Spitalul de Arși, Bagdasar Arseni, Spitalul Universitar, Spitalul Floreasca, Elias și Spitalul Militar. Doctorii se luptă pentru viața lor, dar fiecare oră poate schimba total pronosticurile, întrucât pacienții au suferit arsuri pe suprafețe mari, arsuri adânci, inclusiv ale căilor respiratorii și la cap.

Primele intervenții de chirurgie plastică ar urma să înceapă în zilele următoare. În România există o singură bancă de piele care, spun responsabilii, ar putea să facă față solicitărilor de acum.

Între timp, românii s-au mobilizat să doneze sânge. Și Ministerul Sănătății de la Chișinău a trimis la București 550 de kilograme de sânge și componente din sânge care, cel mai probabil, deja au ajuns la destinație. 

 

 █  Articole relaționate:

Lucrează până la epuizare. O asistentă medicală a suferit un AVC, din cauza suprasolicitării la serviciu 

Cât trebuie să muncească un medic ca să-și poată cumpăra cărți de specialitate 

Doctor de la Urgență, bătut chiar în timp ce încerca să salveze viața unei paciente cu infarct