Autor: Sorina Bujarov

Războiul ministrului Sănătății cu managerii spitalelor republicane continuă. După ce ieri directorul Institutului Mamei și Copilului a dezmințit informațiile precum că irosește banii instituției, astăzi Ministerul Sănătății a publicat o notă informativă în care prezintă rezultatele inspecției medico-financiare efectuată la spital săptămâna trecută. Între timp, Ștefan Gațcan a fost internat la Institutul de Cardiologie, cu criză hipertonică.

Spitalul are datorii creditorii de peste 40 de milioane de lei, dintre care peste 18 milioane sunt pentru plata medicamentelor. Mai mult, Institutul Mamei și Copilului duce lipsă de preparate, deși în acest an s-au cumpărat medicamente de o sumă de 2,6 ori mai mare decât se prevede pentru acest segment. Acestea sunt câteva dintre concluziile făcute de comisia Ministerului Sănătății. Greu de crezut, însă în raportul publicat recent pe pagina oficială a Ministerului Sănătății, responsabilii instituției îi reproșează lui Gațcan că, fiind director, continuă să efectueze operații, deși spitalul se confruntă cu probleme economico-financiare.

„Dirijând una din cele mai mari instituţii medicale din ţară cu multiple probleme de caracter economico-financiar, de gestionare a bazei tehnico-materiale, organizare a procesului curativ diagnostic şi calităţii serviciilor medicale prestate, directorul general al instituţiei lunar, în mod abuziv, se preocupă concomitent cu activitate chirurgicală, realizând 6,5% din numărul total de intervenţii chirurgicale obstetrical-ginecologice”, se precizează în nota informativă a Ministerului Sănătății.

În raport se mai precizează că administrația spitalului nu a făcut nimic pentru a primi documentele de acreditare pentru două laboratoare din cadrul instituției, în blocul operator sunt încălcate normele sanitaro-epidemiologice și că saltelele sunt distruse, nefiind schimbate de ani buni, dar și faptul că nu există suficientă lejerie de pat.

█   Directorul Institutului Mamei și Copilului dă replică ministrului Sănătății. „Comisia nu a găsit încălcări grave, iar eu nu mă țin de funcție”

De cealaltă parte, Ștefan Gașcan, care acum este internat la Institutul de Cardiologie cu criză hipertonică, a afirmat că ministrului Sănătății Ruxanda Glavan face toate acestea doar pentru a-l face să renunțe la funcția de director, dar nu de a îmbunătăți condițiile din spital.

„Nici nu m-am uitat ce scriu ei, pentru că e inventat tot ce notează acolo. Eu o să le dovedesc contrariul. Sunt dispus să duc lipsa aceasta, nu o să le permit să-și bat joc. Eu nu sunt un oarecare venit de pe drumuri, am un nume în țara asta și eu știu ce am făcut pentru acest institut. Nu vor trece peste mine niște năstrușnici, nimeriți ocazional în fotolii”, a declarat pentru Sănătate INFO Ștefan Gațcan, care a mai precizat că poate oricând să demonstreze că instituția pe care o coordonează are doar datorii curente, care vor fi lichidate imediat ce CNAM va transfera banii pentru ultimele trei luni de activitate.

În ceea ce ține despre nemulțumirea Ministerului Sănătății față de activitatea medicală a directorului Institutului Mamei și Copilului, Gațcan a declarat că nu face nimic mai mult decât ceea ce este indicat în contractul său de muncă, el fiind angajat pe 0,25% salariu pentru activitatea curativă, adică medicina practică.

 „Poate ministrul Sănătății nu știe, dar eu sunt angajat 0,25% de salariu pentru lucru curativ. Dacă plec, eu mortalitatea maternă o să crească minimim cu 15 cazuri. Să găsească în toată țara măcar cinci chirurgi mai experimentați ca mine și apoi o să vorbim. Dacă vedeau cu moare un copil în fața lor, dacă primeau măcar 10 mii de nașteri, nu 35 de mii ca mine, atunci mai credeam și mai discutam ceva cu ei, dar așa…”, s-a indignat Gațcan.

█   Raport detaliat - cum au fost cheltuite donațiile primite de Institutul Mamei și Copilului 

Deși anterior acesta nu a vrut să comenteze acțiunile ministrului Sănătății, astăzi Gațcan, vizibil afectat de ceea ce i se întâmplă, a declarat pentru Sănătate INFO că Ruxanda Glavan face presiuni asupra lui pentru a pleca din funcția de director.

„Când am să ies de la spital am să le dau și eu notă informativă, o să le explic, dacă e nevoie. Este un atac josnic. E clar că scopul e să mă distituie din funcție. Deja au fost destituiți o mare parte. Asta este reforma Ministerului Sănătății - de a decapita?”, a comentat managerul IMC.

Gațcan spune că relația cu Glavan s-a înrăutățit acum câțiva ani, în urma unui proces de judecată. Atunci firma pe care o conduce și reprezentanții companiei Glavirux, fondată de Ruxanda Glavan, ar fi participat la o licitație publică pentru procurarea unor echipamente, astfel că în final s-a ajuns la judecată.  

„ Atunci când se ocupa cu business-ul a pierdut o instanță de judecată, pentru că a vrut să facă escrocherii. La mine încă sunt acele dosare pentru escrocherie și fals de acte publice”, a mai adăugat Gațcan.  

Am solicitat un comentariu și din partea ministrului Sănătății Ruxanda Glavan. Aceasta ne-a răspuns scurt că nu are niciun conflict cu Ștefan Gațcan, fără să facă alte precizări. 

Precizăm că Ștefan Gațcan ocupă funcția de director al Institutului Mamei și Copilului din 2012 și își încheie mandatul în 2017. Acesta a respins în repetate rânduri acuzațiile precum că ar fi cheltuit ineficient banii instituției. Deși de mai mulți ani mămicile internate aici se plâng de condiții proaste și mizerie, Gațcan a declarat că banii primiți de instituție nu sunt suficienți pentru a moderniza toate secțiile întinse pe o suprafață de peste 50 de mii de metri pătrați.

În acest an la Institutul Mamei și Copilul au fost spitalizați peste 40 de mii de copii și mămici.  

 

  Articole relaționate:

O comisie a Ministerului Sănătății verifică banii Institutului Mamei și Copilului. Ruxanda Glavan s-a dus în vizită pe neprins de veste

Spitalul în care copiii sunt nevoiți să doarmă pe saltele îmbibate cu urină 

Gaură de 300 de milioane de lei în bugetul CNAM. Valeriu Streleț: „Nu panicați societatea”