Autor: Irina Papuc
Războiul pentru fotolii continuă. Ieri Ministerul Sănătății a organizat un concurs pentru funcția de director la spitalul din Ungheni, iar candidații spun că membrii comisiei au admis nereguli grave.
Concursul a fost organizat ieri dimineață la ora 10.00. Cei care s-au bătut pentru fotoliul de director au fost Lidia Crăciun, fostul manager din ultimii cinci ani, dar și șeful secției de chirurgie din aceeași instituție, Andrei Alexeev. Potrivit Lidiei Crăciun concursul nu ar fi fost transparent, iar membrii comisiei ar fi admis mai multe încălcări.
„Cred că am fost net superioară, inclusiv la proiectul de management și soluțiile oferite pentru spital. Nu știu cum s-a întâmplat că oponentul meu a acumulat cu 0,27 puncte mai mult decât mine”, spune Lidia Crăciun. Când a vrut să conteste rezultatele, nu a avut la cine. „Nu a existat o comisie de contestare a deciziilor, deși astfel prevede regulamentul. Când le-am spus că vrem să depunem o contestație au reacționat urât de tot. Am scris-o într-un final, însă nici n-am avut cui să o prezentăm. Am lăsat-o la Cancelarie”. Ex-directorul mai spune că a cerut rezultatele desfășurate în privința modului cum s-au atribuit punctajele însă nici după cinci ore nu a putut să le vadă.
„Sunt foarte indignată. Rezultatele n-au fost supuse votului deschis, așa cum prevede regulamentul. N-au fost analizate dosarele. Ministrul s-a comportat tendențios. Mi-a adresat nouă întrebări, fără să puncteze vreun răspuns. După ce am susținut proba ministrul a plecat în cabinetul ei cu șeful Direcției management personal medical și cu alți membri din comisie, iar când s-au întors după 30 de minute au comunicat rezultatele”. Într-un final Crăciun spune că a plecat de la minister fără să vadă cum au fost repartizate punctajele.
Din comisie au făcut parte 11 persoane, iar președintele comisiei a fost Ruxanda Glavan, ministrul Sănătății în exercițiu. Deși am solicitat informații de la șeful Direcției de management al personalului medical, Alexandru Holostenco nu a răspuns la telefon. Și ministrul a preferat să nu răspundă la întrebările adresate. De fapt, am primit o „informare” la ceea ce știam deja - a existat un concurs, iar unul dintre candidați nu a fost de acord cu rezultatele.
„Inițial, la concurs au fost depuse trei dosare, însă, la începutul probei unul dintre concurenți s-a retras, astfel, concursul s-a desfășurat cu doi competitori. Menționăm că după încheierea concursului unul dintre concurenți a depus contestație, care va fi examinată în cadrul comisiei de examinare a contestărilor”, este răspunsul formulat de Ministerul Sănătății. Astfel nu am obținut nici noi răspuns de ce nu sunt prezentate argumentările pentru repartizarea punctajelor nici după cinci ore de la finalizarea concursului, având în vedere că aceste informații există, iar candidatul are dreptul să le vadă.
Andrei Alexeev a fost desemnat câștigător. El spune că este mulțumit de felul cum a fost organizat concursul și că nu are niciun fel de pretenții. „Totul a fost în regulă. Am prezentat toate documentele, ni s-au adresat întrebări. Nu am văzut cum s-au acordat punctajele. Nu m-a interesat”, s-a justificat acesta. Alexeev a mai fost director la spitalul din Ungheni până la ocuparea acestei funcții de Lidia Crăciun. În 2010 cei doi s-au bătut pentru același loc, însă Crăciun a luat atunci punctaj maxim.
Regulamentul Ministerului Sănătății prevede că participanții la concurs obțin de la 1 până la 20 de puncte pentru planul de management al instituției, de la 1 până la 5 puncte pentru „evaluarea personală”, de la 0 până la 8 puncte pentru evaluarea dosarului, 3 puncte pentru studii în managementul sănătății publice, 1 sau 2 puncte pentru activitate în cadrul administrațiilor publice locale sau publice centrale de specialitate. Pentru grad științific se acordă alte 3 puncte.
Același regulament prevede că odată cu crearea comisiei pentru evaluarea candidatului trebuie să fie formată și o altă comisie pentru înregistrarea și evaluarea contestațiilor, iar membrii inclusiv președintele trebuie să fie diferiți. Contestațiile se examinează, iar un răspuns trebuie să fie comunicat în maxim două zile.
█ Articole relaționate: