Autor: Irina Papuc

18.01 UPDATE// Directorul Spitalului Clinic de Traumatologie Anatolie Taran a fost demis ieri printr-un ordin al Ministerului Sănătății. Acesta spune că și-a primit „pedeapsa” pentru că s-a opus reformării instituției prin comasarea acesteia cu Institutul de Medicină Urgentă. În schimb Ministerul Sănătății spune că managerul era iresponsabil.

Anatolie Taran a fost demis ieri. Acesta spune că în ordinul care i s-a adus la cunoștință nu există motivarea deciziei. În schimb este anulat un ordin din 27 martie prin care acesta este numit director executiv, întrucât se împlinise cinci ani de exercitare a funcției, iar un alt concurs atunci nu fusese organizat. „Deși sunt director în exercițiu, Codul Muncii a fost încălcat”, susține acesta. „Nu am susținut niciodată distrugerea acestei instituții și comasarea ei. Am scris că nu sunt de acord cu ordinul, dar am eliberat deja încăperea. Sunt angajat acum la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și sunt șef la două clinici universitare.

Într-un răspuns, incomplet de altfel, Ministerul Sănătății motivează gestionarea ineficientă a instituției.

„Contractul individual de munca al domnului Anatol Taran a încetat la 30 martie 2015, prin ordinul nr. 40 P3 din 31.03.2015 i-au fost atribuite exercitarea atribuțiilor de funcție până la desemnarea unui nou conducător, conform legislației. În această perioadă pentru atitudinea neglijenta față de obligațiile sale de serviciu și managementul ineficient al instituției i-a fost aplicată sancțiune disciplinară. Astfel, la moment atribuțiile de funcțiile ale directorului Spitalului Clinic de Traumatologie și Ortopedie au fost delegate unei noi persoane”. 

Director interimar până la organizarea unui nou concurs a fost numit Viorel Ventrilă, șef de secție în aceeași instituție. Amintim că Ministerul Sănătății a publicat pentru dezbateri publice o Hotărâre de Guvern prin care este propusă comasarea Spitalului de Traumatologie, Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” cu Institutul de Medicină urgentă, însă este la etapa de consultări publice. Tot ieri Ministerul Sănătății a mai pregătit și un proiect de ordin privind activitatea spitalelor republicane prin care s-au modificat mai multe articole, inclusiv cele care se referă la activitatea directorului. Potrivit noului ordin funcția de director general devine vacantă după cinci ani, iar după expirarea acestei perioade alte documente vor fi considerate nule, ceea ce înseamnă că nu vor mai fi numiți directori executivi. 

Anatolie Taran este membru PLDM. De la schimbarea conducerii Ministerului Sănătății au fost schimbați mai mulți directori, printre care cel de la Institutul de Urgență, de la Spitalul Clinic Republican, de la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, precum și directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. 

 

 Articole relaționate:

Vor cădea încă doi directori. Trei spitale republicane vor fuziona în unul 

Reguli noi în spitale, după mai multe scandaluri de corupție. Ministerul Sănătății vrea cenzori 

 

O comisie a Ministerului Sănătății verifică banii Institutului Mamei și Copilului. Ruxanda Glavan s-a dus în vizită pe neprins de veste